用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
樓主: Albeleung
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

我又從來感受唔到 cert 有咩作用...
當年人有我有既:PTH、15盾、朗誦獎、運動 cert。

非大路既:k1-3 honored student 獎、義工音樂籌款(出名大機構搞,連我自己都一齊上埋台表演)、校長 reference letter;我show 埋為左鼓勵小朋友學樂器,我自己學埋一份、考埋級。

部份豬肉獎、冇獎既運動 cert、賣旗籌款我都冇位放。

最終所有 band 1a 龍校連 1st in 都過唔到  

busydaddy 發表於 21-11-8 21:16
如果要貼家長,與其貼自己考級,不及貼自己嘅法官委任書之類更有用
...

無謂讀多個 degree 啦,啲校長話要父親要多啲參與、家校合作先有成效,一陣reject 你個理由係你工作咁忙、冇時間教細路就晒氣啦。何況我識得唔少兩公婆係醫護都可以冇 offer。

認真講,我學樂器唔係為左升小而做,反而係為左鼓勵當年已經升小既阿大。阿大嗰時第一次可能 portfolio 做得唔好,阿二嗰份可以話投入過做 final year project,你要學術有honor、父母參與有郊遊、要 ECA 有攞獎、要回饋社會有公益活動。最終懂得欣賞我小朋友而我又心儀嗰間直接收,連parents interview 都skip 埋,乜都唔駛做。

個人經驗升小遊戲,first impression>識做人>識字>識做 portfolio。 portfolio 既重要性只不過比面試班煲大左,唔好為呢啲小事比自己/家庭/小朋友太大壓力。到今時今日,莫講話點解唔收我小朋友,點解收?我有時都未明。

只係想提下家長,盡左力、平常心就可以,香港點都有書讀,最重要係家庭既 bonding。係讀到既,插返入聖喇拔大有人在,讀唔既入左都要暗然離場。

cn1988    發表於 21-11-9 13:11

B.B.BaBa 發表於 21-11-9 09:51
"為左鼓勵小朋友學樂器,我自己學埋一份、考埋級。"

鐘意你既女仔:因為你對我好!

唔鐘意你既女仔:因為你對我太好!

其實我由始至終都係我

zaba    發表於 21-11-9 10:22
‹ 上一主題|下一主題