用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
樓主: Tingting1019
go

等待呈二成績.....   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-21 16:44
咁你就唔了解男仔啦!真係到小五都做漏成版。

唔好話男仔,我自己都係咁, 仲要係會考添。

毛神神 科世界歷史, 最尾一頁係半張A4紙, 原來個半張紙背後 ,仲有一行題目, 緊張起來, 真係鬼揞眼, 乜都睇唔到, 呢科仲要係十拿九穩,结果無左條A。

到今時今日都好硬心。

所以我個仔 ,四年級中間嗰一次, 常識無做咗一頁, 我都唔知幾開心。 好啦好啦, 咁你呢一世都會記得check清楚啦。

IloveJJ 發表於 18-11-22 07:18
係呀!所以响五年級之前,佢唔係衰呢樣就衰嗰樣,我都係咁安慰佢同我老公,而家衰好過呈分先衰。不過,到 ...

作文離題都有 七字頭 合格分數, 算係咁啦! 其實一般離題,即fail的。

我大仔都試過一次, 係平時作文功課, 寫新年記趣, 我哋嗰年新年去咗旅行, 佢就將成個旅行搬咗落去, 呢一種離體, 最多學生錯。 去到dse都有. 例如有一年出 大學前休學一年, 你會做啲乜?
如果寫去旅行, 咁就瓜得啦!

你哋幾時派成績表?

我哋有同學病咗,下星期先考試 ,要等埋佢 ,学生先睇得試卷。

plan去旅行去邊度未?

我老公帶埋我媽, 我妹妹 上郵輪玩, 揼低我一個喺香港睇住盤生意,同D仔。我想跟埋去玩,我阿媽唔俾,要睇數(惨惨豬), 仲話我唔賭錢 上船阻住哂, 因為佢哋一賺錢, 我就叫佢哋走。

IloveJJ 發表於 18-11-22 09:36
無,有一次,佢第一次作「說明文」,我就問大家咩叫描寫文,我聽完就覺得佢寫錯。但原來結果無寫錯。
離題 ...

但這是常用的反襯手法,是修辭一種,目的係襯托出快樂的感覺、快樂的難能可貴

作文常常說: 起、承、轉、合,這就是轉嗎?

不過作文嘅嘢真係好睇個人嘅觀點。或許用反襯也只能一句起兩句止,寫多了便可能扣分。

IloveJJ 發表於 18-11-23 07:23
我真係唔知,因為無睇過實際內容,或者小學作文唔應該咁複雜?  
不過應該唔係一個老師既個人喜 ...

其實你的兒子, 懂得在作文中, 安排高低起伏位, 避免平鋪直敘, 有這樣的想法, 六年級的男孩子來說 ,實在了不起!

good job.

little_yolky 發表於 18-11-22 13:26
因為份卷有guided questions, 佢似乎無跟人哋D問題嚟作, 總之認真大鑊, 唉!呈分走嚟玩D咁既嘢。 ...

你哋學校係唔係一定要跟 guided question作答?

有啲學校 作文可以 唔跟guided question,而gq只係附助性質, 可用可唔用。

好睇大題目 有冇規定你一定要跟gq去寫。

little_yolky 發表於 18-11-23 09:08
咁我又唔知喎, 正常唔係俾得你就緊係要跟咩? 唔係俾你做乜。 同埋, 人哋俾得你做乜要唔跟呢!:h ...

因為有(部分) guide question 係畀啲無從入手, 或者作文弱啲嘅同學去跟嘅, 跟住答曬會 穩陣 合格, 但係唔會高分。

因為作文係鼓勵創意( 唔代表離題), 只要跟住主題 言之成理 咁就得啦。 所以真係好睇大題目!

little_yolky 發表於 18-11-23 09:15
應該係好睇改卷既老師至啱  無架, 題目只係一句, 話寫一個trip, 然後下面一大堆guide questions响 ...

咁又係。

考試真係 穩陣+小錯 唯上策,尤其小學。

不過只係想講, 你女嘅case 未必冇彎轉, 仲有一絲希望嘅。

ktdanielli 發表於 18-12-20 10:54
呈ㄧ和呈二都考完, 但學校告之2次呈分試之合併级名次,和呈ㄧ和呈二之平均不同?學校話是用成績再計ㄧ次,但 ...

想問清楚你的意思先

你係唔係指:

呈一 级2O
呈二 级10

呈一 + 呈二→级17

竟然出來平均名次係17,而不是15

…………………………………………

如果我 搞錯咗你意思, 不如舉例說明看!

弄清楚大家or EK前輩才能答覆你。

IloveJJ 發表於 18-12-21 04:34
的確不是一定15的,因為兩次呈分夾埋個名次,並不是相加÷2的,妹妹頭之前都有咁既情況。我唔係高人,唔識 ...

我知不是÷2。

只想確定帖主是不是問這個。

(10十2O)÷2=15
(12十18)÷2=15
(15十15)÷2=15

所以唔會人人相同名次的。還有微調,水平參照。雖然我都清楚 實質嘅計算方法, 但我知道 總之唔係÷2。

真實計算方法, 一定有請→EK長老!

小鳳姐出場了

ktdanielli 發表於 18-12-21 07:42
對。正是這樣。

係香港爸爸的心血,我pm問的。
仍在 努力了解中。
下面網址應該幫到你

可參考可我呢個帖講既資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題