用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

Hi:
想請教各位:
彩石里是否即觀塘嗰间?
你們的子女是否都是讀St. Jo. kinder.的?其他幼稚园生難入St. Jo嗎?

軍曹媽咪:
Thx.
Do u know is there any bonus mark for old boy's son?
軍曹媽咪 寫道:
yes,
我囝囝今年讀小一,但我囝囝是讀普通嗰d屋村幼稚園,而且他三年的幼稚園生活我是完全冇讓他於課餘時間學其他嘢嘅.

LV77:
   開始煩小學La 好彩search some pages就見到lei 段 so detailed 的message. So Great    My hb is old boy, 我都想my son can 入讀 St. Jo.
中文用PTH教嗎?P.1能跟上嗎?
"K" is根得園嗎?仔是啊!英文唔夠深?
LV77 寫道:
Dear 進進媽 及 all coming P.1 mom:

我囝囝都係K字幼稚園出身,但對適應 ”聖小”英文程度幫助不大,因為此終聖小英文係教高一級的,反而幼稚園時習慣了每天做中.英.數三樣功課,及黙書.考試這些,入到小一返而令佢較易適應,佢唔會覺得做功課及默書等辛苦,因為佢已經三年幼稚園生活習慣了

以下是我囝囝入了聖小九個月之心得,希望幫到各位:

1)聖小大部份老師都好有愛心及關心小朋友,但她們初初都係扮到好惡,可能咁樣會令小朋友怕佢地,唔會咁曳!但其實佢地對小朋友好好呀
2) 英文科∼上堂會中英共用教書,同學其實明白老師教mug,返而教高一級,可能會jump左一些未教既野,例如唔會要佢地背go,going, went,gone等,一學就係simple present tense,simple past tense,咁到考試時就溫番教過既範圍就可以應付到,你話小朋友係唔係真係學到野,我諗小朋友在六年間不停咁學,應該ok呀! 
家長最早期會覺得英文科好深,但老師教導有方,及學生適應力強,漸漸你會覺得溫習英文科變得無咁難 (我囝囝成日笑我讀音唔正呀)!
3)IPA & phonics ~外藉老師教,所以全英文!學生在上堂時輕鬆,容易應付,但到考試就家慘呀.要幫佢溫習,但又唔識,唯有上校網聽下tape,再加學生自己上堂時記到幾多呀
4) Maths ~ 初初都擔心用英文,學生掂唔掂? 點知最後此科最易攞分
5) GS ~ 都係用英文.我囝囝果班教GS既老師教得好活潑生動,令囝囝上堂上得好開心(一星期上四日,到星期五無堂,囝囝好婉惜咁話今日見唔到佢添),同學好明白老師教MUG,不過到考試就溫到死死下,因為出既題目會較多英文文字題(d英文字有時我都要查字典),所以囝囝考試時都靠撞彩  
6)中文∼竟然令我最頭痛既科目,囝囝既成績真係嚇死人,所以我覺得呢科你地可以先買些補充習作俾佢地練習多些造句,看圖續句及閱讀理解
7)若發現某位同學成績較差,老師會加強對哪位同學照顧,亦都會向家長要求多些溫習,所以家長應該要明白老師既苦心!
9)除中英數不合格不能升班外,基本上學生都能升班,所以除老師要求家長留意下囝囝成績外,根本學生壓力不大!
10)我覺得學校最差既就係活動空間較少(不過今年暑假會裝修,開多幾間活動室 )及派課外活動通告,回覆時間太短,其他正式通告就無問題,預早俾你地既,但課外活動通告一來唔會集中所有課外活動一次派俾家長,等家長可以周詳諗下,次次都係派一份,明天�後天就要回覆咁law

其他大致上既安排,學校都統籌及辦得好好   
‹ 上一主題|下一主題