用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy vs Bio & M1 vs M2
go

Phy vs Bio & M1 vs M2   [複製鏈接]

saetang 發表於 20-4-15 12:17

女兒S3, 即將選科, 數學成績不錯(級1X), 學校可供選擇3X + M1/ ...

如果囡囡"數學"好,而且又喜歡數學,見她又打算選修M1或M2,估佢應該十分愛數吧!咁!物理科應該感興趣過生物科,選喜歡的科目讀會好DD。

saetang 發表於 20-4-15 16:25
我女校內數學成績不錯,唔知係咪因為佢讀女校,冇機會同班男仔比下去,加上,聽聞M2比M1難好多,故感覺選M ...

M1或M2,好睇你囡囡喜歡"代數程式"多DD吖?還是喜歡"統計"範疇多DD?因為見你也有打算修讀"經濟",M1比較配合經濟或BAFS。

saetang 發表於 20-4-15 17:55
佢暫時的確鍾意Phy多過Bio,S3上學期嘅Phy成績亦好Bio,但我聽講S3嘅成績是不能作準的,而且Phy去到中五開 ...

Phy好特別,尤其係女孩子就更加要有一開始就"喜歡"的行為才好考慮選修物理,如果只是從是否响中三應付得嚟嘅能力作判斷就會有風險,因為,個人認為Phy缺少喜愛會無動力讓學生作出不斷"尋根究底"的求學精神,未必可以取得高分。

saetang 發表於 20-4-15 19:54
我女就係話「喜歡」Phy,唔鍾意Bio,但我認為只有「喜歡」是不足夠讀好呢一科的!
...

純粹個人睇法,phy科女學生而言,平均可以留到最後唔drop走嘅只有大約7人左右,故我推算這7人是一開始就"喜歡"phy,當然drop離開嘅就一定有人有喜歡奈何能力問題唯有放棄,但係如果數好又喜歡物理嘅可以走到最後嘅屬於這7人的機會十分之大。

參考資料:2019DSE(第9頁)物理科數據
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=9

物理::
有開辦中學= 425間
女生報考數=2862人

即:::
平均每中學≒7人≒6.73≒2862÷425

saetang 發表於 20-4-16 06:43
非常感謝你的數據!睇到你啲數據分析,令我宜家更擔心我女選Phy  

同埋,我突發奇想,何謂真正「 ...

可否分享下,為何推算出平均數值為7人女學生會令你更擔心呢?

saetang 發表於 20-4-16 08:00
男仔選Phy應比女仔較放心

女孩子修讀"物理"不是估計中差過男孩子。

參考數據:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_5.pdf#page=4

物理::2019DSE
 男生:50.2%(4+);27.6%(5+)
 女生:49.3$(4+);25.6%(5+)

個人認為,女生考獲(4+)或(5+)之百分比與男生差不多,
女孩子係有實力修讀物理科的,其實明白jm擔心女兒未必讀得上,
但,又好難預知未來事,孩子是否適合讀好睇孩子自己本身對該科目
之喜愛與信心。努力!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 08:10
我囡係今屆DSE考生,佢都係女校,佢讀physics同M2。因為當時佢想讀Engine 同鍾意數。
Phys 有四個elective ...

想請教下,貴校可以自修方式後幫學生報考DSE物理嗎?

saetang 發表於 20-4-16 09:41

我估有開辦M2嘅學校理應會開一班(即約30人),但最後只有7個 ...

個人認為,以一班大約有30人計差不多,如果中學只開一班M2班圍數30人計,我估計有三分一人屬"女學生"即10人,最終能夠剩下7人嘅話,個人認為drop科程度不是那麼嚇人,反而覺得剩下之7人是一開始就"喜歡"物理的女孩子。不過,這是純個人觀察而矣!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 09:58

我囡有修Physics,除咗core 部份,每個學生要讀兩個 ...

哦!咁幾好喎!我無想過如果遇到E1、E2...部份無興趣時可以以自修方法修讀另一範疇,你提供咗個好方法給我呀!資訊十分有用呀!謝謝你!

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 09:58

我囡有修Physics,除咗core 部份,每個學生要讀兩個 ...

想請教多少少,咁囡囡是否到外邊補E1嗎?thx.thx

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:13

沒有,佢自修E1,因為補習姐姐間學校都冇教。佢唔肯 ...

明白晒你的資料好有用。thx.thx

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:09
不可以一概而論。我囡今屆班M2,是佢學校DSE有史以來,入讀人數最多,超過30,而dropping rate最低一屆, ...

上屆物理科女生應考人數少咗約150人,
即是,大約少咗5%學生應考。
不過,今年是否仍然下跌就未知。

2019DSE:女生應考人數::2786人
2018DSE:女生應考人數::2933人

參考資料:
2019DSE::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_5.pdf#page=4
2018DSE::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat18_5.pdf#page=4

gigilovesnoopy 發表於 20-4-16 10:40
之前同我囡講開M2同Phys幾多人考同攞星嘅問題。佢話唔係問題,因為而家去到攞星,先會睇攞’5’人數。唔同 ...

十分認同呀!我亦是咁諗,肯溫習嘅即對phy或M2感興趣嘅學生,攞3或4係絕對無問題。身邊有些愛phy或M2的學生,有些初初係以取4為目標,無乜壓力下反而可以盡情没入學習,反而响後期評估自己有機會可取5或以上成績。

nicolemummy 發表於 20-4-16 10:37
2019考生人數少左好正常,考生出生率從2000開始下跌,基本上科科都會跌。今年考生係2002年出世
...

是的。出生率下降是直接影響報考人數,所以覺得樓上jm話今年佢學校多咗人選修是個別情況,我估計整體而言應該都係少咗人應考。

ILoveCinderella 發表於 20-4-16 13:48
請問 M1 & M2 是否可算是一科elective? 謝謝!

有些大學部份學系會計作一科選修科,詳細請看看下面的連結之pdf檔案,內列明了各大學對M1或M2之釐訂和不同學系對M1或M2之比重大約。

參考資料:
http://www.student.hk/site/?q=system/files/Part%20C_LR.pdf

ILoveCinderella    發表於 20-4-16 17:17

LingChiBaBa 發表於 20-4-16 17:04
你要知道JUPAS嘅大學收生有General Entrance Requirements及Programme Entrance Requirements。

General  ...

前輩,你好呀!小妹想請教下你,Chem是否真係理科三寶中百搭做膽的科目,不應缺少這科嗎?身邊好似好多人响配搭上總是(化+生;化+物;化+生+物;化+經。。。)thx.thx

saetang 發表於 20-4-17 10:04
其實現今最多人選嘅組合是否依然係 Phy+Chem+Bio+M2

這個反而係最少人的選擇

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:21
你這問題使我聯想起早年常聽到的,入醫科必需Chem,這使人覺得Chem是很重要的。但事實上,Chem是不是"膽" ...

先多謝你的回覆。我認同chem屬理科中較"中庸",難易度介乎生物和物理之間,但不知道會否因為這原因而有使學生人人都以此為"膽"配?!如果係嘅話,我都覺得好,總好過响不知情之下drop走chem而影響升大學選科的"彈性"。知你對大學選科了解,故想從你的角度看看chem對大學選科會否著數DD呢?thx.thx

LingChiBaBa 發表於 20-4-17 12:31
Phy/Chem/Bio 也有SBA,工作量是很多的。

M2的Syllabus比M1大。

我以前的年代,Phy/Chem/Bio/A.Maths係最多人讀嘅組合。e+... ...

saetang 發表於 20-4-17 12:52
物理治療 / 職業治療 要 Phy & Bio
放射治療 就 Phy + Chem & Bio

但,這些學系以外不知仲有無係以chem為主,不知道是否建議唔drop為佳呢?!
‹ 上一主題|下一主題