用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

回復 cake05 的帖子

我情况跟您差不多,我全完二vs德雅,考慮中,我是擔心早上六點半要上校車,下午四時十五分才能回到家。太辛苦,德雅是好學校,程度合小女,但都要有足夠時間温習才能應付,如冬天要五點四十五分天未光就要起床。如读全二在家附近七點四十分才慢慢行番學都得,但程度比德雅浅好多,不過全二新校長今年加深課程又教得好左,唉!都唔知點選擇好

十三號早上有全二通知。十四己註册

我認為基真英文唔算好淺,不過小一上學期基真英文確淺易又無默書,但下學期無那那出閱讀理解小测,很着英文課程進得好快。,用story book+Notes 每課除默書仲有小测。小二下學期己學過去式。家長要跟得好貼。跟到的学生英文程度真係幾fit架,但好多津校大抽獎學生程度都係相差很遠架拉

cake05  點解你咁清楚的?  發表於 13-6-17 18:32

回復 kirstyau 的帖子

小女读九龍塘無學卷KG,英文已有小一,二程度,如读全二會不會浪费她,這也是我要考虑的,可惜双仁無機會面试,我問過仁紀面试內容,小女足可應付,可能今年競爭太大,双仁一向愛收住葵馥苑公務员的學生。可能小女住公屋亞媽又要番工。所以面试無分了。失望!

onelokgor  我真係第一次聽雙仁LIKE公務员喎, 身邊有D朋友唔係公務员小朋友都可以INTERVIEW 雙仁喎~ 而且無人事關係同唔係讀名幼~  發表於 13-6-18 10:10
cake05  雙仁like公務員?
須然囡囡有份in仁紀,但她英文能力不太好,已打定輸數  發表於 13-6-17 18:25

德雅课程和测卷我己睇過。亦是我要考虑的問题

我有幇人補習,所以65網我較熟,版主您會點簡?我地開左幾次家庭都未能決定,如有姆保車去德雅可以遲些起床就好啦

回復 hopeeee 的帖子

其祖堯天主教的施资不错。工作紙有深度學校有心提升學生质素,四五年前精英班差不多全入英中,而家派位神秘左可能差左。但較遠和舊,不太受家長歡迎,我覺得同林金殿差唔多都讀得過。

回復 vestzs 的帖子

我認為全二比基真好一些,因全二佔地利。就腳,受歡迎。全二較易從每年插班和叩門來吸納優質學生

回復 貓太太 的帖子

經過多天的考慮我倾向選擇全二。論級數,德雅比仁立的一班。仁立比全二高一班。頭尾德雅比全二高二班,我見好多三线小学唔谷,學生资質其實同仁立仁紀差不多,不但因操練不夠叫佢地讀多些好抗拒谷唔起,亦見叻的學生因周圍同學太廢,上進心被慢慢消磨,這是以文有媽咪提及的我都好擔心。我亦見過有新移民讀林炳炎五年班插去仁紀,入左林護。最重要我認為是學習態度和興趣。我想小女放學後有時間读課外書,仲可以玩一陣,如讀德雅肯定無這個時間,程度高但每天趕時間,我怕她失去學習趣興,小朋友身心健康,對學習有熱誠我覺得最重要,這樣才能走更高更遠,我亦自信有能力教她不比仁立德雅差,我打算報一些太子的專修班,目的讓她和名校學生一起读,知自己不足會追

每人家庭背景都不同,考慮因素也不同,小朋友特质也不一樣,我認為自已有時間和能力教,如德雅有車七點三上車我會選德雅,選全二,德雅都不是完美的決定,自己衡量吧

由於葵青區中学缩班,這兩年間間小學派位都比以前差,所以好多都唔再公報出來,三線小學派ba nd one約頭13-20人,二線頭小學約30-40人,約一班精英班,仁紀應有50幾人,仁立約頭80幾至90人,仁立每年都有大把人考插班,頭20人左右可能由區外名校和區内各校頭三甲插入

回復 vestzs 的帖子

石籬主愛係好野黎,教得幾好,程度用仁紀差不多,好多功課,精英班超谷,幫個男仔谷上四年班精英班之後無見佢笑過,功课數量不算多但艱深,每份都大大份,成日做到十一點幾,佢话好多同学都係甘唔係佢慢,唔敢用老師講,英文連英作oral有95分其他科有80幾90幾分在精英班竞然考尾,嚇得我都唔敢膽帮個女報,當然派位好啦,精英班入晒英中青衣主恩唔記得,印象中唔错曾遇過該校一個超級勁學生,學校有心教總出些叻人

唉!我女都读名幼,今年派得差,双仁又勁多人叩連面试都無,唯有寄望小女读好d明年试插班啦

區外新油天啦,不過都早起

荃湾思源啦番學都近

多謝您的寶贵意見,最後我家决定读德雅

kchan1997  Good!   發表於 13-6-21 11:31

回復 Hellohebe 的帖子

自决定讀德雅後,昨晚才拿出德雅的書單和補充練習書单和老公研究下。發覺德雅英文確實強勁,六年級英文读中一書,仲要係較深那種,英文補充原來用最好那本,(整套補充小學及中學版我地一早買齊,中學版我地一直有比大仔做,佢英文好紥實成績好好。)我認拔尖最佳補充但艱深。想不到德雅用它。我地好滿意,小女如讀上去英文一定好紮實。我地巳對無得in仁立不再感到可惜了。德雅有心教好學生读得上英中的。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 creech 的帖子

這些地區龍頭小學比區內居民求得多,態度係好串架,反而41網果d傳統名校就算好勁都對人好有禮貌無白鴿眼,我friendt?- 數年前在協和交表格就係甘。個收表老師串到爆,表情令人討厭,我friend在office入面大聲喝佢:就憑你甘無禮貌點樣教好d學生呀?我唔比個女讀尼間學校架。於是一手搶回份资料走人,個老師當堂呆曬。全個office的人都見到,真是大快人心。

我而家都好锺意德雅
‹ 上一主題|下一主題