用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 (九龍塘York)請問有沒有家長分享一下仔女在york校舍生活 ...
go

(九龍塘York)請問有沒有家長分享一下仔女在york校舍生活? [複製鏈接]

回覆樓主

我只係想講york 係比較多內地人讀同k1 -k3 老師質素參差,你可以參考網上資料york 有學位/幼兒教育文憑的老師比其他九龍塘名幼較少.

而所謂的國際班,net 在中文和普通話堂會離開課室(應該係去教其他雙語班英文),校長也曾經在seminar 上confirm net 在課室時間約1.5 to 2 hrs per day (雖然話有net as a class teacher 但不是長駐課室). 而果日我係大校上seminar時,目測帶小朋友到playground 玩的只有本地老師,所以我學得net 時間只有1.5 hrs per day, 這點你要有心理準備同明白.

不過我朋友圈也有小朋友讀york k1 to k3, 佢地comment 係positive- phonics 教得好好同小朋友返學開心. 雖然佢地最後都冇私校/直資offer. 不過話小朋友上小學後都跟得上進度.

如果你target 英文強,km 也是個好選擇,我見小朋友多用流利英溝通.

我係pn 用家only, 老師比較有經驗同細心,小朋友喜歡net 老師,k1 有york 國際班offer 不過仲考慮緊.

雲妮兒 發表於 17-12-17 21:00
(九龍塘York)請問有沒有家長分享一下仔女在york校舍生活?我個仔已決定黎緊出年讀K1上午國際班 ...

九龍塘迦南是一間不錯既幼稚園,但英文比較弱.

如果target 英文強,應該只考慮km 同 york.

‹ 上一主題|下一主題