用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

利申: PKC 用家

身邊也有GHS的朋友, 佢地話每年GHS的原校升中率越來越低, 爭生爭死都要考全級頭40%先至穩入中學, 其他邊緣升中的學生, 除左努力讀書外, 仲要唸計在運動方面要比學校睇得起入校隊(仲要係TOP果批)先至考慮留你在中學(學術成績也不能太差), 我覺得呢批學生先至最慘, 以前由九成直升, 到後來七成, 之後變到得返五成半, 而家唔知有無四成, 真係聞者傷心

ceresves 發表於 19-7-23 09:50
兩間學校都好好,但學校的教學模式都很不同,你的小朋友已經讀過一年培僑,她適合與否你和她應該也清楚的。 ...
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課外活動, 其實讀開PKC想轉去GHS都係LIKE佢名氣, 傳統名校, 就正如MARYKNOLL咁, 多年來DSE成績已經不再亮麗, 但就係D人鐘意佢學校靚, 情意結之下點都要小朋友讀, 結果大人小朋友都讀得好辛苦, 其實選校都係以小朋友性格為先

如果你係一個要小朋友坐到定一定, 填鴨式想佢做什麼就跟著指示做的父母, 我唸PKC真係唔太適合你 (重點: 唔太適合你, 而唔係唔太適合你女), PKC係一所類似IB模式的學校, 越上高年級就越多專題研習/project要做, 佢地就係要小朋友自己學習自己發掘, 有自己獨立思考, 直資本身就係想擺脫傳統既學習模式(坐定定等飯食), 我唸GHS真係適合你(不是你女)多D

我反而同你相反, 小一在傳統學校讀, 小二入PKC, 小一真係好乖, 天主教女校, 真係一D錯都唔得, 我見勢色唔對, 考PKC小二, 入左, 小朋友毫無疑問開心左, 活潑左, 多野講左, 放膽左, 但一切一切都從來唔影響佢德肓品格, 我唸"開朗" 同 "唔受教" 真係2回事, ANYWAY, 我小朋友正藉青春期, 的確有D反叛行為, 但基本上都係純品的
‹ 上一主題|下一主題