用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直屬中學係十拿九穩嘅。可惜我個女唔鍾意。

有一間直資中學收佢,間學校唔係唔好,但係同自己間直屬學校成績距離爭好遠,本來一路都諗住唔話俾佢知,但去到最後關頭爸爸忍唔住同佢講,諗住同佢理性分析下,結果唔講猶自可,講咗就出事啦。

其實我們提議她可以先讀母校一年,中學會自由好多,也有機會遇到好老師、好朋友,真係吾得開心,太辛苦可以F2才轉校。又或者放棄直屬位,抽其他band1中學,派得吾好再叩門又得。但佢就堅持不肯,一定要讀,所以心情好忐忑,不知應該點處理好
   2    0    0    0

當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網

升南區嗰間band 1A, 直資××(東九龍),免開相信大家知,請比意見
小女人本活潑好動,但較慢然,所以在女仔堆當中選擇沉默是金,本着少說少做少錯,朋友不多,又怕破壞形象,所以不願表露真我
對自己有要求,不想成績差,怕比老師丙,但又好想懶,所以自己做成壓力,我們不太迫她,課餘玩多,考試前1星期才溫書
待續

她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得開心啲,去全新地方,以全新面貌,悉放自己

我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新校又是否如想像中好!她亦說不出喜歡新校什麼,是否只因心理害怕而找個水泡呢?
我認為取決於遇到什麼老師,什麼朋友,未試過也是靠想像,

好多謝大家的寶貴意見,我並無迫佢選直屬學校,我是建議她可参加派位,揀其他優質津校,派得吾好再叩門的

想不到會有這麼大的迴嚮,或許標題應改為"名校的迷思” 而我想應加插”錢銀的迷思"可能更加貼切。

2間學校也是很好的學校,是各有優點的,兩間學校的style 截然不同
請容許我指出,可能母校令人感覺神秘又傳统,但隨著時間和校長的轉變,學校是活了很多的,而中學也不是死板的,有drama 堂,有dance 堂撥入恒常班,當然規則一定有,傳統教法存在,但年輕友善,接受新思維的老師也有的。
而東九是一間我很喜歡的屬靈學校,培養好的性格,開心地成長比成績緊要,所以我覺得很適合小囡的。

直属校2015三大入學率61%,五大89%

是,問題不全在學校,小女正開始青春反叛期,思想有些偏激,又一意孤行才煩。

原本已商量決定好,先試一年,睇餸食飯,始终直資要交學費,$$壓力也不少,再加上樓市大跌,想賣樓搬近些又有難度,交通又成了另一問題

ling chi baba ,pls check pm

可能係搞錯左
‹ 上一主題|下一主題