用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2009年9月入讀循道小學下午校
樓主: cameltkk
go

2009年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

君媽,
謝謝你回覆 ~
學校安排既課外活動較少選擇, 希望搬新校舍後體藝活動能夠全面d就好了  

dear all,
你地揀了課外活動未 ?
星期六既時間已好緊迫, 同平時學開既都撞了時間....真頭痛 ~   

原帖由 TakTakMa 於 09-9-10 08:30 發表

我應該不會替囝囝報名了,我住得比較遠,星期六沒有校車,沒有人接送,況且一來一回很費時間。本想參與星期四的小提琴班,但囝囝不喜歡,而上完堂後又唔知去邊好,所以學校的都是不參加了。 ...

我都沒有報, 因為時間唔岩呀 ~

咁你地有無報義工家長  ??

明天9-10AM回校, 你地都會出席嗎 ?

Dear All,

開學2個多星期, 你地小朋友適應學校生活未呢 ?

小兒暫時都係呆呆地, 看住手冊又未識做功課
問佢老師今日教什麼, 又唔識表達
我自己對學校既教學方式都未認識, 只知英文要多溫習phonics, 其它既都不知如何是好 ?
你地有無咁既問題 ??

原帖由 eemother 於 09-9-21 16:29 發表
總之好像每日要上網學習, 學這個,學那個, 沒有太多時間
資訊科技你們有沒有報???

eemother,

無報呀

原帖由 eemother 於 09-9-21 16:59 發表
你仔仔是否下一循呀??? 你們的課程內容如何??

係呀 ....
課程內容: 英文教緊phonics 了, 明天帶書本wor
中文作業 p13-14 /數學作業 p5-6

原帖由 TakTakMa 於 09-9-21 23:19 發表

囝囝上星期生病了,兩天沒有返學,不知不覺中文已教到第三課,他好像不太懂似的。
另有沒有家長知道視藝科那隻'蜘蛛'老師會收起嗎?上星期我托校車送返去,但老師沒有收,今天特地叫小兒帶回校,他又說不用交?? ...

你自行同仔仔溫習一吓, 應該很快趕回....不用擔心 ~

"蜘蛛"不會收起,, 聽小兒話老師覺得靚既就同"蜘蛛"影相留紀錄
佢個隻當然係無份影啦.....哈哈

你地有無練習講事故事 ? 好長吓wor ~

原帖由 Crabtree 於 09-9-22 14:08 發表
睇到你地啲內容, 你地下午班的中文教得快過我地上午班, 今天我囡才做中作第一課咋.

咦....有分別架 ??  我無諗過bor ~

原帖由 TakTakMa 於 09-9-23 08:37 發表

謝謝!但今天已教到第四課了,我已着他趕快上e-class練習閱讀。
另外,那本‵我的詞語存摺′又是甚麼來的?我叫困囝帶返學,但這兩天並沒有用過,是否上星期已用過? ...

"我的詞語存摺" 好似都無用過, 今晚問問佢先 ~

咦咦咦....你囝囝病了無返學?? 是下一循嗎 ??
我地好似係同校車同學wor....

綱從學校的web看到新一些新增的班相片
在phonics 堂上
有些同學仔要托住個頭, 好似好悶的樣子
又有些同學是很開心, 手舞足蹈
咁大對比....

有無人知longman web 的中文科, 是否沒有普通話的朗讀 ?
學校既web 朗讀有少少"質質" 唔流暢
不知道是否我的電腦有問題 ??

原帖由 TakTakMa 於 09-9-23 22:33 發表

Thanks! 我囝囝上星期四、五請了病假,班主任區老師很好,來電說希望他早日康復,並說為他祈禱。

小兒是下一循的,乘10號校車,你也住在將軍澳嗎? ...

aiya.....唔係10車呀, 認錯了~
不過都是下一循

dear all,

完成了家長會   
我跟老師說小兒上中文課堂, 用普通話受課好似有點困難
老師好輕鬆地說.....不用擔心, 進步中了
overall 暫時都ok
看似....老師要求不太高 good

你地呢有無咩講呀  ?

下1A
今日功課 "Read e-class Ch.2 notes"

溫習e-class ch.2 ?
e-class charter 2 開唔到 > "not found"   
有無人可以指教吓 ?

原帖由 cameltkk 於 09-10-8 22:38 發表
我開唔到

"Read e-class Ch.2 notes
原來唔係指longman 既web e class homework

另星期三功課 "Word Bank" CH1-2 10words
我又係唔明, 小兒發夢一樣, 最後當然做錯了
正想同老師查詢時, 就發現老師已出了e-mail 講解有關用途
又係奇, 做完先講解, 唔係之前講既 ??

測試週完結.....

期待下星期的學校旅行.....

這邊咁寧靜....無哂人 ??

any updates ???
‹ 上一主題|下一主題