用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
樓主: 04202011
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

路過。。。
純粹上學期的話,如果聰明又肯溫習,應該追到,但我相信下學期明顯教得快咗、深咗,如果個底打得唔「穩」,應該會相當吃力,尤其中英文。

ok3 發表於 17-3-27 11:13
我對嗰D教快一個學期, 甚至一年嘅學校都唔係好認同(尤其官津校, 學生差異較大嗰D). 但現實係學校自己都要睇 ...

同意。
間間學校都有好有唔好,揀得都起碼了解過,唔好入咗又要話狂谷、教快。
每個小朋友學習能力有不同,一樣咁教,都有人吸收快、有人吸收得慢,家長應該清楚自己小朋友,搵間適合嘅。
幼稚園間間課程不一,程度梗有分別啦,咁暫時識多少少就算偷步犯規? 咁要唔要DQ 呢?

se6b03 發表於 17-3-27 15:56
但無論你幾叻,成積達標都好。除非班中唔排名次,否則一班始終有人要考包尾,為左唔想包尾,同學之間可能每 ...

廝殺?小朋友自己點會知呢?
合格、升到班就得啦,自己同自己比就真

se6b03 發表於 17-3-27 20:38
唔係計註冊日,而係計學籍生效日。一般學籍生效日為9月1日。新生嘅學籍係由該日起計。況且開學前都可能會 ...

如果唔諗住讀,咁咪唔好做囉⋯⋯但學校要求9月開學交,到時又揀咗去返學,無得交嘅話,又係邊個問題呢?
按你咁講,8月尾學籍未生效,分班試都唔使考啦。學校有咩權要求學生考?

今年另一間女校,唔只要做暑假功課,提早上堂添

tkinwong 發表於 17-3-27 21:29
叻嗰班小朋友係會亙相比較的,今天的小朋友比我們細過時早熟。

利申:不是天神家長。

我也不是天神家長。
老師測考都有講最高分最低分係點,囡有返黎講,但我每次都教佢自己定一個目標比自己,咁先有意思。
佢只知自己分數,我連佢份成績表都無比佢睇過,名次我知就夠了。

se6b03 發表於 17-3-28 09:45
相信好多人都知會谷,只係唔知谷既程度。加上唔係個個受谷,家長想谷小朋友。谷得到當然好!谷唔到,輕則情 ...

谷唔谷因人而異,有人話勁谷-10分,但總有人覺得無咁谷。我覺得要睇整體,小朋友學習能力、家庭支持(主要係閱讀和語文方面培養),語文能力好已經輕鬆好多,尤其中文。

se6b03 發表於 17-3-28 10:36
唔係無人投訴,只係大家都敢怒而不敢言者。

私校比錢讀,又講到啲家長個個「揸頸就命」;津校又話要罷咗幼稚園暑假

哎呀,其實我諗唔到有咩學校適合呢位家長要求。
‹ 上一主題|下一主題