用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友一技傍身
發新帖回覆
樓主: ferrymama
go

小朋友一技傍身   [複製鏈接]

ferrymama 發表於 24-2-25 18:22
考中學先發覺世界太多神人, 好多朋友小朋友都去SKILL TEST/ YT/ AUDITION 咁。其實自己都有想培養小朋友有D ...

成績才是重要,以為8級樂器有幫助只係家長諗多左

身邊有3個小朋友,都係分別自行考入1A官津+1A直資,當中2個只有鋼琴5級,普通小學級頭,另1個鋼琴7級+私小級10內

以上3個都係讀書人,零運動,零服務團隊

Rpp 發表於 24-2-25 23:40
小學嘅課程唔算難,好多人排名低於級頭都比音藝拖累。

小學音樂唔需要8級樂器才不會拖累名次,有5級樂理+5級樂器已經夠晒

反而近幾年因為可以錄影考試,好多8級只係識幾首考試歌,唔識aural,甚至有人疫情早期錄影考免咗5級樂理,無咗呢2樣先係拖累音樂,如果學校為公平起見,唔考自己樂器,一律考牧童笛,佢地無著數

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 08:38
體育又唔呈

其實每個家長都有自己preference,,音樂叻的就話點解視藝比重高過音樂,運動叻的就話點解體育無呈分,無體藝的就會話應該只計中英數常

我當年都講笑,話音樂應該同中英數一樣x9,

利申,當年小朋友5級樂理 +樂器7級distinction

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 09:04
自私地想當然會,呈中英數常音藝,其實邊個諗出嚟?促進經濟發展

補習社琴行應該多謝佢啦

rsx 發表於 24-2-27 08:50
當年政策女仔早熟著數,升中比返多啲quota男仔balance返,但比人投訴話歧視取消左!

照呢個做法應該加埋 ...

男仔唔一定運動有著數架,至少我個和身邊幾個都唔係

反而身邊唔少女仔係運動健將
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊