用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

回覆樓主:

明白DSE狀元的定義和成為狀元的難度,就不會執著每年狀元的多與少,簡單講,認真就輸了  

DD仔 發表於 22-7-22 12:10
SPCC唔肯定,但d喺DBS讀書嘅舊生講,依家讀得書嘅同學中,大部份都熱切地想入IB.  雖然好多人話唔係叻嘅至 ...
作為SPCC前家長,當年小兒選擇IB,是經過考核(作篇文及面試),而他亦不是成績好叻那批學生。據了解,學校主要看看同學是否適合讀IB課程為主要考慮,其他學校的選生方法我則不太清楚。

Poyau 發表於 22-7-22 16:23
DSE 中文難 英文為第2語言亦唔易
水平可比 IB Eng B 甚或 A LAL 母語
英文3+ 低過 IB Eng A LAL HL 5+
"DSE 英文 | IELTS | CEFR
5** | 7.51-7.77 | C1"

這對照表不太認同,阿仔學校中五會全級考IELTS,一般有8或8.5成績,按此就大部分人英文攞5**

7-seven 發表於 22-7-22 17:36
如樓上所講,明知中文唔得一定唔會去考中文科。我識人唔想考IB轉校去咗第間準備AP,總之呢個世界就係有得 ...

"用IB同DSE直接比較就更加冇必要。"

非常認同

ABC-DAD 發表於 22-7-24 14:55
好成績何必一定要做醫生?
非常同意!Personally認識今年兩個所謂IB狀元,他們都沒有選擇讀醫科。

tkhhung 發表於 22-7-25 22:23
根本好多人不明IB 同DSE 分別 大部份學校會挑選學生才可入讀 DBS 有一年更加是IB預備班
...

選讀SPCC IB課程的話,中四那年叫做Prep Year,課程編排上已作出調節。以前問過DB家長,讀IB預備班的同學可以轉回DSE,但SPCC IB Prep Year後不容許中五轉讀番去DSE。

tkhhung 發表於 22-7-25 22:23
根本好多人不明IB 同DSE 分別 大部份學校會挑選學生才可入讀 DBS 有一年更加是IB預備班
...

Btw, 小學能考入DB或SPCC,某程度也算是一種篩選吧,因IB 對語文(雙語)的運用已有基本要求。

kiwi2007 發表於 22-7-25 23:21
沉澱左幾日,呢個標題已經去到 page 20, 多角度批判性無底線思考的好例子。近排天氣太熱,林超英的「無冷 ...

你個‘’中大暫取生‘’比喻幾貼切,當年係有同學唔升中七而去咗中大讀醫,但有更多留低去港大讀(每年有20+升港大醫㗎),不過當時讀醫要求不太高,反而讀double e 就下下要3幾分先得。

另一個比喻係,當年中五升中六,已經係一種篩選,咁升讀有開IB 的直資,過程何嘗不是一種篩選呢?

kiwi2007    發表於 22-7-26 09:58

ABC-DAD 發表於 22-7-25 23:30
講得好。
知唔知林超英幾時講?好多地方無冷氣真係死左人。

我捧林超英(師兄)場

ABC-DAD 發表於 22-7-25 23:46
做科學家係一個唔錯嘅出路,唔係玩架。

我識兩個今年IB狀元(一個阿仔中學兼小學師兄、一個阿仔幼稚園師姊)會去劍橋讀science和math,先探索自己興趣。

回想有個中七同學當年也是靠高考成績升讀劍橋讀math,攞船夠學費和生活費外,還足夠term break去吓歐洲短trip。其實叻人總是機會處處,讀官校考香港本土試也可以考取8A*/4A1佳績(科UE都A埋)。

* 敞校當年只准學生會考考8科(除非考多科音樂)

bigpatpig 發表於 22-7-25 23:30
原則上不一定讀醫先有好發展,但今日「白色強人2」開始播,相信會有好多尖子會決定選Medi ,幻想自己係馬 ...

識得嘅朋友都唔睇大台,何妨班細路?

ABC-DAD 發表於 22-7-26 02:50
名門,我捧武哥主要因為每次佢出鏡,傍邊多數係靚女主持人啫

好少聽人用名門形容,因為好平民,鄰家少年feel。

retriever 發表於 22-7-26 09:50
KINGS 出過最多公立醫院醫生.

睇過港台紀錄片, 佢出名口琴隊, 因為口琴相宜又簡單, 普通子弟都負擔得起,  ...
口琴的確好大眾化,因門檻不高(除咗F.1吹完英雄牌,要轉買德國Hohner嗰一刻外),又portable

當年口琴隊師兄們回校一同練習,我也是受惠者,除咗幫忙提升師弟嘅水平,還協助我們準備音樂節嘅曲目.... 我依家仍間中在家拿來自娛一番

‹ 上一主題|下一主題