用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基督教青年會中學 (元朗區)
go

中華基督教青年會中學 (元朗區) [複製鏈接]

煒良媽咪 發表於 12-5-10 16:07
2012年度開始唔再分精英班啦! 以每個學生既中、英、數考核成績嚟分組上課 ...

煒良媽咪 妳好!
我知妳仔仔係讀李小的, 我囡囡9月p.6, 請問仔仔是不是都會讀這中學, 可唔可以講多一些有關這校資料嗎?
[

Quote:Roselady+發表於+12-5-10+14:40+回復

原帖由 煒良媽咪 於 12-05-10 發表
2012年度開始唔再分精英班啦! 以每個學生既中、英、數考核成績嚟分組上課 ...
即係似李兆基上課形式。

[

Quote:Roselady+發表於+12-5-10+14:40+回復

原帖由 煒良媽咪 於 12-05-10 發表
即係似李兆基上課形式。

[

+本帖最後由+煒良媽咪+於+12-6-20+16:08+編

原帖由 煒良媽咪 於 12-06-20 發表
煒良媽咪

即係同一級會有直資學生同一條龍學生嗎?外來的學生會唔會被看成有異族的感覺?

請問你有無報李兆基?

兩者選擇, 妳覺得這校比李兆基勝出的優點是那點?

唔好意思, 我都是近排才知有這校,但完全唔認識的。

[

回復+amychoi+的帖子 外來生當然唔會係異

原帖由 Roselady 於 12-06-21 發表
回復 amychoi 的帖子

外來生當然唔會係異族, 因為佢收得你已經啱學嘅feel, 相反青小佢無得揀.
多謝比資料我,我會再了解一下的。

[

+本帖最後由+煒良媽咪+於+12-6-21+13:17+編

原帖由 煒良媽咪 於 12-06-21 發表
就係阿女今次失手, 令我好傷心加擔心, 所以想了解下其他學校先。

我同老公都希望入李兆基的,但都會等他出埋高考成績的, 又無意發現有ymca,所以又了解下先,如津校都想報羅桂祥,唔想去別區,近屋企唔想煩。

[

+本帖最後由+煒良媽咪+於+12-6-21+15:23+編

原帖由 煒良媽咪 於 12-06-21 發表
請問妳記唔記得ymca同李兆基係大概幾時面試的?是不是比自行早的?如肯收自己仔女讀, 會咩時候通知的。

因我對自己囡囡自行津中無咩信用  同極度唔中意大抽獎。

[

呢間中學在我樓下,+我比較佢地同其他學校學

原帖由 莎莎莉莉 於 12-06-23 發表
呢間中學在我樓下, 我比較佢地同其他學校學生的外形和行為表現,
真係正常, 簡樸好多, 起碼個個女仔在街上 ...
多謝妳令我加深了解這校。
都預祝妳小朋友中意李小。

[

Quote:amychoi+發表於+12-6-26+18:52+多謝

原帖由 莎莎莉莉 於 12-06-26 發表
多謝!
爬番舊文才知你小朋友原來都係李小!
希望李小的升中成績愈來愈好啦~
我想選羅桂祥, 中意地區唔太雜, 聽聞這校很落本給學生出外學習或比賽, 有好多機會比同學發揮, 亦有朋友話我知, 前年收生情況是除幾名是b2生,其他是b1生 ,相信而家多左好多人選這校。

我同先生都想囡囡在天水圍區讀中學, 唔想浪費時間在交通上,所以首選都係李兆基, 行路返學只係幾分鐘,還要比李小近。

最終都要睇埋各校簡介會才決定到, 希望順利過關啦!

[

Quote:amychoi+發表於+12-6-26+18:52+多謝

原帖由 莎莎莉莉 於 12-06-26 發表
多謝!
爬番舊文才知你小朋友原來都係李小!
希望李小的升中成績愈來愈好啦~
我想選羅桂祥, 中意地區唔太雜, 聽聞這校很落本給學生出外學習或比賽, 有好多機會比同學發揮, 亦有朋友話我知, 前年收生情況是除幾名是b2生,其他是b1生 ,相信而家多左好多人選這校。

我同先生都想囡囡在天水圍區讀中學, 唔想浪費時間在交通上,所以首選都係李兆基, 行路返學只係幾分鐘,還要比李小近。

最終都要睇埋各校簡介會才決定到, 希望順利過關啦!

[

kcimum 發表於 12-6-27 12:57
上年12月我都去過羅桂祥中學既資訊日, 校長講上年度(2011)入學既S1生, 只有7個學生係第二組別!
我諗因天 ...

HELLO Kcimum

妳去左資訊日, 妳對這校有無評語?
[

Quote:amychoi+發表於+12-6-27+12:58+HELLO

原帖由 kcimum 於 12-06-27 發表
佢哋校長係元朗區校長會主席, 當日在場見到有家長問佢問題, 佢都樂意解答, 表面睇佢幾平易近人, 有問必答: ...
只得兩班,又真係少些喎!

[

Quote:amychoi+發表於+12-6-27+12:58+HELLO

原帖由 kcimum 於 12-06-27 發表
佢哋校長係元朗區校長會主席, 當日在場見到有家長問佢問題, 佢都樂意解答, 表面睇佢幾平易近人, 有問必答: ...
想請問妳, 李小有無攪一些參觀中學的活動給家長的?妳是不是自己問一些心儀的中學報名去簡介會的?

[

kcimum 發表於 12-6-28 10:23
你可留意校網內既升中資訊, 另學校會分派一些中學比既介紹傳單或刊物, 多數學校會同時公佈簡介會既內容。 ...

多謝大家給我的意見.
我會在今暑假密密上心儀的中學睇睇的.
另頭先跟朋友談及羅桂祥, 如只開兩班英文班的話, 如選擇自行收左, 又入唔到英文班就大件事了, 都係搵返些全英中好些了. 都會留意他今年的簡介會的.
阿囡仲未識驚, 我就成日上來左問右問, 大人真係好辛苦呀!
[
‹ 上一主題|下一主題