用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? ...
go

有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? [複製鏈接]

Re: 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架?

wyl 寫道:
是打算今年幫他考私小或直資先讀一年P.1, 明年才參加派位.

接受左小一學位,無論係私校定直資,都唔會再派學位比你,但可以比你讀,要自行搵學校,無學校收的話,可以求教署幫手,但佢幫到你乜學校,心中有數啦

wyl 寫道:
噢! Sindy, 多謝你糾正, 咁我要話俾我朋友知先得, 佢以為得架! 咁可能要重讀一年K3啦!

no thanks

EASYMA 寫道:
有無人係考慮今年唔參加統一派位, 只考私校?

想再提

http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/emb%20clft.pdf

裏面既其他注意事項(二)講得好清楚關於讀緊小一想再參加小一入學既事宜

如果係我,我會盡早留班,係k2轉校,好過k3同校留班,越遲佢地就越識野,咁大個留班唔好受的

我女就讀左一年先,呢年我都係預左比佢玩,乜都唔理佢架,寫字寫到睇唔到都話佢靚 跟住就repeat一年k1,咁以前係幼兒園,叫n2,去到幼稚園叫nc,所以佢完全無留班既感覺,到佢k3我先話比佢聽,我諗唔係遲一年入學既,係比一年時間細仔�女去適應k1,咁佢大d既時候,又會好d,但咁細過返唔返學都唔好要求咁多,我既經驗,係一決定左係留既話,就即刻呢年,唔會讀多一年先,即黎緊九月係升k2就留k1,九月係k3就留k2,而家k2好易搵學校架咋,只要肯下午,乜學校都有呀

HuiTung 寫道:
Sindy,

我同你的做法幾乎一樣呀!  我又係比個仔玩一年K1, 然後今年九月去另一幼稚園repeat.  希望佢大d容易上手, 唔想為做功課太勞气.  

當佢開始寫字時,你就會知道有幾舒服架啦,我女唔駛點睇,但佢功課全部都拎足公仔印架

LeBlue 寫道:
誠然,細仔/細女在起步階段真的會比較吃力,
........................在k1開始, 她真的像一個bb, 特別是社交能力方面,
好了, 到了k2, 起初她寫直線,橫線也有困難,
所以我花了很多時間/耐性教她, 亦用一些口訣幫她記憶...
到k2下學期, 她已跟其他同學一樣了.
而且, 老師還讚她寫字很漂亮哩....
(其實個過程真係有血有淚架....    )
我相信到了p1, 佢又可能會面對年齡差異的問題,
所以我都會做足心理準備要跟她"惡補"哩.....
大家有細仔/細女的家長....一起努力吧...!!!

為左早一年畢業,做乜要咁辛苦,嚇驚左佢地仲衰..........
‹ 上一主題|下一主題