用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
go

Kindle 適合小一生嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

mimibama 發表於 19-4-10 08:40
仔仔喜歡閱讀, 最近開始睇 junior novel, 会繼續買書给他, 但也想試試用 kindle 讓他有再多些選擇, 但不知 ...

小一睇嘅書唔厚帶實體書都方便,遲啲睇嘅書漸厚,會發現kindle方便好多,尤其當睇完1本唔駛等即時可以攞下一本嚟睇時

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-11 15:00
其實就算字典書,paper back 都好輕,除非是supersonic reader去旅行,平常帶一甚至兩本問題也不大 ...
6、700頁嘅paperback大人拿起都嫌重,去旅行時可能會睇到2、3本,帶kindle就方便得多

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-11 16:49
個d是enpsychlopedia級數
去到那級數的確kindle 會make sense 好多,in fact,probably b4 that
...
稱得上encyclopedia起碼過千頁啦,leo's toy store就差不多啦

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 06:54
我以前跟旅行團見其他小朋友拿住本書睇,等車又睇,等飛機又睇,一個2星期旅程睇左2本Harrypotter都見過, ...
2樣嘢都冇乜抵觸,可以睇地圖之餘又拿本書睇,我反而見啲細路就算唔睇書都係拿部電話打機多

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 19-4-13 10:08
愈多書,孩子成績愈好,信不信?

Xxxx
correlation is not causation 呢樣嘢阿仔都話過我

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 11:38
佢次次跟團,都係導遊的最佳聽眾。個個導遊都係叫佢做最多野問果個小朋友
...
我哋未跟過團,不過foresee到阿仔都係唔會聽導遊講嘢,因為響學校都成日俾老師話唔聽書

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 13:55
系肯睇書的,點都挖到時間睇,返酒店等沖涼可以睇,起身等齊人吃早餐可以睇。唔想睇書的,等上機等一個幾 ...
機場離境大堂好似無乜單張可睇,頂多講解下咩係違禁品。。我仔細個時會4圍聊鬼妹傾計

haihaimom    發表於 19-4-14 10:59

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-13 14:11
有次0晨點幾先land 局搭的呢
不過又真的局住睇書
搭零晨機邊有精神睇書

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 22:47
佢只提供一個理由:撥下撥下甘揭頁,好得意
你同佢講:kindle揭頁有啲遲緩唔過癮架

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-14 10:52
回覆 Cheeselover 的帖子

Kindle有Kindle好,我仔升中後,因為忙,又因為Netflix, YouTube, 手機等係喺屋企真 ...
我仔又係咁,小時1年睇過百本書,到今年過咗大半先睇得4、50本,書睇少咗因為睇多咗youtube、netflix...,不過每次出街又例牌帶部kindle,總有啲時間拿出嚟睇

haihaimom    發表於 19-4-15 09:35

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-14 08:36
off topic, jack n bs 你不覺會教壞小孩嗎?去偷巨人d野講到理直氣壯咁
呢樣嘢我細個睇嗰陣都唔明

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-14 22:59
我都想知阿里巴巴與四十大盜嘅深層意義,點同呀女解釋用滾油殺人? 究竟係惡有惡報定係以惡報惡? 何為正義? ...
叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解,大大下有體會就自然明多啲

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-15 06:25
好似係hitler 講過,任何野只要repeat 講多次d人就會信,是否因為咁所以流浪地球都有n億票房呢? ...
乜hitler講嘅咩?好似係話佢嘅propagandist?
大6電影有好多7不思議,我哋理解唔到

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 08:51
佢就係問「惡有惡報」定係「以惡報惡」? 即係你覺得家長只需回答「你自己諗啦」、「大個就明白」? :surpri ...
你女每次聽完故事都會問個故事含意?我反而覺得有啲不可思議

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 08:54
我冇主動講解故事含意,但想知你地小朋友問你地會點答? 定係你仔唔會問?
...
我唔覺佢會問,如果好有興趣時會講下自己嘅睇法

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 09:03
佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?! :sur ...
首先我係好少講故事嘅人,我仔亦對呢類童話故事無乜興趣,我都預計唔到我講alibaba時佢會有乜反應。佢問得最多點解嘅係宗教問題,呢樣嘢又確實點解都唔通,唯有靠將來佢有領會時自己再想想,自己想清楚會清晰過人哋講解好多

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 09:20
例如呢份閱讀理解功課,文章開首第一句係「天晚了,媽媽還未下班回家,冬冬坐在門口等媽媽」。

然後問題1 ...
小1可能要求直接原因,到高小反而要答內裡原因,下次2樣答晒就無死。
所以話dse中文咁難係因為要揣摩出卷員諗乜,可能連文章原作者都會答錯。

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-15 09:43
回覆 bobbob 的帖子

我仔都從來唔會問故事嘅背後意義,我諗都係一個原因點解佢中文唔好。佢只會問我故事嘅 ...

可能男仔係咁,留意實際事實多過含意感想

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-15 12:29
學校要求要精準,答多咗都冇滿分
咁起碼有1分掛

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-16 14:06
有分係encouragement,冇分係discouragement,當然孩子要自己跟老師討論,做學問應該就有噤嘅態度。
...
都係,我仔學校就算個答案錯都會寫返句引導學生回答個正確答案
‹ 上一主題|下一主題