用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Moonlight819 發表於 19-2-18 22:25
應該說他們不適合讀傳統的學校,因本地學校只著重學業成績,反而國際學校會看到不同學生的各方面的專長和 ...

雖然 Soundervolt 兄無暇回應,但明顯填鴨式教育是創意兇手。餵食,然後吃相要個個一樣,分數鬥誰吃得最乾淨最似樣,何來創造?

鼓勵創意,需要自由的氣氛,鼓勵嘗試,不怕犯錯。循規蹈矩是可以,但不要搞到吹毛求疵,好壓抑。

至於有系統的訓練創意,可能是自主的習作、寫作、繪畫、表演等囉。這個任何學校都有的,分別是多與少。

picamama 發表於 19-2-18 02:49
其實「口音」「文化融合」也是很大原因,所以要不學一個語言,要學我就想孩子學得native ,也要學習別人文化。 ...

native口音是好,但是否如此重要我有懷疑。

太多不同地方口音,口音只是識別你的成長和習慣,到英國操美式口音,到美國操英式口音,大家都知你是外來人。

最重要是清楚和流利,學KS Li 口音,你阿福到酷費就最~好啦,讀本di酷校一樣~係好好架。

floppybb 發表於 19-2-21 13:28
喺街度見到有人講到一口native英文,我會好羨慕,native口音有總好過冇,呢點我唔會自欺欺人,大陸人嚟到香 ...

一口流利的口音,可以跟老外摸杯底,夠不夠呢?

本地生英文流利的,除了那youtuber Emi 外,還有一個托哥,滿口英文街頭訪問鹹野那個,原來也是自學。

https://www.hk01.com/社區專題/235793/不是kol-曾被外籍朋友認定-毒男-港男拍片探討中西差異

//他收聽英國Podcast節目、看英劇,同時得到Facebook大神的幫忙,認識了在國際學校讀書的外籍學生:「咪喺Facebook亂add人,同佢哋傾偈,跟住約就出嚟見面。諗返都覺得變態。」他還記得,第一次相約國際學校學生到蘭桂坊酒吧:「未扮嘢囉,YO!去之前學定晒啲英文,逼自己。」事前查看酒名,確保自己懂得下單。又,同一套英劇,他重看六次,拿著紙筆默寫出來,記住英語交談的句式。回想當年,他也覺誇張:「我有決心做一樣嘢就會做。」//

//Torres:「有啲好友善但係有啲好串。如果本地人,佢哋淨係會同拔萃、喇沙嗰啲男仔玩。佢會同你講,你唔係讀男拔唔同你玩。」每次報上自己的中學時,他們都投以輕視的目光。他們教Torres決心證明自己:「唔使嗰啲中學都可以同你做到朋友,我可以好過你...//

他們是少數的例子,但並不是沒可能:靠決心、模仿外劇對白、主動找外籍朋友。只要不是太老,十多歲的少年是可以做到的。

Soundervolt 發表於 19-2-22 16:41
呢個課題比較複雜,需要多少少時間去討論。先講一下有關本地課程/學校。稍後再有時間,會繼續討論有關創意 ...

//知識當中嘅理論//
請問是什麼?

//Holistic education//
具體方法是否:上堂、功課、考試、課外活動、比賽、德育課、…加上自學?
希望你再講多一些。

//用乜嘢教學方法正正喺名校嘅精髓所在//
除了教學,我相名校的精髓在於同學的能力、態度、友情、傳統、歸屬感。

//當年填鴨式教育年代會盛產創意人才//
我唔識答。或者不是填鴨式的話人才更多也未定。

Soundervolt 發表於 19-3-4 02:35
扼殺創意嘅原凶往往係父母本身,而並非任何教育制度、課程或學校所做成。

我地成長喺填鴨教育年代,大部 ...
好的
期待

===

我一向覺得,父母可以幫到小朋友的地方,是放下。
IS的家長可以完全放手,讓學校教育孩子12年,不加外補,為何LS家長不能呢?
LS質素平均,風險其實少很多。

Soundervolt 發表於 19-3-4 19:02
放唔放手都係睇父母心態,我都認識子女讀IS嘅家長覺得數學同中文太淺要外補,仍然離不開讀書同補習掛鈎嘅 ...

//我相信除咗學懂對子女放下之外,應該幫佢地裝備好面對學習嘅各方面能力,例如學習動機、自理、時間管理、閲讀興趣、創意思維、解難能力....等等嘅軟實力 //

請你解說一下,家長到底怎樣幫,你舉出的能力和特質,你是怎樣幫孩子的呢?

我聽講有一間新派私校,小一時有個習作,小朋友要自選一種動物,講一下動物的習性、生活,例如海豚,是怎樣長時間在海裡呼吸、怎樣睡覺、怎樣溝通等等,每樣一段每段大約50字,英文,然後在班上講解,圖文並茂。

這樣的學習方式,有趣又深刻,比得上一般學校初中程度。雖然我估家長多少有幫忙,但這種教育,出來的人不會輸傳統名校。

Kettlechips 發表於 19-3-6 14:53
我同事兩個仔讀呢類型私校
父母要訓身一人幫一個做”project”

唔訓身會點?

floppybb 發表於 19-3-8 15:43
如果係小一嘅話,應該唔止小幫忙,家長幾乎要代做咁滯。

我唔清楚細節,估計無硬性規定要寫到幾深幾多字。否則,教育原意變了教家長,教小朋友出千。

floppybb 發表於 19-3-8 20:55
所以我一向唔太贊成過早比小朋友做一啲超程度的project, 反正最後都係由家長操刀,嘥時間兼無意思. ...
所以揠苗助長根本無益。教快半年、額外特訓,不是個個合適。
所以緊張分數,打探別人,訓身拔刀相助,又係無謂。爭取升名校不如爭取學習興趣,要鬥就鬥入大學。

比學校、比學制、比粉絲。

比比比,比不完的。比夠了,到時的結果,是人家的結果,還是自己的選擇呢?

再美的衣服,也要合身才好。身裁好,靠自己,還是靠衣服?

picamama 發表於 19-3-21 05:51

看了這帖或正正好反映了IS vs LS家長和學生的不同心態。

我也選了一條龍。龍校有人走、有人迫走,不足為奇。不合適,勉強也沒幸福。

有龍,我們才有資格不求分數。

不追名次,不是怕競爭。相反,我仔小學時參加最多比賽:班際、校際,團體、個人,形形色色,總是輸多贏少,過程之中既苦又甜。分數名次放最後,但求毋補習能升班可也。本末倒置乎?不亦樂乎。

Soundervolt 發表於 19-3-27 12:31
為何會覺得直資小學就冇壓力?

唔少人神經過敏/偏執/狼虎成性,同學校無關。

heihei33 發表於 19-3-27 12:47
直資小學有冇壓力是另一樣嘢,但係人都知考直資小學對家長同小朋友絕對係一個壓力
...
考唔到咪考唔到囉。
非君不嫁、非級一不爽,白衰老。

MrBeast 發表於 19-3-28 08:18
the grass is greener on the other side. 今代去左is 可能下一代又想入番名校,當然最perfect 就is 神校 ...

IS 神校就 perfect 咩?

咁又係隔籬飯香的想法囉。

Soundervolt 發表於 19-3-28 12:03

所以咪讀任何學校 (包括LS或IS) 都可以有壓力。

中唔晒。除了睇唔開之外,要參加淘汰賽的小朋友,好難無壓力。

Soundervolt 發表於 19-3-28 12:23
如果係咁...一條龍升中都可以有壓力,隔離個帖討論緊呢個問題。

你指呢個?

\\部份家長始終都係現實,公開試/升大學成績唔得,幾happy都冇用。\\

你要相信12年之間,可以又happy,又標青。

問題唔係全部學校 deliver 到。
‹ 上一主題|下一主題