用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

Littledada:
我同囡囡報左名參加音樂農莊果個小廚師+敲擊樂班,
星期五見!!!

原文章由 littledada 於 08-3-18 20:51 發表
原來有人返學, 我每日都同阿仔玩...........疲於奔命.........
明天我會帶阿仔返學玩下.
我家有三寶

littledada:
我都問過凱澄媽,不過佢冇乜興趣,如果唔似,三個一齊上堂仲開心...

你有冇興趣參觀音小答問會?
不如約埋一齊去聽下:
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2008年 5 月 30 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行09-10年度小一新生入學之家長答問會,介紹本校之辦學理念及派發入學資料
請致電 2777 3828 留座。

原文章由 littledada 於 08-3-19 22:21 發表

太好啦! 阿仔一定好開心, 因他很喜歡思晴的!
記住帶食物盒去, 可以把作品帶回家!
我家有三寶

littledada :
我想問你係咪舊年去過Life Studio影家庭相?覺得點樣?同埋有冇乜野優惠?因為我打算趁下星期妹妹生日,再影家庭相...

原文章由 littledada 於 08-3-23 00:31 發表

學費太貴, 沒有能力讀了.............
我家有三寶

咁你揀左邊個package?12張再加錢抵,定係24張抵?

尋晚俾老公望左呢間Studio d相,佢問點解冇背景,後面白雪雪,似乎佢鍾意有背景果隻拍攝方法多d...

我仲得閒留意小學講座,見到有又約埋一齊去聽啦...

原文章由 littledada 於 08-3-27 23:49 發表

不知最近有沒有優惠?  我覺得影得好自然開心, 真的可以一試!
http://photo.lifestudio.hk/LuiChingNgo

有沒有其他小學講座一起去聽?
我家有三寶

littledada:
你有冇興趣去聽呀?保良局陳守仁

[ 本文章最後由 fostermak 於 08-4-11 13:53 編輯 ]
我家有三寶

foster_ma:
真係好耐冇見你上黎,你個細b點呀?係咪就黎一歲?

PANCY媽媽:
你可以登入去陳守仁網頁睇下,我淨係知呢間英文程度好高,好多阿叉讀,學費分十期,約千幾蚊一個月...
http://210.0.207.198/index.htm

littledada:
下次再約,我知五月尾國際音樂小學有講座,要電話留位,你有冇興趣了解一下?不過學費好似好貴...

原文章由 PANCY媽媽 於 08-4-11 14:10 發表

Fostermak

我想去聴, 不過不知時間許不許可? 如果妳有資料可不可以給我知道, 謝謝!
我家有三寶

Littledada:
我前日話真鐸有暑期班(21/7-25/7) 10am-11am,有兒童聖經班/電腦班/英文班/電子琴班,供k1-k3小朋友報讀+家長講座+報名表格,原來可以上佢地校網download表格同詳情架,報名費$20,所有課程免費,但係交通好似唔係好方便,要轉兩輪車,你睇下有冇興趣,順道了解下呢間學校

http://www.cts.edu.hk/index.php?id=236&area=news_detail&part=pri&p=0

另外30/5星期五夜晚7pm,音小有講座,我留左位,你有冇興趣一齊去聽呀?

原文章由 littledada 於 08-5-9 11:11 發表

不用客氣
我家有三寶

Littledada & all telford mami:
我頭先打去學校問,佢地話9月n班會轉校服,唔再係著圍裙,而係有冬夏季校服,我想問係咪同k1一樣架?如果係,我想問會唔會有人可以廉讓,因為妹妹都係讀一年就會考去家姐間幼稚園...

原文章由 saiwai 於 08-5-28 19:32 發表

thanks!
我家有三寶

LIttledada:
哎呀,我都係今晚(星期六)先睇到你個post,我知道有講座,不過囡囡間學校家教會安排左下星期去優才參觀,所以冇報呢個講座,你去左話番俾我聽d感覺吖...

我上星期去左音小聽講座,覺得理念同硬件都好正,不過學費真係好貴...

原文章由 littledada 於 08-6-6 23:39 發表

我個仔的校服讓比妳都冇用
明天優才講座呀,一起去呀!
我訂了3位呀!
Call me now!!!
我家有三寶

Littledada:
你後尾有冇去優才聽講座呀?
我跟左學校o既家教會去參觀將軍澳同旺角兩間學校,不過,
小一至小三響旺角校舍,即舊潔智學校翻新,比較細,同埋地點較雜,
將軍澳千禧校舍則係小四至中學,因為仲會加班,所以比較擠逼...

之不過教學理念好吸引...

原文章由 littledada 於 08-6-12 11:34 發表

我個仔讀N班前,即未夠2歲前都係讀Playgroup班來讓他熟悉學校環境,如果係Miss Catherine 教就更好!!!
她很好人,英文又容易聽!
我個仔現在讀IK1了! ...
我家有三寶

你地有邊8間呀?如果你又去聽小學講座,記得叫埋我呀...

真光中學附屬小學,你有冇興趣呀?

原文章由 littledada 於 08-6-24 13:12 發表
剛參加了學校小學校園生活介紹, 有8間不同小學家長回來分享, 很好..........下次大家記住參加, 幾好!
我家有三寶

老公對真光中學附屬小學有興趣,係男女校,同真光中學+真光女書院有聯繫,同埋響九龍塘,校網好,不過我上去校網睇,好似冇open day,同埋好少人響網上講呢間,
你識唔識人讀呢間呀?

原文章由 littledada 於 08-6-24 20:36 發表

1. 天主教柏德  (聽完後覺得幾好. )
2. 音小 (好正....... )
3. 播道  (好好, 好難入.... )
4. 九龍灣聖若翰
5. 油塘基顯 (Happy school )
6. 九龍灣基樂 (Happy school :yummy  ...
我家有三寶

littledada:
嶺南大學同學會直資小學,我聽過,但冇留意,亦唔認識呀,有乜特別呢?

我反而想知多D
九龍塘學校/九龍塘官小/德望/德雅/真光/播道/禮賢會

原文章由 littledada 於 08-6-25 15:03 發表

其實我都不認識這間學校..........都想知多些............
我最近對 嶺南大學同學會直資小學有興趣!
我家有三寶

hi all:
今年9月我細囡會黎德福讀N1,好高興同你地做同學仔,我仲未收到學校通知幾時開學,但都好想知道,因為要請定假陪佢上適應班...

聽你地講,今年新校長d安排似乎好差好亂,前年我大囡黎德福讀N1好似好好多,大約五至六月有三堂適應堂,到九月開學第一日校長有簡介會...

原文章由 Tarama 於 08-7-3 09:53 發表
Hi, 你個小朋友是誰? 我係迦文媽咪,都係宜家IK1,明年IK2, 不過係全日班.

今日我再一次問咗校長,全日班係9/3返,半日班係9/5.不過K1,IK1應該9/3,4係返新生適應堂,好似年年都有,上年都係一樣,不過再之前的年度會不會係9/1,我就唔知啦. 

如果 ...
我家有三寶

我今朝送妹妹上學都見到成班家長企左響露天操場簷篷位,我都望左一陣,睇下係乜野事,因為都好勞嘈...

原來有全日制n班家長投訴佢個囡囡響星期四同五連續兩日放學後有多處瘀傷,校方冇通知家長,家長要求校長調查,到星期一都冇電話解釋,據釋該名家長已經報左警,由秀茂坪重案組調查,好似話警方曾入去校園調查,該家長已同囡囡去睇私家同急症檢查...

我見有三名家長,應該喊晒口o既係囡囡o既媽咪,另外兩位我就唔清楚,今天走黎要求校長道歉,並向其他家長展示囡囡瘀傷相片,希望其他家長留意自己子女有沒有異樣...

校長話事件正在調查,不會作任何解釋,剩係話:冇咁o既事,猛咁接返學o既小朋友入課室,成班家長就圍住睇野,結果校長搵左德福保安黎,同埋話報左警,要求果位家長出校園範圍...

該家長展示相片多張可見,手臂有多處呈圓形瘀傷,係好密好多,唔係一兩達,係十幾二十達,胸口位紅左一大片,仲有其他紅腫瘀傷..

據該位家長話瘀傷於上星期四五出現,校方冇通知家長,亦冇做報告,佢囡囡個小朋友兩歲五個月,應該識講好多野冇喊,件事發生後返到屋企猛咁話眼訓,冇胃口食野,唔肯講野,問主任,主任話:乜你個囡會喊咩?你個囡冇喊喎

該家長話警方曾到場調查,話裏面d玩具有d好危險,該家長向校長反映,校長回應係:d玩具危險,都唔可以剝削小朋友o既創意...

我o既疑問係:
1.小朋友有咁多瘀傷,如果唔係學校整親,點解校方冇向家長查問?懷疑有人虐兒?因為去廁所,姐姐或老師應該會望到,因為好多同好顯眼
2.而家小朋友真係咁傷,點解學校老師冇通知家長及解釋?
3.係咪家長一放學親自接送即刻發現?會唔會有工人湊小朋友,或係工人做?
4.老師會唔會咁笨做得咁明目張膽?
5.冇可能係小朋友自己撞傷或同小朋友打交,因為睇力度同瘀傷之多,應該唔係...
6.同埋點解係一個小朋友?唔通閂埋門打?會唔會仲有其他小朋友?

不過,如果我係果位家長,我都會好明白佢感受,真係好痛心,俾成五千幾蚊學費,結果令個囡搞到咁...

而今次新校長處理方法真係好差...

你地如果知道更多詳情,快d講下啦
我家有三寶

littledada:
咁呢位爸爸又真係差d,係咪因為多左大陸人黎讀呢?

細囡同班有位同學個家長a話,有一次佢細囝同大囝(都係德福k1同n1)放左學響德福平台玩,有個德福K2女生,走去張開兩腿叫佢兩個囝捐過去,仲要唔只係一次,家長a好嬲,走去同個女生講,個女生講極都唔聽,咪走去同佢阿媽講,果個媽咪當時掛住傾計,冇理到,只係好溫和叫阿囡唔好...

原帖由 littledada 於 09-5-4 14:54 發表

很耐冇人在此討論了!

今天很不開心!
每天小朋友放學都在公園內跑下玩下, 點知今天有個小女孩(中英文班 K1)主動追住我們的仔(K2)........小朋友一起玩當然有碰撞或手多多!
這位女孩的爸爸竟然講粗口呀!  又問點個 ...
我家有三寶

Littledada:
嶺南大學香港同學會直資小學,今個禮拜有簡介會,快d上佢個網頁留位啦...

[email=http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm]http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm[/email]

[quote]原帖由 fostermak 於 09-5-8 18:38 發表
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題