用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

我唔知呀....淨知聖心都會照顧下呢間學校既學生.......

ckckcktina 寫道:
sindy,

係呀, 阿女係smm(跑馬地)架...   你有咩comment嗎? 講來聽下...  

但到叩門時,我見得幾個位係比smm架咋....佢仲要照顧本身幼稚園學生的呀

sindy,

oh.... i c  i c , 阿女個校長成日都向人推呢間小學架. but我又係縑佢太遠了, 好唔方便啊... but如果真係入唔到net12心儀小學, maybe我會去哀下校長可唔可以踢我入聖心囉... 唉.. 到時先算啦....

想讀啫.........hehehe
doris880 寫道:
sindy,

Hi, 聽說你的兒子是讀嘉諾撒,請問嘉諾撒的男生大多派往那間中學?

mm好似唔多覺喎....都學期尾啦.....未乜聲氣呀...

嘉諾撒就好似有架,類似啦.....小一入學會果時囉,我諗住今年會去扮家長睇下環境......hehehe

emiluihk 寫道:
Sindy,

咦~~我以為你得個女讀Marymount 咋添 ,
咁請問你知唔知Marymount 同嘉諾撒幾時有
open day呀 ?

唔八,公開資料黎架啦

doris880,  

sindy個仔好似未讀p1架, 好似又係選緊小學ja. but佢個女就讀緊marymount架, 好似有2個女添啊. (係唔係啊sindy?)      我真係8啦....  

emiluihk,

佢地好似無open day喎, 如果有, 我都想去睇下啊.

一定一定,但我都唔多知,總之知無不盡啦

Sindy,

如果有嘉諾撒open day既資料, 可唔可以到時話我地知啊. 因為我都想去參觀下, 去8下...      

今日搞到好緊逼,都無返母校(北官)睇下添...唯有等下年啦

唔介意....唔係我都唔會淨諗住嘉諾撒啦....佢地d老師好好架

聽你咁講完,我都無plan錯個仔........都同囡無揀錯學校囉...

不過就真係好想返去細時讀過書既地方之麻....最衰個女慢吞吞    

早晨呀咁多位   ,

首先,請Sindy唔好介意我以下既評論。北官上午校 general 嚟講校舍好細,好簡,地方唔大,可能選擇既顏色唔係咁好"米色" 雖然番新過,但都似幾舊咁空間好小。

應該高的呀,唔駛報第二個地址....第一輪唔計地址的呀

Hi,

想問下各位意見,我其實住藍田,是嘉諾撒舊生,雖然有親戚仲住在14網區,但又唔想填親戚地址(因為覺得說謊唔正確),咁亞仔入讀率高唔高呢?

係傳統一行行咁的呀

嘩真係咁靚呀.......不過我覺得佢落校車既地方無瓦遮頭就差d,有頂就好囉.......好似聖心咁,上左校車就唔駛d細路拎住把傘..........一路都有頂丫麻

sindy,

我想問下瑪利曼係唔係都係咁上下架? 因為我知好似聖心已經係咁坐架. but聖心個校舍真係細&舊lor.

我成日返屋企都經過瑪利曼既新校, 好大&好靚呀, 希望阿女可以響果度返啦. 咁我就唔使煩lu....     

佢地係傳統教學的,你可以寫信去話想考插班咁就得架啦,有位的話,佢地係有筆試的,我唔知難唔難呀,因為囡囡唔係好識講,老師都好好人的,程度唔係太深,閱讀風氣幾好的

jj825fung 寫道:
Sindy,

我都想問下瑪利曼係唔係傳統教學,老師嚴唔嚴,科程深唔深。我記得你囡囡好似係插班生,請問手續如何?係唔係好難考架?謝謝

Sindy,

請問你囡囡係考幾多年級? (2)

係唔係要考中、英、數三科筆試?(中英)

唔駛好正式架,只係話"小女欲申請2006-2007年度小二插班,如有學位,請用夾附的回郵信封寄與本人",跟手留埋個電話,咁就得架啦

Sindy,

請問你可否給我你的"要求插班信"以作參考。真係唔好意思成日麻煩你,唔該晒!

真係好簡單架>>>

致:瑪利曼小學

黃校長:
您好!本人乃XXX之媽媽,欲替小女申請 貴校2005-06年度之小二學位,望 貴校考慮小女之申請,給予面�考試之機會,謝謝!

得 貴校同工指引,知道所有其他資料,例如檔案...之類,都不需在現在呈上,小女之檔案其實已備妥,如有需要提早呈交,請致電本人,謝謝!

如有任何查詢,可致電XXXXXXXX或電郵到[email protected] 謝謝!
        敬祝
教安

家長
XXXX敬上
二零零五年六月三日

夾附回郵信封一個

我唔知佢幾時搬呀,淨知九月係新校上堂,有先頭部隊去睇過啦,佢地話果度無野遮喎........

跑馬地st paul我唔知呀............好似(拿,好似咋)都係傳統,eeeee.....點坐都唔係實質架....最重要佢點教啫,我女坐足四年小組,佢都唔知幾鐘意傳統咁坐呀......同埋佢果時期待住返小學,大個女,係排排坐架.....所以黎到呢度,有真係大過左既應覺,hehehe

Sindy,

哎呀! 有d失望添, 唔知st. paul (跑馬地)係唔係咁呢? (坐位)

會唔會新校舍d校車上落位會有野遮住呢? 你地仲未返過去新校舍參觀咩? 又話6月搬...  

考試時係有叫佢地拎埋成績表入去的呀,但我女果時好似未派,用返上學期果張,佢都係睇校內成績,同校外獎項多d的呀,但小一就唔駛睇呢d啦<<好肯定,因為我女升小一同升小二既料都係一樣,但小一時無so我地(因我地無簡過佢,我女第一輪聖心已收左)

早晨呀咁多位

我番嚟喇, 睇番Sindy之前既發表,真係穫益良多,
多謝你呀Sindy, 另外我想問吓呢,之後Marymount有
無問你攞你個女d成績呀之類    咁你係咪幫佢做咗
個profile 比佢,有無sample可以比我參考呀      

我唔知我會唔會用得著,但都想幫囡囡做定一份 ... hehe ... 用唔著第日自己都可以用嚟留念      我
屋企就嚟變咗個垃圾房 ... 乜野有關啊女既都留番 ...
bb時既圖畫la,摺紙la,3仔la,鞋仔la,玩具la ... oh ... ...

btw, 我前日陪囡囡去咗參觀益力多廠,除咗有支
益力多飲之外 可能佢地認為小朋友太細,連介紹都無介紹製作過程,只係隔住玻璃睇佢地包裝,連啊女番到屋企都話無乜特別 ... 可能係我地祈望過高吧...

我無乜返學校架,所以一舊雲咁,但我女呢年既就多數唔會啦....所以我就無打聽啦

咦Sindy,

咁請問你有無聽過 Marymount 有無考慮轉直資呀 ?

唔駛客氣,大家傾下計啫

sindy真係俾左好多有用既資料我地分享啊. 好多謝佢啊.

因為佢係呢區最早既全日制學校,所以咪多人選囉.....
是否因為學生升中派位很理想?

[quote]
chiuchiuwin 寫道:
有很多家長都話喜歡滬江, 估計會有很多人抽, 豈不是競爭好大? 分分鐘抽到去第十志願?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題