用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

smallfoothk 發表於 14-8-9 21:35
我選人仔,因多數人看好,息有2.8%,缺點是每日換二萬,如合價到期人仔轉英鎊用黎交學費
其實買人仔要小心,因為每日買賣只有二萬,如有危機,不能一次沽晒,風險太大,如果D錢係預備比子女赴英時用,就無謂冒險,寧願等英鎊回落至買黎做儲備,咁重穩陣。個人覺得:英鎊重有跌既空間,因圖表上已跌穿上升軌,技術走勢轉差。我四月開始已覺得佢想跌,當時約£12.8X,我只買黎做學校訂金,到後來交學費已£13.05,我更加唔想買黎做儲備,於是一直等到依家,希望見到£12.XX至會開始買。只是少少意見,純粹參考。

唔好意思,未自我介紹:本人是新手,大仔下月去英國讀year 10,終於睇晒120版資料和9/2014出發既留言,非常感謝各位的資料及意見,謝謝。

回覆 Ding 的帖子

係呢度學到好多野,多謝各位。

smallfoothk 發表於 14-8-11 18:34
其實我是新手,尢其投資自己多損手,股票剛放今日反升又損手,買了英鎊又繼續跌,人仔二萬就慢慢換:toocold ...

我都係交左好多學費至識少少,自已玩開股票,依家阿仔讀書要買英鎊,先至試下用買賣股票既方法黎買英鎊,睇下得唔得!

Taimum 發表於 14-8-29 21:16
又一個經驗!阿仔在校學鼓,在英國也考左grade5, 心想開學後year11,應要專心考GCSE,想停一年唔學住,個阿si ...
最重要係你囝囝有冇興趣和兩者兼顧,如果唔得就要停喇!

引用:回覆+亮燈+的帖子 佢當然有興趣,但又唔想

原帖由 Taimum 於 14-08-30 發表
回覆 亮燈 的帖子

佢當然有興趣,但又唔想要練習令時間太急,不過佢話唔緊要,上一個term就停直至考完GCSE ...
咁就冇問題啦!最緊要大家商量好而又同意就得喇!

引用:話咁快就放完個暑假,阿仔星期一飛 +

原帖由 Ding 於 14-08-30 發表
話咁快就放完個暑假,阿仔星期一飛
你一齊飛?我阿仔就下星期日晚自己飛。

引用:佢自己飛啦,唔使我陪!上年開學我就有陪佢

原帖由 Ding 於 14-08-30 發表
佢自己飛啦,唔使我陪!上年開學我就有陪佢過去
阿仔第一次出去讀都要一個人,陪唔到佢。

Ding 發表於 14-8-30 21:45
佢好細,今年升 yr 8. 所以上年陪佢過去。但好快佢已經好獨立,今次開始教佢網上 book 機位同埋 online che ...
佢讀year 10,我搵Agent 訂,唔使煩。

Ding 發表於 14-8-31 10:10
我都係 agent 訂,但 agent 唔會幫你 online check in 嘛,而且佢搭過 A380 佢知邊個位自己係鍾意,所以訂 ...
我都係咁做,依家第一次坐A380,教左阿仔點揀位。

我都影左幾份:CAS、家長信、Passport、照肺報告............

scso 發表於 14-8-31 10:29
要帶肺片?
應該唔使,但要帶report。

basbyy 發表於 14-8-31 23:41
在A380點揀位好呀?
阿仔揀晒窗口位,因為第一次坐,機頭、機翼後都有揀,我叫佢上左機後有時間就睇下鍾意邊D位,下次自己上網改就得。

引用:未瞓醒!咁早俾利是 +

原帖由 Ding 於 14-09-01 發表
未瞓醒!咁早俾利是
唔早,我都比左,出門要比既!

Ding 發表於 14-9-1 16:03
阿仔係平機票,無樓上嘅位俾佢揀,如果坐 upper deck 可能要 upgrade 1個 booking class

...
阿仔都係坐樓下

Ding 發表於 14-9-1 21:28
我地而家去緊機場,相信阿仔會好似你個女咁四維八下有無新人係香港過去讀書,我都同佢講上年有人幫你,今年 ...
希望阿仔第一次去都有人幫啦!

阿仔就住學校宿舍,假期都係,唔使咁煩。

Taimum 發表於 14-9-5 20:31
回覆 亮燈 的帖子

咁樣最好!
復活節仲可以留校,唔使返香港。

其實大多數學校都唔比假期留宿,阿仔果間好彩有,學校做埋監護人,唔使咁煩。

回覆 月希 的帖子

正所謂清官難審家庭事,每個家庭都有本身既煩惱,希望各位可解決難題。其實可問孩子是否願意出國讀書,如果佢想,就跟家人商量,總有解決辦法的。
‹ 上一主題|下一主題