用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

睇下插乜學校啦.......無中學既就遲啦...有中學既..都唔遲的呀
doris880 寫道:
插班最好是在幾多年級,四年級是否很遲呢?

[quote]
Sindy 寫道:
咁又唔多知,但好似都唔錯...你睇下佢地網頁有無寫[quote]
係喎,我問到傻左     

知唔知玫瑰崗學生會派去那些中學?
[/quote][/quote]

插玫瑰崗?...你放心啦.......
我見到玫瑰崗有九龍校車去藍田和油塘呀,好野。   

如果插班,學校會唔會考慮父母是舊生,機會會唔會大d?

估計都唔難入呀??點解你諗住呢間既,你仔定女呀?

佢一級50人,分兩班.....另一級又係2班.....但八十人...咁你話佢地可以幾彈性啦......收多一個唔多啦........

http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_class_stru.phtml?sch_id=822

你意思是好易入,我意思插班,我見佢現在得2班左喎?   

唔好咁講........我夠八...就乜都問下人啫.....祝你心想事成呀

(不過我既問題仲未有著落呀.......)

ckckcktina 寫道:
sindy,

早啊, 你真係一本小一選校用既活天書啊, 好野.... 以後有咩問題又多個人可以請教lu.... if我女可以入到 mm的話, 真係要met下你至得lu...    

梗係可以再轉啦....有心儀既收你,即時向衛理拎証再去註冊添呀...不限次數
jj825fung 寫道:
Sindy,

今日啱啱收到衛理嘅通知收咗阿女入下午班,叫我明天去註冊,我想請問你知唔知,如果註冊咗係咪唔可以再揀去第二間架?

唔該晒

應該唔通知的呀.......你咪就係要拎返呢個小一入學証囉....雖然証上有原本間小學名,只要有學校收你,拎住張証交去邊間都得
係咪好似小一入學証咁,一定要拎返個註冊証先可以去第二間,而學校會唔會通知教統局或佢現在讀緊嘅學校架?

[quote]
Sindy 寫道:
梗係可以再轉啦....有心儀既收你,即時向衛理拎証再去註冊添呀...不限次數[quote]
Sindy,

今日啱啱收到衛理嘅通知收咗阿女入下午班,叫我明天去註冊,我想請問你知唔知,如果註冊咗係咪唔可以再揀去第二間架?

唔該晒
[/quote][/quote]

唔係呀,啱啱解決左,hehehe
sindy,

你仲有咩未解決啊? 你mean你個仔?  

要拎返,但你CONFIRM駛唔駛真係收到書面通知你取錄,定係佢地話口頭通知都OK,先好返去舊校喎...唔係一陣搞到兩頭唔到岸呀

Sindy,

請問我係唔係要同宜家讀緊嘅學校拎返張小一入學証去新學校?

真係唔好意思又要麻煩你。

嘉諾撒幼稚園=嘉諾撒聖心幼稚園..........嘉諾撒仁愛會港島區得聖心一間幼稚園

我唔知九龍呀.......

sindy,

又要請教你知唔知小學34網是否升九龍區中學?   

今年開始都無in啦,可能轉左校長關係
sindy,

有野想問啊, 如果1st round係唔係交form就得架啦. 仲使唔使interview架? (mm) thank you!

我對呢間學校印象麻麻...朋友個女係呢度畢業(下午校),入左mm,但成績都麻麻,但朋友個女係呢度好top的呀....所以我覺得呢度程度一般.......入到好中學都會辛苦.....但衛理會否好過呢度呢???我又唔敢講呀......仲有聖米加勒有精英班,我唔係咁鐘意....(朋友個女以前係精英班的)
Hi 各位今日好忙嗎,咁晏都唔見你地上BK。

我有個煩惱嘅問題想大家比下意見,前排我好努力咁幫囡囡找學校,因佢話讀得唔開心想轉,宜家衛理下午校收咗佢,但佢又話唔想轉,因佢話已經習慣咗。我問佢:「你嘅班主任唔係成日鬧人咩?」佢話:「唔係吖,或者已經習慣咗,佢都幾好人。」我"林"佢係適應咗呢間學校嘅模式。

其實囡囡嘅意見都唔係最大的問題,問題係佢現在讀緊聖米迦勒係全日,我放工返屋企時,大部份工課已經完成,飯後可以溫習。但衛理係半日,我"林"要飯後先可以做功課,再溫習要11、12點先可以訓,而我依然要早起返工。又或者上午去補習社,但要洗多千幾、二千蚊。我一直留意到BK上各位嘅意見都話呢間係好學校,派位又好。

我真係唔知點算好 因下星期要買書啦成千幾蚊架,請各位比下意見啦。唔該晒     

可唔可以抽半日去睇下呢??人地話殘....但可能自己覺得唔係呢...我覺ok喎.......(見到出面)
SIUBO117 寫道:
二個月前打去學校問,佢話下年會轉全日,現在又話要三年後.本來很想謮這間學校,現在又要從新諗過.循道校舍是否真的很殘和很細呢?定係裡面會好小小呢?

嘩乜咁架,下午校walk-in都收啦,駛乜side左個機會呀咁.....

anna_gigi 寫道:
kam
本身囡囡同學想讀上午校,當第1round得15分,入紙時校務處d人同佢講而家上午校好多人,叫佢不如轉下午校橫掂第日讀多一年都轉全日囉,佢終於揀左下午校,點知比佢抽到,但而家收壞消息轉唔到全日真係激死佢 [quote]
kam 寫道:
[quote]我想問下如果我第一round選循道, 但係我得最基本15分, 會不會機會好微呢?

15分第一round循道, 循道(上午)會比較難D 既, 因為都好多人抽,都係玩抽獎咋. 或者下午會易D.[/quote][/quote]

總之開左學都有位啦
Sindy,

循道下午班walk-in都收咩? 咁易咩?    

mm宗教氣氛無咁重的,因為係在俗成員搞的,聖心主日學係有的呀,我可以幫你問下......我星期日見到修女

Sindy,

想問下你mm有無主日學架? & 聖心有無架? thank you!

唔記得左呀,我聽日幫你問問,sorry
emiluihk,

anna講得岩啦..   所以我諗住搵d有小學&有中學既學校囉. 瑪利曼, 聖paul, 聖心全部都有中學    到時唔使再煩麻... 嘉諾撒都係有小&中學啦.

sindy,

你幫我問左修女未啊?   thanks!

會呀,st paul hv,聖心都係呀,但收幾多成係十五分就唔知啦
emiluihk 寫道:
anna_gigi,

我又有野問了    請問St. Francis 既情報 ...
hehe ~~~ 因為今日聽到有位家長話有人試過15分
都入到 ...     

我遲左搵佢地.....修女都去晒避靜囉.....有機會再幫你問下丫....
wttcly,

唔係架, 響net 12架..  :wink:

我仔返聖心幼稚園呀.............
早晨啊!各位媽咪! 嘩好耐無來囉, 有咩新進展啊?

sindy,

唔該晒, 唔緊要啦...   我都係講下笑咋, 咁等d sister返來先hlep我問啦. 你女e家無讀聖心, 你都仲返去visit 佢地啊? 真係好啦..     

係男女的呀港島區,除左st joe同st 士提反,係無齋校幼稚園架

(聖嘉勒都好似係齋校,但唔係好記得囉)
咁多位早啊

sindy,

噢....原來係咁..... but聖心幼稚園有收男仔咩? 唔係only女仔咩?   我真係大鄉里啦.

得閒上我女個web睇下, 我帶左佢去影樓影左d靚相啊...    

www.photos.yahoo.com/ckcktina
‹ 上一主題|下一主題