用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光
樓主: Julybabe
go

大坑真光 [複製鏈接]

回覆:大坑真光

大坑真光中學是Band1B, 咁你估其聯繫小學是一線定二線?每年都有60%-70%直升中學!小學是私校,學費接近每月5千,但一到中學,就是津校,可享免費教育!家長是「先苦後甜」😁

引用:小學學費而家未駛4千 +

原帖由 wankapo 於 15-12-21 發表
小學學費而家未駛4千
謝謝更正!不過年年加學費,離五千不遠矣😁

回覆:大坑真光

真光真的是一間充滿愛的基督學校!小朋友由幼稚園升上中學,真何奇的幸運!如果可以應付小學私校的學費,家長一定冇理由唔揀真光。

引用:真光有爱,+點解成年人又少咗包容.... +

原帖由 cymchris 於 15-12-22 發表
真光有爱, 點解成年人又少咗包容....
唔明你意思?你提的是什麼成年人?

引用:你係住九龍定港島? 我感覺係,住九龍的人

原帖由 teambuilder 於 15-12-22 發表
你係住九龍定港島? 我感覺係,住九龍的人覺得佢係一線,住港島的人覺得佢係二三線。 呢間學校係唔錯既, ...
我識住港島的人,都當大坑真光是一線喎!因為之前真小是俾大抽獎的,所以家長當佢做Backup.

引用:Quote:原帖由+mapp2009+於+15-12-22+發表回

原帖由 Julybabe 於 15-12-22 發表
We got caine road, not tai hang one :)
堅真好!林校長事事為小朋友親力親為,我好欣賞她。另外,堅真日日都有Native 老師教英文約半小時,大坑真好似每星期也只有二堂英文。

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+15-12-22+發表We

原帖由 Rattie 於 15-12-25 發表
女兒當年大坑真幼係全部直升上真小,堅真幼就要通過面試,不知現在有否改變

...
堅真以前和大坑真一樣,不用面試就可以直升。但由今年開始,堅真和大坑真一樣,都要通過「象徵式」的面試。

引用:Quote:原帖由+Mario1234+於+15-12-25+發表

原帖由 千語mami 於 15-12-25 發表
我就係識人讀堅道無留位紙,堅道從來都不是直升的!
小學校長在講座上已講明大坑真和堅真入小學的機會率是一樣的。兩間的小朋友由今年開始都要接受面試。大坑和堅真年年都有機會有小朋友入唔到小學,如果沒有留位紙的小朋友可能在某些方法真的是不適合小學呢!

‹ 上一主題|下一主題