用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得好差, 真係好想哭
樓主: MK370
go

派得好差, 真係好想哭   [複製鏈接]

回復 kirstyau 的帖子

如我會答..."若果我既小朋友真係咁幸運, 我會俾佢自己去選擇, 始終6年既小學生活係屬於佢, 而我亦只能從旁協助, 發揮家校合作既精神, 對我黎講, 每間學校都會係一樣, 而重點反而在於小朋友係帶著愉快既心情返學, 相信咁樣更能令到佢既學術同品德得到平衡發展"~

Janellemama  好得體呀,答得好好  發表於 12-6-8 15:17
greenling  GOOD...  發表於 12-6-7 19:36

大吉~希望咁樣答第時到我都會成功la, 睬!!! 得體得黎又答左=冇答 唔係我都唔知點答好, 您知la, 尤其對住校長呢d高手過招, 太假又不能ma

回復 cellon 的帖子

如係咁, 我會答..."相信校長都會明白...以一個6歲既小朋友應該未必真正明白選校既繁複程序或者係更高層次既所謂策略, 黎到呢個階段務必係作為家長既我, 努力去為佢爭取每一個面試機會, 相信好多家長都會一樣, 當然...到最後結果係點, 我地唔會知道, 但我只係知道唔去試就一定冇機會...簡單D講, 就只為爭取多一個機會, 即使係幾咁(妙)茫...亦好希望校長會感受到我地為人父母同小朋友一齊付出既努力"

回復 k_lego 的帖子

或者可試下答..."其實選校除左講求策略, 難免亦需運氣, 黎到呢個階段, 真係不得不承認我欠缺運氣又或者係策略失敗, 唯有面對現實, 再努力去爭取每一個機會, 黎到呢一刻, 相信好多家長都會同我一樣, 已冇能力再去追求, 或者一開始已經係一個錯誤決定~簡單D講...您選校時, 校亦能選擇您, 而家唯有盡力去挽救, 再好好裝備自己同小朋友, 重新出發~
‹ 上一主題|下一主題