用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

HELLO
各位,我囡囡讀K1A,係陳老師的;佢係由N1升班的,上年同hoeve的囡囡同一班~
9月3日囡囡會開始撘校車返學,我呢排成日同佢洗腦,話佢要自已撘車返學,姐姐同媽咪唔會一齊撘,不過有老師,嬸嬸&同學仔一齊撘,問佢ok嗎?佢就口響響話ok冇問題唔會驚,不過到時唔知係咪真係咁合作
hoeve
ella今年唔同ashley一班了,希望日後大家keep in touch~

[ 本文章最後由 MD 於 07-8-31 14:02 編輯 ]

HELLO各位~
我係精工買書時都有一set{延展學習包},老師話係屋企同小朋友做,不用帶返學校;
讀n1時學校都係會收晒所有書,教完晒一本後就比返家長,家長會係書上見到自已小朋友的"傑作",造得好會有"良好"/"very good"的印(唔知k1係咪咁),但如果未教完晒一本又想知教d乜就為有睇手冊,上面有寫下週教d乜;
至於小朋友係學校的行為狀況,以前n1個老師係開學初期會時常打電話或send msn比我,到後期我就自己耐唔耐打電話比老師問,不過而家k1呢個老師就冇打過電話比我,我諗可能係一個個老師做法唔同,我覺得以前個位老師跟得幾好~

[ 本文章最後由 MD 於 07-9-12 16:49 編輯 ]

ASMAN
我囡囡以前個位係詹老師,以前讀N1A,今年係K1A陳老師,發覺有好多同學都係由N1A升上K1A的;我昨天打比陳老師,囡囡已返了一個星期,想知佢返成點,老師話囡囡好乖,收玩具,食茶點,造練習及排隊去廁所都自動自覺,一叫即做,聽到後我都好安慰~
尋日己收返一本”開學了”的書,一個星期己教完,又會快得咁交關
原文章由 asman 於 07-9-12 16:53 硐表
HI MD,

你囡囡以前係邊位老師跟呢?我係N1F陳老師呀,我都覺得佢跟得好好 宜家呢個就真係麻麻

[ 本文章最後由 MD 於 07-9-13 09:27 編輯 ]

丫也...咁我擺左烏龍tim,我以為好似以前n1咁,放入書包即係教完,我今日都冇放入書包到呀
原文章由 chanbebe 於 07-9-13 09:36 硐表
你誤會啦,系開始教”開學了”就發書本給學生帶回家,每天再放書包帶回校。當你收到第二冊時,便可將第一冊擺屋企,再將第二冊放書包每天帶回學校,如此類推。

...

係呀,就係呢位詹老師,佢以前多數send msn的,間唔中打電話,係開學初期大約一星期一次,
試過我囡囡因為百厭整瘀左額頭,佢就打電話比我問佢點解整到,仲話問過我工人,工人同佢講係囡囡自已整到的,佢問我知唔知,想confirm下,所以我都覺得佢幾細心;另外我以前個工人好早出門口去接我囡放學的,我計過時間工人可以係放學前到學校,但詹老師話我知我囡幾乎係最遲走個位,老師唔講我真係唔知,我即刻話工人叫佢唔好顧住同朋友傾計,要準時去接囡囡
上年我曾經係kcs的topic睇到有人話詹老師好惡,會打小朋友???但我曾經問過囡囡鐘唔鐘意詹老師,佢話鐘意,係n1的畢業相中我問佢最鐘意邊個老師,佢指住ms abbie(英語老師),我再問佢重有邊個鐘意呀?佢就指住詹老師啦,所以我估詹老師都應該唔錯,起碼我囡都鐘意佢ma:loveliness:

原文章由 tautaub 於 07-9-13 13:35 硐表
MD,

你好, 我囝囝現讀n1, 都是有位詹老師的, 好像是詹珞, 是否你囡囡以來的老師?, 開學已差不多2周了, 她都沒有打電話給我, 這位老師好嗎?, 是否有愛心及盡責?

TAUTAUB

...

佢地d校車好似係不論小學同幼兒/稚園,只要同一路線就一齊坐車的,所以冇位都唔奇呀~:-|
原文章由 asman 於 07-9-13 14:24 硐表
HI 婕婕媽,

未知呀...佢地話遲D先通知我喎,不過我估應該係K1E,因為呢班有小朋友退學...不過上午班校車滿晒無位 我唔知係咪要搵街外果D校車呢 有無其他媽媽唔係搭學校既校車呢?我地原本坐B線,老師話上午校B線 ...

早晨各位
我都冇收到通告,會唔會係抽樣派發
我囡囡係九月份生日,上星期五佢開完生日會,老師比左雞蛋一隻,吹泡泡一支同貼紙,都算係小禮物,以前n1反而乜都冇

有時學校好都真係唔夠,遇到個唔好的老師就真係冇話可說
我尋日都再問多囡囡一次,問佢鐘唔鐘意而家個老師同鐘唔鐘意返學,好彩佢都話鐘意
hoeve
你個case可以同學校投訴下,雖然話我地d寶貝係佢手上,但一班唔係只有佢一個老師,我諗佢都做唔到d乜掛~冇啦啦比人話左一餐,比我都:evil: ~

原文章由 JarJarBin 於 07-9-17 22:59 硐表
hoeve

Now, I won't expect too much from the K1G teacher lah!  I only wish that my boy can finish K1 without unhappy and safely and have a better teacher when K2.

我囡囡每天一定要午睡,她每天放學時已在車上睡著,試過一次接她放學,她居然在一邊落校車一邊睡,好似夢遊咁 ;返到屋企食完午餐又繼續訓,呢次先係重頭戲...要訓2小時,所以課外活動真係唔駛諗住,除非佢戒左午睡~
昨天接到老師第一個電話,佢講我知囡囡係學校洗手時整濕了校服,所以替她換了書包裡的裙裙,我順便問她囡囡在學校裡的情況,老師話囡囡好獨立,所有事都一叫即做,唔駛講第二次的,真係估唔到,完全同係家相反,佢係屋企做乜都要叫姐姐或叫我幫手,我唔肯佢先死死氣自已做~
你地講開唱歌,有冇比學校的cd給小朋友聽呢,我每天次放呢隻cd,囡囡都好開心,由其係"泡泡不見了"呢首歌,佢最鐘意,一唱到"泡泡~~泡泡~~E.....泡泡不見了"呢句就特別大聲,好搞笑

我囡又係尋日發燒冇返學,不過今日冇事,返到學~
工人同我講佢尋日係家養病時係咁叫嘈晒話要返學
原文章由 婕婕媽 於 07-9-25 11:18 硐表

有心

今朝又有小小燒.......所以冇俾佢返學

佢好唔開心:-|

咁就好啦~咁就唔駛退學了
原文章由 hoeve 於 07-9-28 16:03 硐表
終於都放心d,前幾日問呀女佢鍾意邊個老師多D,佢話杜老師,可能杜老師無我之前諗得咁唔好
而且我BUN BUN話杜老師好錫桐桐,成日拖住佢,咁我都放心D ...
‹ 上一主題|下一主題