用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

哎呀, 我又唔記得禮小幾時interview啦, 唔該最好記性果位靚太提提我呀!

呀, 最近有位上年高班媽咪同我講, 原來禮小係唔會收番曾經reject過佢地offer的學生架.  即係如果考到, 就算諗住好大機會唔讀, 都唔好唔留位先呀, 你放棄左, 就無機會番轉頭架啦!

原文章由 禧媽媽 於 07-10-5 17:18 硐表
allie
忘記軒軒得10分添
我揀果間, 近幾年都收過15分, 不過可能係得1-2個位果d囉!

咁即係都有機啦!  嘩, 如果阿哥掂左, 細佬就唔使煩! 咁你就可以放心生多幾個啦!

原文章由 glory 於 07-10-9 16:03 硐表
禧媽
禧禧仲有無繼續溜冰呀? 樂樂尋晚跟了新既男教練, 阿仔暫時都ok, 諗住番住五堂先, 有興趣就比佢繼續上, 無就同佢停

Allie
今日有無返工, 去左邊呀)))))
最後溜冰有無報名呀? ...

Glory,

你真係過左檔去新場學溜冰牙?  我個仔同女上星期六係海濱學左第一堂, 我老公話個教練都幾好, 佢地學得好開心!  阿女重好興奮咁話想再溜多次比我睇添! 我同佢地報左星期六上午, 所以我係無得睇佢地架!

唔知點解呢排成日上唔到bk, 次次都要try 好多次先得, 所以攪到我無哂心機上囉!

原文章由 禧媽媽 於 07-10-9 12:59 硐表
glory
ic.......你即刻博第2輪大抽獎(+誠意分)  
祝你好運 順便祝埋自己先

你地個樣都幾好福氣呀!  實掂ge!!

今朝上過來, 點知reply唔到底.  真係好唔掂!

glory,
多謝提醒!  我昨晚已即時簽名連交錢攪掂啦!  如果唔係一放低就唔記得架啦!  今次旅行去馬安山, 我諗我多數都唔跟學校車了!  不過都交左車錢先, 到時睇下點啦!

溜泳係老公帶, 我唔係好信得過我個工人帶架!

glory, 禧媽,
你地個"12月一聚"有無預埋我架?  我都想聚呀! 又想食又想傾呀!

禧媽,
今期有我陪你, 阿仔認中文果度得2分咋!    另外就係情緒方面都係2分.  其他就大部份都係5分!  所以昨晚即刻捉住阿仔認字.  原來佢有好多個字都認唔到, 看來要多多努力先得!  一齊加油啦!

我重寫左手冊同老師講, 阿仔最近d 工作紙成日都要我教佢早, 以前佢可以自己完成架, 我懷疑一係佢上堂唔專心, 一係佢唔識d 字!

禧媽,

家長信仰日我唔去啦!

yy,
好狗不見呀!

原文章由 yykid 於 07-10-10 15:19 硐表
Allie,
唔可以怪軒軒認字唔得,睇下媽咪將"好久不見"寫成"好狗不見"便要打了

YY,

其實我都係因為覺得個"狗"字襯你姐, 其他人我係久久聲架! :tongue:

原文章由 車厘子 於 07-10-10 19:43 硐表
錦源在英文認讀只得2分,大多數都是3分,我要多加努力呀

近期,報了幾間直資都唔收,令我有些失望,唉....

唔好失望啦.  你都已經有一間收左咯, 安心過我地好多啦!  而且直資未收住, 咪唔使放棄大抽獎囉!  

係喎, 唔記得施政關你事添.  咁你而家忙完未呀?  

上次同你講未收過老師電話, 點知就係短短一個星期內收到兩次唐老師電話啦!  第一次就講阿仔學校生活, 我同佢講左寫字好有問題, 佢話佢都知呀, d 同事話比佢知k2 寫好少字同好簡單, 所以一上k3 咪辛苦d 囉!  另外, 又同我講左阿仔係學校d 情緒問題, 佢重話阿仔好自我, 對自己要求好高, 要多d 睇實佢喎! 唉, 有d 擔心添!

而昨晚老師又打來....................估都估到唔係好野啦, 原來阿仔返學無帶名牌, 日日都比園長捉呀!  老師好婉轉咁問我係咪唔見左, 如是就補訂番喎!  真係 !   

原文章由 glory 於 07-10-10 16:36 硐表
見你地咁人齊, 岩岩施政完畢, 好多野做都要入黎爹下 ..

禧媽
其實我無乜點同樂樂溫過習, 上次多得Tiffany提醒我要個個星期清佢地學過d生字, 但無奈真係無乜時間, 平時一至五阿仔放學後都差不多有活動, 又 ...

早呀!

阿仔話牛牛樂園好多bee喎!  佢話佢地就比bee 圍, d 牛就比d 蚊圍喎.  重叫我估下點解咁多bee 圍住佢地喎!  咁我就估 : 因為有好多花?  因為你地d 小食好吸引?  因為你地似honey?  因為果度有honey賣?.........................

阿仔個model answer 原來係 : 因為我地件衫係黃色, 佢地以為我地係花囉!

我心諗: 邊有花好似你地咁 e 嘩鬼叫又四圍亂跑架!

[ 本文章最後由 Allie 於 07-10-16 10:38 編輯 ]

原文章由 glory 於 07-10-16 12:00 硐表
又要讚一讚, 軒軒腦筋真係轉得好快
樂樂都比d蜜蜂嚇怕, 問佢好唔好玩就話唔好, 因為好多蜜蜂:)
呀, 軒軒廿六號下晝幾點返學校面試? 阿仔就11:40:time:

...

你唔好讚佢啦, 佢呢排好鬼naughty呀!  我成日比佢激到反白眼呀!   佢重衰到學埋我反白眼呀!   

乜出左面試時間了?  我今晚返去睇下信箱先!  我地應該下午interview, 唔知夾唔夾到一齊lunch 呢?   果日本身要唔要返學架?

係啦, 呢排好靜喎.  d 人去哂邊呢?

咁究竟interview果日要唔要返學呢?  又使唔使換衫呢?

話時話, 今朝阿仔重係著住短袖衫短褲返學, 點知落到樓, 原來都好涼下.  頭先佢打來聽到佢有兩聲咳添!  你地同小朋友換左季未呀?  轉天氣, 大家都小心d 呀!

原文章由 glory 於 07-10-16 15:13 硐表
軒軒真係攪笑, 講都唔止仲學埋你, 哈哈

快d返去開信箱, 星期六收到架啦

禧媽又唔見左人, 唔知禧仔in幾多點呢?:idea:

仲有其他呢? Nick, 天慧, 錦源, 媛媛, 瀅瀅, 你地果日幾點面試呀?
希望每個小朋 ...

咁即係要請足一日假啦, 好! 順便接放學!  

哎呀!  忽然醒起要做閱讀報告, 今晚記住捉阿仔做先得!

阿仔上次一個在家無聊, 竟然將上次學校派果張填色比賽填哂顏色, 我就同佢講, 既然你咁好心機填好哂, 我就幫你寄去比賽.  點知阿仔竟然問我, 點解要寄?  佢話想留底自己睇喎!   佢好似唔知咩叫填色比賽!  

重有呀 : 點解我地多左個國民生產值ge?

原文章由 glory 於 07-10-16 16:18 硐表
Interview果日緊係要返學啦, 上午班就下午面試, 星期五著住件運動服去面試可能有著數喎
我地下午班可能無上午班返學時咁涼, 阿仔今日仲係短袖衫+短褲, 謝謝你提醒, 我都要留意下天氣至得

...

[ 本文章最後由 Allie 於 07-10-16 17:26 編輯 ]

Glory, 禧媽,

昨晚又唔記得開信箱添, 今晚一定要記住先得啦!

昨晚做閱讀報告, 阿仔今次竟然係抄了一段課文呀!  當然要我協助啦, 不過佢個樣好認真, 有d 群字呀, 醫字呀, 真係好難寫, 佢都好努力咁去寫, 忍唔住又錫左佢一大啖!   如果佢做其他功課都咁認真就好啦!

昨天工作紙認字果part,  蔬菜同廚師阿仔又認唔到!  唉, 阿仔係咪有問題呢?  反而重組句子, 佢就自己攪掂哂!    圈字就圈多了一個叫 " 子爺" 出來!

原文章由 禧媽媽 於 07-10-17 12:38 硐表
allie
我 26/10 ~ 2:00pm (202室)
有冇機會撞到呢 ?

glory
因為早2日, 上bk好慢, 所以咪冇心機上黎囉

原文章由 禧媽媽 於 07-10-17 12:47 硐表
glory, allie
講開填色比賽, 今朝帶左返學交 (+$20果份呢), 另一份今日寄埋(消防員果份), 我心唸~如果佢讀書咁投入就好囉

咩叫 +$20果份呀?  我無印象ge?

原文章由 glory 於 07-10-17 10:25 硐表
我同阿仔講果日面試, 要早d返學校, 不過同佢講明我唔會接放學
我都成日好驚做漏讀書報告, 阿仔今年好主動話佢自己做(負責畫圖畫), 唔知係咪老師提過佢地要自己做呢
你唔講我都唔記得有填色比賽呢樣野添, 因 ...

glory,

你咁多假期做咩唔接埋佢放學呀?  如果你接放學, 可以同我地一齊傾餐飽呀!

原文章由 yykid 於 07-10-17 14:32 硐表
有同感

yy,

嘩, 好耐無見啦!

原文章由 yykid 於 07-10-17 14:58 硐表
好快見就真 其實我耐不耐都上來睇下,不過無回應姐 所以咪我住別墅妳住大宅囉 不過都唔夠禧媽和Glory勁

yy,

你唔講, 我以為別墅勁過大宅添!   其實BK 應該地道D, 整D 咩"長"龍灣呀, 萬景峰呀, 凱旋門呀, 畢架山一號呀, 貝沙灣呀, 綺巒呀咁, 我就會積極D 出POST, 希望有機住綺巒

原文章由 glory 於 07-10-17 15:34 硐表
哈哈, 呢個post岩岩到6000大關, 我專登分開幾次講野   

Allie
老師尋日寫左張紙仔比我, 旅行日自行帶仔到公園唔需要另外繳付費用, 時間就9:45分自行到公園門口集合 ...

哎呀, 蝕左$40 添! :-|
咁你無問老師個公園係邊架?

原文章由 glory 於 07-10-17 15:33 硐表
接埋阿仔放學, 你係咪會陪到我4點半先:tongue:

嘻嘻, 你等我睇左阿仔IN 幾點先啦!
‹ 上一主題|下一主題