用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

goodmama2003 發表於 20-5-21 14:00
可唔可以轉移佢視線呢?打機對學業真係無用。
轉煲劇可以嗎?有D古裝劇對白可以出口成文,
英文又例如睇下N ...

問襯佢乜都無興趣, 依家除打機外便投機炒賣, 在損手爛腳中!

goodmama2003 發表於 20-5-21 17:17
點解佢有錢去投機炒賣,我覺得係你做多咗野,正正常常讀書時讀書,荷包沒有錢就問父母拿,也衹夠午餐、同 ...
主要是自少收下的利是錢, 在他的銀行帳戶中儲蓄起來, 18歲前由父母代管, 成年後便交回給他, 還有他去年兼職時間較多, 所以儲起一點本錢, 雖然不多, 也夠用來炒賣。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 18:17
我覺得去到呢刻已經冇乜嘢可以做,路係佢自己嘅要點選擇佢自己決定,你唯一要堅持嘅係必須要佢出去工作, ...
我也有位朋友佢個仔去年已degree畢業, 不過至今也未搵到工作, 佢父親說因去年返送中運動, 加上今年疫情所以難搵, 加上佢母親不建議他去做較易入行的便利店, 可能怕他學壞, 所以閒置到現在也沒工作。

其實阿仔說話有一些口吃, 有某些句語會出現重複說幾次, 如"真係真係真係真係........", 但又不是所有句語如此, 但已令他和人溝通不順暢, 相信這也是令他自卑和負面思想的其中一個原因, 但他堅持不面對去改善, 我們曾在網上找到一些方法試圖幫他改善, 例如讀報或朗誦等等, 但他經常敷衍了事, 最後我們也沒心機幫他, 所以聽他說想找一些不需說話的工作, 我當然勸他出來社會便要和不同的人接觸, 何來不用說話的工作, 除非自己是啞的, 有些見他只顧電玩, 不好好裝備自己, 又不受父母幫忙, 只能奉勸一句好自為之。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 21:28
其實我有少少懷疑你兒子可能有輕微亞氏,所以才容易過份沉迷同固執,又缺乏自信容易逃避責任。除非等佢揾到 ...
在他升高中時也找過一些評估中心, 評測結果只是交際能力較弱, 但未至於是自閉症, 再加埋去年有出外兼職, 所以應該不是深度的自閉症, 所以要睇埋之後的一至兩個月找工情況再決定是否要求他去矯正。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 22:46
邊緣 Case 唔係咁容易識别,由其佢哋越大個越會懂得掩飾自己。 唔好介意因為我覺得你囝囝有我大仔部份嘅影 ...

不介意的, 反正以前也懷疑過, 但要幫也要受幫才有效, 前幾個月我太太要求阿仔讀報, 次次等佢打完機到晚上11點才開始肯讀, 但我們做父母年紀大太夜比較疲勞, 所以我勸太太問清楚佢是否想改善, 結果他放棄了不讀, 剩下半年時間佢肯受幫就幫, 唔肯幫都無用!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 22:46
邊緣 Case 唔係咁容易識别,由其佢哋越大個越會懂得掩飾自己。 唔好介意因為我覺得你囝囝有我大仔部份嘅影 ...

也想知你大仔是邊緣case, 不知介不介意可說一下佢現在情況?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 00:21
我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...

原來你仔的經歷和我仔相似, 但較為輕微, 其實他交際差、無自信及負面我也有在他面前指出過, 但他的態度是愛理不理, 想知你囝囝知道自己的問題後態度如何, 是迴避還是試圖面對, 我囝囝是迴避那種!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 09:11
對於呢個仔其實都心力交瘁,放咗好多心機同時間响佢身上,為了解讀佢嘅行為同舒緩我嘅情緒,我 keep 住帶 ...

謝謝意見!但我冧不知好不好將你仔的經歷和我仔分享, 可以當為借鏡, 從而知道類同處境的人也有光明的將來!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 10:47
我唔介意,不過同佢哋溝通真的並非三言兩语就能見效。

你兒子已經長大,會有佢自己嘅諗法,唔容易接受他 ...

好的, 那你兒子至今有無口齒不清及不想交際的情況?現時他在讀大學還是出社會工作?

little_yolky 發表於 20-5-23 15:24
口吃有時係自信問題。以前我有個同事,佢講廣東話有口吃,但佢留學台灣,所以國語講得好。當時係無乜人識 ...

所以我兒子做present時喜歡用英文多過中文!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 13:39
佢從來都冇口齒不清嘅問題,只係會詞不達意, 當年都有幫佢諗過有咩工係唔使點同人接觸。
我仔現今响大學 ...

你仔肯深造讀下去也好, 但也聽過有些子女只肯讀書, 不肯出去社會工作, 所以讀完一個degree又一個master, 接連不斷讀到40歲過外, 這也令人頗頭痛吧!

回覆樓主:

原來也有一些算是同路人的case, 但是邊緣case的沉迷不一定是打機嗎?負面情緒也是這些人的特徵, 但這些特徵不知會持續多久才會減少或者消失?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-25 11:19
同路人, 對於佢哋嘅固執同負面情緒, 無力與無助感不足為人道,外人係唔會明白。就算我仔現今已成年,有 ...

你兒子現在與人相處有無改善, 正因為我仔不想和人相處, 除父母外, 連出去拜年去婆婆也不願去, 出外吃飯又要外賣回家吃, 不習慣堂吃, 解釋道不習慣被陌生人睇到自己, 令自己好像有束縛不能無拘無束做任何行為, 例如撩鼻屎都唔方便, 連一些禮儀自我克制都覺得有問題要避開!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 10:37
我仔又未至於咁樣, 從小已教佢點都好,一定要有朋友,佢中學都有同學玩開,HD都有,大學都有GP, 不過fd ...

其實他上週考完試, 證書未有得攞住, 應該可照報履歷是HD, 證書後補吧!我6月準備通知他揾工, 7月份要找到工作, 如果到6月中不見他有實際行動揾工, 那可能要求他在便利店做全職, 不能游手好閒在家!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-29 13:15

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 00:21
我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...
請問你仔當時看心理評估, 他有沒有好似我個仔避開不回覆真正的答案, 令心理學家不能準確評估? 另外當時你仔聽到是邊緣亞氏有什麼反應, 是接受還是迴避? 如果是迴避怎令到他接受這事實? 他是否最終接受嘗試治療有所改進? 我個仔自從上次評估後, 就算父母指出他的行為偏離正常的做法, 但他用一些似是而非的理由辯駁, 最終都是我行我素, 我打算6月和他討論正視這問題, 他可能是邊緣亞氏或者不是, 如果他承認則要求他接受治療作出改善, 如果不承認, 便當作正常人繼續找工作在社會打滾。

Jane1983 發表於 20-5-30 10:48
回覆 stanleypyk 的帖子

佢已經二十幾歲,就算係邊緣亞氏,都應該做一個正常人係社會打滾。千萬不要同佢講 ...
如果佢肯接受治療有改進, 便不用擔心不適應新工作而長留於便利店, 治療期間我會要求他邊工作邊治療, 不會給他長留在家, 我還有半年才退休, 在這半年主要是推動及協助他如何適應社會, 當然他要肯接受幫忙才可以, 否則只能長在便利店工作了。

Jane1983 發表於 20-5-30 11:19
回覆 stanleypyk 的帖子

你覺得他不接受治療?就會打唔到長工,會長留便利店?
因為看過邊緣亞氏, 如果不學習同理心和交際技巧, 在人際關係複雜的公司工作, 會有難度容易中途辭退, 當然佢肯去嘗試我會歡迎, 但按佢過往在便利店兼職過, 最起碼他能在便利店工作, 至於其他工作機會要靠他努力了。

Jane1983    發表於 20-5-30 17:53

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-30 12:34
嚴格黎講亞氏係一種人格,部份人更對某些事項擁有天份,例如數學、科學或電腦層面,所以唔少偉人或教授查 ...
謝謝意見! 但改善幫助他也要disclose問題的所在, 如果不指出有需要幫助的地方, 便無從入手!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-30 12:55
或者等專業人士同佢傾, 佢哋會比較有技巧,咁兒子會容易啲接受
但早前試過已拉拉扯扯, 現在成年更難在他不願意的情況下叫他去。
‹ 上一主題|下一主題