用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
樓主: ada_pmlo
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-19 14:35 發表
我果盆無生葉出黎呀, 都係好似原來咁咋...你會唔會林好多水架?

我每日都會提阿囝淋水, 淋到有d水由個盆流番出來為止.

唔知咁算唔算多水 ...

原帖由 Oscar媽 於 10-11-21 18:31 發表
我仔盤花苗, 係拎返黎已經 c 左 lu!!

問班主任...佢答係咁架!!

吓!? 咁老師有無話會畀過另一盆佢?

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-24 10:05 發表
我想問一問果個徵文比賽係咪一定要參加架?

應該係自由參加的.

原帖由 zimpy 於 10-11-29 10:54 發表
報告...

我盤花換左盤原先c左一半,
而家又突然起c 回生, 生左幾片細葉仔出來

咁就好喇

我地嗰盆宜家有多過8片葉(有兩棵好明顯, 每棵4片葉, 另外好似又多一棵生緊出來)

原帖由 maymaywong0417 於 10-11-30 14:39 發表
我叫左亞仔問老師, 佢話老師的意思係一定要交喎...

吓!? 一定要交? 唔係掛 ......... 我無時間作文喎 ......
星期五運動會親自問下老師係咪一定要交先 ...

天文台天氣預告, 下星期二 15-22 度, 下星期三更低至 13-16 度

大家如果未為小朋友準備好羽絨/厚褸, 就快 d 行動喇.

天文台天氣預告, 下星期二 15-22 度, 下星期三更低至 13-16 度

大家如果未為小朋友準備好羽絨/厚褸, 就快 d 行動喇.

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-1 17:01 發表
thanks your update ar.....高高仲要游水添喎, 叫佢上水時快手啲用外套樓住呀..

你唔提, 我都唔醒起佢嗰日要游水tim ...... 我真係大懞.
我會叫佢上水後快d褸番條毛巾, thanks for reminding.

我剛剛喺度作文 ... 我覺得最難係要將字數維持喺 300 字之內.
我寫咗好多字呀 ... 宜家要花時間去撮 ...

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-2 09:39 發表
我諗住明天問下老師先, 如果佢意思係要, 先至作.....

昨天啱啱有 d 空檔, 咪作下囉 ... 點知越寫越多字.
我諗住如果真係要交, 就會認真 d 撮好佢, 搞掂佢.
如果唔一定要交, 就睇下有無時間搞 ... 星期一前搞得掂就交, 搞唔掂就算.

明天運動會, 我諗可能會有好多空檔時間.
要帶 d 小食/小玩意畀佢地打發下時間 ... ... 好似去旅行咁.

原帖由 clarisseyip 於 10-12-7 23:26 發表

我屋企棵花都死咗,想問是否一定要交的,如果要我就去買棵新幼苗好還是買棵已種好的,因我唔喜歡種嘢的....

根據通告所講, 係要將盆栽交回的, 交回日期係明年3月初.
到時盆花應該長到好大及應該已開花.

如果你打算宜家買, 我諗應該買幼苗
同埋我諗都係買幼苗好 d, 因為小朋友可以睇住佢長大(如果成功的話).
仲有, 佢地遲d要做工作紙的 ... ... 睇住棵花由幼苗長大會好 d ...

回復 1# maymaywong0417 的帖子

你話之前嗰棵啲葉又謝又黑晒, 係咪曬得太多, 曬燶咗??

我喺 e-class 上面d資料見到以下幾句:
... 日照直射把葉片燙傷
... 放於室內光猛處, 避免陽光直射, 並保持植土濕潤

似乎呢棵苗唔係好曬得 ... 要留意下.

原帖由 Oscar媽 於 10-12-9 14:55 發表
我仔仔上年嗰盤 c 咗都冇交到
我諗應該唔洗一定要交
**

Oscar媽及其他小二家長,
我想問下, 聖誕聯歡會要唔要帶食物回校分享??

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-13 09:17 發表
應該唔駛掛, 佢都無話要..

我怕學校會開 party 前幾日先出通告話要帶食物,到時無咁多時間準備, 咪問下上年係咩情況囉...

btw, 我今日叫阿囝帶咗d野畀你囝囝帶返屋企同家人分享. (希望佢記得畀你囝囝啦)
希望你地會喜歡

回復 1# monkichi 的帖子

我有另一個問題, 唔知有無家長可以答我.
I.T. 評估會係甚麼形式?

今日真係好凍呀!!!

講開盆花. 我地嗰"兜"入面有兩棵苗. 我分咗兩盆來種.
第二時如果兩盆都種得成功, 咁交咗一盆都仲有一盆可以留番. 我同我囝講話第二時要交番盆花畀老師, 佢話唔捨得喎!

URGENT!!!

請問明天開聯歡會, 咁仲會唔會上堂, 要唔要帶書??

仲有, 今日有好多樣功課, 我覺得有D似係畀佢地假期做.... ... 唔知係咪呢??

究竟明天要唔要帶書同交功課呢????

有無媽媽可以話我知?? (我囝話老師無講喎)

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-21 09:48 發表
我尋晚都問左另外個媽媽先知, 今日咩都唔駛帶, 淨係開聯歡會同埋果個籌款活動......
我個傻仔無同我講話唔駛交功課, 尋晚仲喺度猛做, 我都有啲出奇, 無理由會咁多功課, 問佢點解中文其中一本作業要做咁多頁, 我話無 ...

我尋晚後尾都打電話問咗另一個媽咪.
其實尋日朝早住喺我地隔離有個讀四年級的姐姐都話左唔駛帶書, 但我諗老師應該會同佢地講或者寫喺手冊, 咁清楚d嘛.
點知手冊又無寫, 問阿囝又話老師無講要唔要帶書 ... ...

今朝我個工人問我陣間要唔要送飯. 我話唔知呀, 當要先啦.
其實我到宜家都唔 sure 究竟陣間午飯係點安排 ??

今朝送佢返學, 見到有 d 高年級 d 的學生帶一兜兜食物返學.
照咁睇就係同全班分享.
但佢地一年級 ... 我淨係整咗 d 曲奇餅畀佢帶返學校分享咋.

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-21 11:22 發表
我個仔都話老師無講....可能高年級果啲可以整野食啦, 佢地細個就食番自己帶果啲野(聯歡會時間食), 午餐就好似平常咁既, 即係你都要送飯去.....明天聖誔崇拜應該淨係帶 崇拜手冊得喇卦.... ...

原來要仲送飯 ... ... thanks, 好彩我叫工人姐姐照準備定.

明天我諗帶埋本手冊好 d 卦 ... ...

其實學校點解唔出通告寫清楚 d 呢?? 搞到我有 d 不知所措的感覺 ...

原帖由 maymaywong0417 於 10-12-30 16:14 發表
唉...囝囝日日都係掛住玩同睇電視, 都仲未開始溫習添....>_

我只係同阿囝溫咗中文造句咋, 其他都未開始, 進度緩慢.

我想問下, 中文功課 "樂" 係做邊幾頁?? 我阿囝抄得唔清楚, 我好似見到佢寫P32至41, 不過佢只係做咗P32-35.

(我昨晚打電話畀你, 不過無人聽. 你得閒打番畀我吖, 唔該)

原帖由 maymaywong0417 於 11-1-1 16:35 發表
"樂"做p. 32-41 呀.....
我咩都未開始溫...死得, 淨係啱啱同佢背完聖經啲金句, 唔知聖經評估金句既形式會係點?

我地仲未背晒金句. 阿囝好似唔係好想背咁.

我同佢講話要評估, 佢就話老師唔會問晒所有人, 只係問d有舉手的同學, 跟住佢話佢到時唔舉手 ... 被佢激死(&笑死)
‹ 上一主題|下一主題