用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
樓主: juliet
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

其實我宜家都好無奈....阿仔EQ超低,係又發火唔係又發火,又掟野,crying時又會撞個頭落地~~~佢只係一個2歲大的大bb...都唔明點解咁好火,成個屋苑d工作人員都認佢,因為佢火氣十足.....

佢自己個名都係前2日開始先正式叫識講,仲要係你比張相佢叫"WHO IS IT??"佢先會答下你......其實我4個月前聽過佢一口氣講o左10次自己個名之後就再無聽過.....如果就咁問佢"what's your name?"佢一定唔會答!!!

佢A-Z一定唔識順住講......So far一個一個未問佢,都好大機會唔會識答個字母點讀,但佢會答你呢個字有咩生字可以代表,如你show出: A,佢會答apple; I, 就ice-cream, Z, 就zebra; d,就 dad dad等等...... interview比人叫佢識唔識由A-Z數英文字母,我只會答唔識....因為佢只會答你可以代表字母個生字,但佢又唔會問呢d.......

顏色方面絕對難佢唔到.....咩色都識....red, yellow, pink, black, white, blue, brown, green, etc......甚至golden, sliver都難佢唔到...

形狀又係難佢唔到....因為佢已經識及配對到5-10邊形(mix埋都分到).....其他更加唔使講了~~仲要無人教佢....自己玩人地小學d教材

社交方面好鍾意同人social.....但一到一齊玩就完全唔願意,一係打人一係crying.....人地掂o下d野都唔可以

說話能力......老實講...好差.....佢已經去緊言論治療了.....叫做好返少少,由歲半時不多於10組字到宜家應該有30組左右....

政府智力及能力測驗已經排緊....已見姑娘話會比佢快d.....因為佢地都覺佢有問題

上星期一我同佢去o左見一個會睇小朋友的精神科醫生.....佢地兩個醫生一齊睇佢.....覺得佢認知能力好強......但言語能力好差又完全無眼神接觸.....行為又有d似亞保加士....

結果又係幫我cc佢o既結論比政府智力發能力o個度,希望可以幫o下佢....

我唔想佢係咩資優.....但我真係好想佢係一個正常的小朋友,唔好成日發老脾....EQ高返DD 咋.....肯答o下人野, 肯同其他小朋友一齊玩......點解都咁難???有無高人可以指點一下呢??

原帖由 awah112 於 10-11-23 20:34 發表

除左少發脾氣之外,我細仔情況同妳個仔一模一樣。

咁你都好我少少......我個仔o既脾氣問題真係好大,一起火就好似"上身"咁~~我好辛苦
其實佢識o既野,我真係無特別教過佢,可能其係第一次見咪話o下比佢聽.......事關佢完全唔會聽人教.....宜家返N1,老師大部分的評語都係"Fair"......好無奈
同埋我個仔都係好鍾意用ipad串生字....可能佢唔識寫字喇,佢串得仲好鬼快

‹ 上一主題|下一主題