用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
樓主: saetang
go

Phy vs Bio & M1 vs M2   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:02
在EK,不少網友擔心Phy,例如S3的課程和高中差很遠,數學要很好才搞得掂...。Bio又怕血及器官 (呢樣係我細 ...

言下之意,chem唔多唔少都會係有些人以此為第3個x之選吧!咁!drop咗佢嘅話,選科會較少選擇嗎?你女兒無drop科嗎?thx.thx

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:04
HKCE同DSE唔同喎!

但升到中六有讀過A.Maths嘅九成九都會讀埋"高等數學",我嗰年代係喎!

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 13:30
Drop唔drop科我覺得要估算drop咗同唔drop各科成績有幾大改變,對想讀嘅大學學科有乜影響。

例如,drop咗1 ...

明白。即係都唔可以"懶",要先了解自己想選讀咩大學課程,再決定是否可以drop科chem。

好多謝你的意見呀!thx.thx

hugub 發表於 20-4-18 18:46
我仔讀 phy, chem, M2...我記得佢DSE操phy及M2卷時話做卷做上癮。。佢而家讀緊工程,其實M2真係比 ...

講的很好。介唔介意分享下你囝囝有無drop科呀?thx.thx

hugub 發表於 20-4-18 19:55
冇drop呀,DSE考哂phy, chem, M2... 考到543...佢心心不忿第二年再retake maths 及 M2..想挑戰下core maths ...

好有鬥心呀!我估如果M2早DD過咗個樽頸位嘅話就可以响第二年好大有機會取星。不過,唔緊要啦!e+入到大學,讀到喜愛的學系已經好好了。唔介意嘅話,想多請教一下,當年你囝囝選擇大學課程時,是不是好多課程不一定需要科chem來做(膽)主要計分的科目,是不是用phy亦可以替代取分,意思係學系大多數以phy/chem/bio是彈一科也可以成為"優先考慮科目"嗎?至於計算"乘上比重值"亦是一樣是彈邊科也可以有着相同"常數值如乘2"嗎?不一定需要用chem成績,可以用phy或bio之成績嗎?

唔好意思,咁多問題,小妹對大學課程仍是一名初初哥。thx.thx

hugub 發表於 20-4-19 08:23

先謝謝你的回覆

你這個例子中,phy是唯一需要考量的評核準則,故chem或bio未有機會用作替代計分响此課程。

以你的經驗,多唔多以chem為考量之科目的同時亦有phy或bio,且可以以phy或bio作為替代chem去計算該課程。

hugub 發表於 20-4-19 09:30
以工程科為例係,Jupas冇特別要求,只係要求phy, chem, bio, combine science , 但其實大學有暗weighting,  ...

好有參考價值的經驗呀!多謝你的分享!

睇見你囝囝一步一步前進,亦一步一步成長成熟又有打算,確係好多媽咪嘅期盼。

即是話,有些學系縱言無寫優先邊D科目,但亦要有定心理準備入到U嘅Y1都需要修讀番中學沒修讀過的學科,如"視光學",由於與眼球有關,就有需要有物理和生物知識,故如果無修過bio嘅就有需要响大學第一年修讀番。

另外,十分認同你講嘅响初中就有物理、化學和生物讀係可以讓學生更早知道自己的路向,响另一邊帖子得知原來直資"基崇"中一已經有理科三寶讀,當中也有如你囝囝般的例子,一早就可以訂定出個人的路向。實在係好事,中學應該效法。

hugub 發表於 20-4-19 09:39
有呀讀Science科好重視Chem... 中大4601 science, HKU science其實都比較重視chem

但,沒有chem嘅可否以phy或bio取代攞分。中大4601得嗎?thx.thx

hugub 發表於 20-4-19 10:37
我諗Chem真係好百搭有好多科chem都用得著,理科真係chem行先有著數,其實chem 一d唔難讀,仲以我個仔為例其 ...

我就係想真正研究下chem嘅重要性有多高,故好想向你哋D過來人"取經"。

hugub 發表於 20-4-19 12:00
JS3636 poly物理治療就睇重英文,phy, bio

thx.thx

hugub 發表於 20-4-19 13:12
phy, chem , bio 呢個3x配搭要全級考頭20名至揀得,我家小姐級名次過100..死未

獨立選Chem就睇chem  ...

睇錯帖子,現在dele

hugub 發表於 20-4-19 14:40
中三Bio成績麻麻地,可能phy + chem..phy搏冇人揀

睇錯帖子,現在dele

October. 發表於 20-4-19 18:32
文武雙全,難度好大

唔難又點會由校長親自推薦

pistachio 發表於 20-4-19 19:24
回覆 saetang 的帖子

唔係呀!  阿女上屆全級都無人選phy,bio, chem, 全理來讀。

睇錯帖子,現在dele

YolandaTam 發表於 20-4-19 21:03
呢位 Jim 係小女師妹家長,唔係聖家

哎呀!又攪錯帖子,這是第二次了。哩排真係覺得老咗好多,成日攪錯嘢!!等我Delete先!

October. 發表於 20-4-19 20:56
我太天真,以為是但一樣。

如果,校長求其推薦,D大學從此唔再信任中學校長咪仲衰。

不過,其實我都有DD好奇,既然有實力校長才推薦,自己都應該攪得掂,咁咪白白浪費咗個推薦位。

October. 發表於 20-4-19 22:15
推薦成績標青較易,間間學校都有,要運動傑出+成績標青就難好多。

chun媽 發表於 20-6-8 14:09
朋友女兒讀Phy, CHEM, BIO,(學校只能揀三科), 她很長進, 剛考完DSE, 就話自修M2,知道M2的重要性 ...

以前有個jm的孩子入唔到學校嘅M2班,自己又好想讀,知道就算學校唔會幫孩子報考M2亦要响出面學習M2自學,由於有修讀M1或M2嘅學生對"主科數"有直接幫助,結果孩子嘅主科數攞到個5*,孩子話最大幫助嘅係主科數嘅MC部份,對提升做MC嘅"速度和準成度"都好有幫助,考完MC真係感覺到自己啱咗幾多架!

saetang 發表於 20-6-9 10:12
似乎學M2比學M1有利喎

不。M1M2對升大學的計分比重一樣。可按孩子的喜歡而選擇想讀M1定M2。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-17 15:04
唔一定,M2比較多尖子揀,DSE 想取星競爭大。

個人認為,M1M2可以安喜好、能力、挑戰是彈一樣嚟揀,M1和M2性格不同是兩類不同型學生會選。
‹ 上一主題|下一主題