用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-6+19:57+交

原帖由 sonion 於 16-12-07 發表
樓主可否不要以錢來衡量一切 ?
Agree!咁样講好有挑釁性!我同老公都係專業人士,交嘅税比樓主更多,(我亦相信EK大把比我地揾錢更多的父母,呢個世界天外有天,人上有人),但我地一路冇請工人,並非因為錢的問題,而係有好多其他考慮例如想小朋友由家人照顧、自理能力好D,唔慣有外人在家等……宜家快有第二個小朋友先迫於無奈要請工人。好多嘢,並唔係有錢就可以解诀到。至於讀咩幼稚園,考慮點除左價錢,有冇學券,更重要的係學校環境、師資、教學方法等是否配合到小朋友嘅步伐。可以慳到錢,受惠到政府的學券制有邊個唔想?但問題係啱唔啱小朋友,係咪對佢最好

hppa    發表於 16-12-12 21:18

引用:+本帖最後由+wwchuifamily+於+16-12-7+10:4

原帖由 wwchuifamily 於 16-12-07 發表

17-18年全香港有700幾間學校有join優質幼稚園(前學券) ...

well said! can't agree more

引用:Quote:U1pea+發表於+16-12-7+20:03+本帖最

原帖由 popcorncat 於 16-12-07 發表
你朋友唔識理財啫, 大把中產專業人士唔洗靠父母都買到樓, 買樓揹幾百萬債都怕, 早幾年 H+0.8 啲債, 大把人 ...
可能你D朋友好本事吧!我身邊果D專業人士朋友大部份都未買樓,就算有,都係夾硬買(either location or size isnt good enough),並非買到心頭好……

引用:Quote:Sofia88+發表於+16-12-7+19:08+ 你月

原帖由 U1pea 於 16-12-07 發表

佢地交稅超過廿萬,唔係月入廿萬,但雙方無父母幫助,一直買 ...
Sadly true!

引用:好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講

原帖由 hkpapa852 於 16-12-08 發表
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...
好波!

sonion 發表於 16-12-8 13:17
沒有批評樓主選學卷, 但其態度實在令人咋舌
慶幸呢道討論緊的大部分家長都唔係樓主甘嘅諗法同態度

引用:我自己也算是中產,+當然冇樓主咁多錢要畀2

原帖由 sonion 於 16-12-09 發表
我自己也算是中產, 當然冇樓主咁多錢要畀25萬稅,我小朋友都是讀學卷, 冇請工人, 我地也不是畀唔起學費 ...
Agree!

引用:Quote:Koala0000+發表於+16-12-9+13:33+呢

原帖由 popcorncat 於 16-12-09 發表
你就好, 我住中產屋苑, 千幾唔夠二千萬的中價樓, 附近無學卷幼稚園, 得私幼, 有幸有間唔太差學卷幼稚園收 ...
Omg... 又要提自己搭樓值幾錢,仲覺得千幾唔夠二千萬叫中價樓?樓主係串?定無知?真係不知民間疾苦!我估香港保守估計只有少於5%人口住緊你指的"中價樓"!!

hilarybb  係好無聊  發表於 16-12-10 10:28
Koala0000  好明顯係曬命  發表於 16-12-10 09:08

引用:Quote:sonion+發表於+16-12-10+09:01+識曬

原帖由 lawboon 於 16-12-10 發表
係曬命定老作都無人知~
交得20萬稅 住千幾萬樓 吾似係呢種思維可以做到
good point! 我都係咁諗!

引用:樓主句句都要駁 笑死人

原帖由 sonion 於 16-12-10 發表
樓主句句都要駁
笑死人
樓主堅離地,好似完全體會唔到香港人的實際情況咁,再討論下去都係嘥口水

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-13+10:01+

原帖由 L+H 於 16-12-13 發表
哦,明白唒,原來因為怕被人看小,以為讀學卷學校既父母就係低收入一羣。似乎樓主對自己太無信心,所以想找 ...
一語道破!咪就係樓主一開始已有"讀學券幼稚園=次一等/低收入家庭"呢個谂法先咁惹人反感囉!

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-13+15:12+

原帖由 U1pea 於 16-12-13 發表
樓主你係咪住Kennedy town? 咁離地既?
聽你所講要住得起8,900呎樓,又真係要千幾萬。之但係按而家樓市政 ...
如果完全唔洗家人幫的情况底下,應該係佢早幾年樓價低時上左車,槓桿式樓換樓先買到,否則唔會講埋D風凉話。環顧我身边的專業人士,好多都冇本事買到一千萬以上的樓

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-13+15:12+

原帖由 U1pea 於 16-12-13 發表
樓主你係咪住Kennedy town? 咁離地既?
聽你所講要住得起8,900呎樓,又真係要千幾萬。之但係按而家樓市政 ...
一早都已覺得樓主堅離地,直頭係住外太空的,根本不知民間疾苦講自己睇"中產"的定義其實有偏頗但就覺得係好理所當然咁,完全係溝通唔到!
不過好高興見到E K絕大部份响呢度回應的家長都係思路清晰、有同理心及謙厚的人!

引用:塵世間最痛苦既事,唔是對牛彈琴,而是有隻牛

原帖由 ar_mak 於 16-12-15 發表
塵世間最痛苦既事,唔是對牛彈琴,而是有隻牛不斷對住你彈琴.

細路仔既教育,其實係冇專家,因為所有父母都係 ...
講得好!

‹ 上一主題|下一主題