用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣4間BAND 2中學
樓主: 妹妹頭
go

荃灣4間BAND 2中學 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 17-10-18 14:51
幫朋友問, 荃灣4間BAND 2中學, 點排次序? 佢小朋友肯定係BAND 2A, 男仔

廖>李>梁=聖

第2-4間校風/學術成績我估差不多, 李學術只係稍勝少少。

如果band 2a男仔, 可以試下直資, 真心唔好留响荃灣區。

妹妹頭 發表於 17-10-19 21:20
回覆 hkpapa852 的帖子

咁即係廖係B2A,李/梁係B2B,咁聖係?

4樓講左, band 2b
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 17-10-19 21:31
回覆 gracelam 的帖子

咁荃灣都幾好喎,有1間B2A,3間B2B

band 1得4間, band 2得4間仲有一間係男校, 學位邊夠分? 戰況慘烈就真!!

JJXKT 發表於 17-10-19 22:35
62網有20間小學,30人x4班x20間=約2400人,有2/3人係b1b2生,都5知点分?

當有一半人轉直資或自行選他區又得左, 都係唔夠分。

twhkleung 發表於 17-10-20 00:07
其实真正最後去讀直資的并沒想像中多, 好似我小朋友舊年果班, 派位前差不多三分一班同學仔都話有去報考直資 ...

我地小學就好少少, 每年都有唔少人入直資或他區官津。不過都係嗰句, 荃灣D位點都唔夠分。

himhim0502 發表於 17-10-20 15:18
會否講緊深水步個間 ?

唔係講深水埗。 荃灣聖芳濟曾經係band 1中學的!!

JJXKT 發表於 17-10-20 22:29
加多个 case比大家ref下,有名同學b1生,自行轉去葵青,第1-4志願寫林,安,善,4叔(不分先後), 最終入第 ...

呢個結果係正常, 林/安/善/李只可放乙一,  隨機号碼再後D, 分分鐘陳記都入唔到。
‹ 上一主題|下一主題