用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生的零用錢,一般點比?比幾多?
樓主: Christi
go

小一生的零用錢,一般點比?比幾多? [複製鏈接]

我在阿仔小4時才開始給零用錢, 而且只是每星期10元,
其實在他日常生活中, 他根本唔需要額外洗費. 不過人大了, 自然覺得有錢傍身才有安全感.

但係, 我會要個仔用自己的零用錢做以下事情:
1) 每逢學校有捐獻, 又或者賣熱狗籌款, 佢想捐錢或想吃熱狗, 就要用自己錢;
2) 我只會提供他所需文具, 除了自然損耗之外, 我一概都唔包.
3) 我會提供零食, 不過佢想吃其他的, 他要自掏要包.
4) 我只會在聖誕節或生日才買份大禮送佢. 他想要的小玩具, 佢可以自己儲錢買.

Christi    發表於 13-11-25 07:23

引用:Quote:Radiomama+發表於+13-11-24+09:46+開

原帖由 Christi 於 13-11-25 發表
咁如果初小時其他同學仔有零用錢,自己小朋友冇並返嚟問點解自己冇,咁點答好?
...
其實除了零用錢之外,小朋友在很多東西、事情上都會與朋輩比較,例如智能電話、生日會、文具、海外旅遊地點與次數等。我的解說是:
1)每個家庭都有自己的planning, 人家那樣做,不代表適合我們家;反之亦然;
2)我所给予孩子的東西或安排,是有其理由/根據(當然要讓孩子明白固中原因)
3)我只给所需的,不會給“想要的” 或“最好的”;想要更好的、最好的,孩子要用自己努力去追求。

‹ 上一主題|下一主題