用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中了,真的會放手嗎?
go

升中了,真的會放手嗎? [複製鏈接]

高小巳放手了.

現在小學生巳手拿 note 2, 3,  初中生大部份都用 whatsapp 交談, 炒功課, 打機.  我都唔明點解佢地雖要用這些電話.

父母在擔憂佢地成日玩電話同時又無限量地支援, 是想考驗他們的能耐.  

洋蔥頭媽咪 發表於 14-3-21 09:49
其實比智能手機孩子好多時都係家長問題,講真好多學校都唔建議比智能手機孩子,就算帶番學都唔可以用,可以 ...
小五時全班只有幾人無 fb a/c, 同學仔係咁叫佢開 a/c, 問佢點解唔用, 佢地話唔用點聯絡, 溝通呀。 經講解後佢自己決定唔開。
到了小六就轉為 whatsapp, 成日問佢幾時換機, 因為佢都機係七八年前款式, 無上網計劃, 家中唔用 wifi, 電話是用來報平安, 所以無必要換, 但同學仔就不厭其煩, 今天說想買什麼手機型號, 明天又問他幾時換機, 其實他們的型號巳很新, 但仍不停追求, 用成績來換取物質, 我都唔知滿足了今次, 下次還有什麼可以買。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-3-22 10:43
呢d咪父母自己做成囉,父母给孩子手機原意係希望小朋友可報平安,方便聯絡,但現今往往已經變質,孩子認為 ...

到時又會找借口去埋怨.  總之永遠不是自己錯.
‹ 上一主題|下一主題