用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Hi, Yau_Cheung

咁係未可以同Centre商量架?? Thank!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-17 13:30 發表
旅行係去玩,玩就要盡興,若旅行我會停公文 (e.g. 1 week),費事大家咁大壓力。

sumyee
自己既cd係在屋企聽, centre每次都會提供cd& cd俾小朋友, 但另一問題是你要確保你朋友可以俾埋本書你, 因為書&cd係一set, 以我所知係唔可以分開買的.

原帖由 sumyee 於 10-4-22 09:55 發表
公文媽咪
我囡遲d會join公文英試堂,請問果cd係堂上聽or返家聽.我有朋友又係上英,話copy隻俾我,但我又怕上堂要用老師見到番版唔俾用.

sumyee

Tingmum
咁你小朋友仲有無埋學公文數/英呢? 我仍在掙扎會否俾小朋友學學埋公文中文(因她現在是K2, 正在學公文數&), 睇完你既分享, 又再push我學公文中文意欲. 咁為何你會選擇讀公文中文呢?

原帖由 TINGMUM 於 10-4-22 10:53 發表
我小朋友都是剛開始學公文中文3個月, 己是2年級了才開始學, 早知幼稚園就比佢學, 因為上左小學, 你會察覺小朋友寫字的速度同筆順非常重要.

原來每個centre做法都不同的

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-22 23:47 發表
我地教室要我地每堂都帶返CD去上堂 - mine is the same.

每次見到你們的實況分享, 我已開始預計將來的小學生活節奏是如何緊張。

原帖由 十月媽咪 於 10-4-23 07:15 發表
係呀, 響屋企對晒又改晒,  返到去就唔駛再改喇嘛, 可憐我地次次同佢對完, 原來都仲有好多微細既錯誤, 鑊鑊都 改一大叠, 激C!

想請教各位讀EFL既家長, 而家我囡囡讀緊phonicspart, 大家會否要求小朋友識填晒所有拚音的字母呢? (我只唔好俾佢睇返之前的頁數), 因為我發覺她好似唔係好掌握當中的竅門, 佢成日要翻去前一版睇下要填什麼. 咁係未代表佢未識呢?
例如而家學緊”er” & “ar”. 當寫wat__ __,, 我會問佢應該係填”er” or “ar”, 佢會無信心答我/會亂撞. 請問大家會如何處理呢? 我驚未佢未掌握到就過關, 咁未等如唔識??

姓名年級性別
natnatmaK14A3A3A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK2 EFL 2A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIERP BIB
Princesshk2K34AERP 3A2A
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1CIEFL ( J )E
JasmineP.13A  
scarecrowP.2 ERP BI 
Yau_CheungY.2(P.1)AIERP CI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F 

升呢lu....

我忘記了分享囡囡Kumon Maths超越學年的喜悅tim. 我第一次收到張超越學年證書, 3A 200: 381/1612, 雖然她成績無在列家長的小朋友咁勁, 但都好開心呀, 最少可以給她和自己鼓勵.

Ansonrubby: 你小朋友好勁呀EFL P.2排第3/11xx, 有咩秘訣架? 我囡囡K2剛升EFL 2A, 但問心其實對佢來講好淺, 我問centre可否加快進度, 佢又話我囡囡係centre已經係學得最好一個, 之後做的2A打後的ExerciseK2小朋友係唔淺同埋要寫好多字, 加要求佢串字.

大家講開小朋友視力問題, 我囡囡年頭check到有200度散光呀, 兩個視光師+眼角科專醫都話佢係天生, 無得解又無得救, ….唯有keep住帶眼鏡. 大家真係要好好保護眼睛.

姓名年級性別
natnatmaK14A3A3A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK3 EFL A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIIERP BIB
Princesshk2K32AERP 3A (暫停)B
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1CIEFL ( J )E
JasmineP.13A  
Yau_CheungY.2 (P.1)BI ERP CII 
scarecrowP.2ERP BI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F

我囡囡是在K2學期中開始數學, 3個月後再加英文. 我覺得開始時家長的陪伴非常重要, 之後小朋友開始習慣這種學習模式及可自己掌握時, 我已放手讓她自己完成功課. 我每日放工後只是作檢查, 我沒有再加壓力給她. 這樣便慢慢培養她自學能力. 也就是公文式學習其中所提倡的其中一個重點. 也是我這一年多的得著.

另一個問題我要面對的是我Centre不太建議我再加中文, 因為佢地覺得一次讀3科小朋友太辛苦, 我本想K3時加中文, 因為我覺得公文中文對學拼音很有幫助. 想問有無人可以俾意見我呢? 若我每科減至5(或再少些), 會否可行呢? 其實英文已開始減5, 因為要寫的字太多, 囡囡覺得很累, 我當然接受她的要求啦!

Hi Yau_Cheung

Thanks for your advice.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-28 22:50 發表
hi pkt,

If you add chinese, you can consider 20 or 15 or 10 sheets per week for each subject.

On my own experience, 20 sheets per week is ok for 3 subjects (my boy takes Enopi Math instead of Komun  ...

阿十
睇完你的真實個案及分享, 心裡充滿着酸溜溜的感覺. 做家長的必定有心痛的感覺. 又再勾起我思想為何現今的小學生的生活要這樣度過. 百萬個無奈…

原帖由 十月媽咪 於 10-9-27 11:59 發表
LILY媽,

噚日阿女去金鐘考完試, 同佢去香港公園個兒童遊樂場放電....真係好耐好耐好耐無同佢去過遊樂場喇, 佢好似餓左好耐咁, 不停咁上上落落的玩, 玩到唔願走, 臨走前仲再三提醒我地, 佢好想下次再唻玩.....升左小 ...

所以我好讚成小學返半日, 讓小朋友有更多空間發展及時間休, 但香港的教育制度....

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-27 14:26 發表
都有 expert 同我講叫我"要日日比囝囝去公園玩/跑1個鐘",release 佢既精力,不過平日真係無咁多時間!

想當年,自己返半日小學(P1 & P2),真係一放學食完lunch,快快做完功課,就去公園狂玩,swing & slide 係我既至愛..... ...

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

3A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

5A 

EFL A

2A

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

2A

DONUTBUBBLE

P1

3A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BI

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P.2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P.2

2A

十月媽咪

P.2

暫停

EFL (K)暫停

F

Jasmine

P.2

3A

Pooh_Pooh

P.2

E I

ERP EI

F

Yau_Cheung

Y.3 (P.2)

BII 

ERP CII

scarecrow

P.3

ERP BI

wasabb

P.3

EFL D

B

Ansonrubby

P.3

EFL J

迪迪洛洛媽

P.3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P.5

AII

ERP BI

Littlehipo

P.3

AII

ERP BII

E

Heidi媽

P.4

G

wasabb

P.6

EFL F

點解大家靜左咁多既? 我剛剛心情平復d, 等我講下啦. 上星期我經歷完囡囡自行收生放榜. 結果衰左. 之前報了兩間私小, 一間reject, 一間又後備, 果種心情真係好難受. 自問小囡不是一個outgoing的人, 性格又比較內歛, 所以我覺得佢每次interview, 一定唔會出眾. 而家唯有等自己居住個網大抽獎及再向那間心儀小學叩門, 不過我估機會都好渺茫…..

我想問請問各位過來人, 我係呢段時間有什麼準備? 如何裝備小囡呢? 叩門時會唔會難度仲要高呢?

另外, 我係公文試學周時加埋公文中文喇, 希望大家一齊努力, 阿囡又繼續乖乖地配合啦!!

Yau_Cheung & 小豆媽
謝謝你們的意見!

原帖由 小豆媽 於 10-12-2 23:31 發表

如果你真係好冇信心派位 or 好唔accept自己個網的學校, 想入"私校"/"直資", 就要二三線都報多幾間la.
其實如果你肯等, waiting都一樣有機會入到.  來來去去都係果班學生報私小/直資, 依家有人會一人hold幾個offer.  ...

Hi叮噹2000
請問你係指讀公文英文EFL / ERP對長遠有幫助呀? 我身邊真是有很多朋友去到小二都cut晒. 因為無咁多時間去做其他worksheets.
請指教
原帖由 叮噹2000 於 10-12-1 23:34 發表
其實表面是愈来愈死板和不設實際的, 是因為公文係幫吾到學校校內成績, 佢係不是即時見到效果, 特別係當p2- p4,
跟學校的英文完全不一樣, 這樣學一去, 都不進一步英文好, 但原本如果長遠去看, 會發現公交的好處係將 ...

對不起, 遲來的祝福. 在此祝願大家小朋友今年在公文的道路上更上一層樓.

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2