用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 P1-一乙班
樓主: andrew02
go

2008 P1-一乙班 [複製鏈接]

各位媽咪,

近日真係比較忙,少咗上嚟. 眨吓眼又就嚟學期完,過得真快!   

1/6 有 quiz, 大家努力呀!

原帖由 David媽 於 09-5-27 20:25 發表
5月27日功課

中文    1. 書P.71
          2. 作改正 10-13

英文http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84    1.Supp Ex (17) CORR (IN G.E)

數學h ...

同亞囡寫的一樣.

原帖由 3b 於 09-5-31 09:02 發表

David媽,
我這兩天病了, 所以沒有上網, 同囝囝寫的一樣, 唔該晒 !

3b,

保重身體! 近日天氣忽然凉了,好似秋天咁,真奇怪!

原帖由 Tina 於 09-5-31 21:49 發表

我阿囡沒有寫任何嘢, 請問有什麼考試形式呀?

亞囡寫咗响本書嘅第一頁,如下:

Sci. exam Ch. 2-5 on 12/06/09
1) Put "tick" or "X"
2) Matching
3) True or False
4) Multiple Choice
5) Fill in the blank (words given)

大家努力呀!

原帖由 3b 於 09-6-1 21:43 發表
中文科-說話, 考什麼呢? 另外, 早前考的ORAL ACTIVITY(My favourite toy)是否沒有派回分紙呢 ?

聽日到亞囡講, 仲係有啲口窒窒.

原帖由 andrew02 於 09-6-2 17:53 發表
囡囡 剛剛 call 來...佢話要準備一條時事題目 ... 請問大家知不知道 是什麼來的??

6月5日有常識科, 老師同小朋友溫習一吓時事題.  亞囡話老師會抽號碼, 請同學出題,其他人答.

原帖由 3b 於 09-6-2 18:47 發表
6月2日功課

中文  1. 明考造句(15-18)

常識  1. 時專題 - 一題 (6/05)

查閱通告第116號 (不過上網未見到??)

仲有交精練.

原帖由 3b 於 09-6-5 15:34 發表
請問21-42號的小朋友是否已經收到oral activity assessment sheet(分紙) ?

當日 (3/6) 已派回.

原帖由 Tina 於 09-6-5 23:47 發表
你們會否於學校購買二年班的書呀?

會. 因為方便.

原帖由 Tina 於 09-6-6 18:40 發表
請問大家有沒有數學工作紙(十二)呀? 若有可否EMAIL給我呀?

我都無呀!

原帖由 3b 於 09-6-12 22:01 發表

David媽,
不用客氣,我想我們每天都要上學校的內聯網,留意學校的安排。囝囝今天已經開始覺得有些悶,不停問我有什麼可以做,我都不知道停課兩星期有什麼可以做。 ...

唉!亞囡都係咁呀! 得閑就打俾我,問我依家佢可以做啲咩? 我打算叫亞表妹仔嚟屋企住幾晚,等佢兩老表唔駛各自响屋企發呆. 一齊留响屋企玩會無咁悶.

話咁快就完咗一個學年.  好彩可以返學影班相留念!  成個暑假,我只係幫亞囡報咗游水.聽講出面啲暑期班好full.  你哋計劃咗未呀?

亞囡今日放學返嚟話好開心!因為可以見番啲同學.  聽第二班講,原來七月八日未必可以見到班主任.成績表可能由其他老師派發.真有啲失望!!因為想多謝老師呢年對小朋友嘅教導.唯有响電話講啦!

希望各位同學過個愉快嘅暑假!!

各位媽咪,

後日就返學啦!不過今年亞囡去咗 A班.  但正如 3b 所講, 往後仲有機會同班. 多謝大家响過去嘅一年發揮亙助精神, 令亞囡避過被寫手冊嘅惡運.  Keep in touch!
‹ 上一主題|下一主題