用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線? ...
go

資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線? [複製鏈接]

蝦米豬 發表於 16-8-31 15:18
親戚正掙扎中,尋求意見。
家姐醒目,幸運地派入有聯繫中學的名津,讀得不錯。妹妹即將升小,佢媽媽覺得妹 ...
不必自尋煩惱,孩子咁細,你以為佢平庸姐,可能只係慢熱而已。

就算真係平庸,有d 叻同學,就是她的福氣了,大把同學仔會拖著佢走,不知幾著數。

做事叻的人就只會樣樣都要自己做,反而唔叻的人就大把人幫佢做事了。

Andyandmark  抱歉,我無法認同你說法。叻的同學點解要幫差同學?永遠落後他人,心裡好受嗎?人地覺得你咁無用,會嘲笑你   發表於 16-8-31 19:25
Felix223  說得好  發表於 16-8-31 15:41

longlokma 發表於 16-9-1 08:11
唔好咁快下定論低估孩子!幼稚园时期根本睇唔到孩子能力。所以我從來認為所谓「考入」幼稚园同「考入」小一 ...
呵呵,正正如此 !
嬴在起跑線而輸在中途的,比比皆是,而且不是無緣無故的。

dereklg 發表於 16-8-31 15:35
不必自尋煩惱,孩子咁細,你以為佢平庸姐,可能只係慢熱而已。

就算真係平庸,有d 叻同學,就是她的福氣了 ...

Andyandmark 抱歉,我無法認同你說法。叻的同學點解要幫差同學?永遠落後他人,心裡好受嗎?人地覺得你咁無用,會嘲笑你  發表於 昨天 19:25

anyway,認同又好,不認同又好,純粹討論而已, :

叻的同學點解要幫差同學?<------因為叻仔如太自私就不是叻仔了

永遠落後他人,心裡好受嗎?<--------睇你點幫助你的孩子啦,如你積極幫助佢,對於你和孩子也是一場很好的提升,而事實上,世上那有永遠落後之人呢 !

人地覺得你咁無用,會嘲笑你 <---------怕唔怕比人笑,也是父母之責,.......怕跌倒成不了大器。自己執生,反正世事多變,睇事情多角度,因事制宜,沒必然的答案。

Felix223  其實我知你之前所講的說話, 像打個比喻. 但都真的會有好的同學願意互相幫助.
坦白說呢度D人係喜歡作比較,    發表於 16-9-1 17:57

謝謝felix網友

Nath 發表於 16-9-2 14:57
還記得我家小孩小一開始時, 有同學因為未曾學過普通話而上中文課時顯得有點吃力; 但身邊既同學並冇取笑佢,  ...
競爭是有很多方法的,有人自私自利,或者從小不懂愛和被愛。

亦有人,天生或被教育至懂得愛護別人,他明白了亙相扶持比勾心鬥角更快樂,也明白 " 一個人跑跑得快,一群人跑跑得更遠"這個道理。

到最後,有智慧者不會再問 " 為什麼別人會幫助我"。
‹ 上一主題|下一主題