用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

一家三口

check PM 啦!

原帖由 一家三口 於 10-10-11 11:36 發表
YoYoMa ,

Pls CHECK PM.

一家三口

恭喜哂! yoyo尋日好擔心你囡囡, 但又唔敢打電話比你地.
終於考完琴試, 快d 去玩下啦!
原帖由 一家三口 於 10-10-15 16:28 發表
今日終於考完3級piano 試, 成身鬆晒....

一家三口

最緊要合格就可以繼續上五級......八級就功德完滿! 佢剛剛開始操考試歌, 睇下佢彈成點先報考試, 功課忙都少左彈琴, 所以佢成日比老師鬧!
中英讀書報告都未開始做, 我一拿本report出來叫yoyo做, 佢就話好眼瞓, 聽日先啦!一日推一日!

原帖由 一家三口 於 10-10-16 15:04 發表

YoYoMa,

我地合格就收貨啦, 唔似得yoyo考得敢叻! 聽聞佢準備考7級試喎.

TAMATAMA
我地今日都係出外食飯, 邊有時間煮飯呀! 而家返來又繼續做功課, 今個星期好多功課, 看來今日都係做唔哂, 明天又要留在屋企做做做.......
好彩下星期得一科中默咋!
聽Yoyo講你阿囡下星期要考琴, 努力加油呀! 希望考試時順順利利! 拿到Distinction!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 18:17 發表
YoYoCheungMa, 一家三口:

今日份中文都好考腦筋,又要做maths project, 細佬又有maths project, 個printer 都好唔得閒, 現在要叫kfc. 聽日要同細佬温Eng Dict, Japanese Quiz and GS Quiz, 家姐温中默. 我真係有點血 ...

一家三口

佢唔係叻, 佢係比老師好嚴厲咁粗練, 好辛苦, 佢有時彈到喊架! 不過考完試又唔記得哂啦!
3級一定會pass的, 不用擔心!

原帖由 一家三口 於 10-10-16 21:03 發表

YoYoMa,

Distinction 好難攞架, 妳囡囡攞到14x, 我都"O"晒咀呀, YoYo 真係好叻囡呀.....

我地pass 都滿意啦.....

TAMATAMA

French Quiz 淨係講話測Unit 1,月尾先測驗, 我地未諗到咁長遠, 搞掂今個星期d 功課已經萬幸了!
好的鋼琴老師好難遇到, 幸好我們沒有這個煩惱!
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 21:36 發表
YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!
...

idylo

都已經好好啦! 連English project 都搞掂, Yoyo做功課做得好鬼慢, 佢星期六日又要學嘢, 而家仲係做緊功課咋. 今個星期英文要作兩編文, 一編free writing要兩頁字, 另一編最少三百字, 真係作到頭都大呀!
你囝囝鋼琴老師是否仍是涂老師?

原帖由 idylo 於 10-10-17 15:58 發表
經過兩天辛苦的努力, 終於完成了 Eng & Maths project, 可放下部份的重擔了...
之後可以重點搵習 Quiz, 尢其是 French, 不過小書虫一本都未做過...

idylo

涂老師好利害, 剛剛樂理考試都係全靠佢, 唔洗周圍揾果d "速成班", 佢話佢學生從來無人唔合格! 所以交哂比佢教就得啦!

原帖由 idylo 於 10-10-17 17:27 發表
YoYo Ma,

係呀, 是涂老師, 好彩有你幫忙咋! 佢冇比我仔烚番轉頭.
嘩! 真係頭痛, weekend先有時間做 project, 仲要應付那麼多功課, 我完全明白你的感受.

...

idylo

上星期考完樂理, 唔洗再上啦! 而家集中火力彈比賽歌和考試歌啦!
好彩你都鍾意涂老師, 唔係我就唔好意思了!

原帖由 idylo 於 10-10-17 17:51 發表
YoYoMa,

係呀! 今次考完後, 仲要唔要繼續上樂理呀? 好似幾個月前聽你講開始學, 咁快可以去報考, 唔錯喎.
依家我先醒覺, 之前d老師浪費左好多時間.

...

TAMATAMA

唔係嘛.......
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-18 12:19 發表
GS Quiz again on Oct 28? 重有好多未教wow!

AAmother

佢今次比賽6級, 佢最近無乜心機彈琴, 老師話佢彈得好難聽!  佢雙手太細, 彈八度音好吃力, 老師仲諗緊辦法!
你囝囝要花時間拉小提琴,要彈琴又要做功課, 其實都好辛苦. 病左你比佢休息下啦, 病左乜都做唔到仲慘呀! 唔好氣餒, 彈多d, 就一定掂架!

原帖由 AAmother 於 10-10-18 21:37 發表
YoYo Ma

YoYo 今年比賽第幾級呀?她對 piano 好有熱誠

阿囝程度底比賽只係 2級

今個禮拜六日打大風, 最啱留在家溫書!

原帖由 idylo 於 10-10-18 21:51 發表
27/10 French quiz, 28/10 GS quiz  

idylo

你仲好後生, 有排你捱呀!  唔好激氣, 血壓就無事啦!
原帖由 idylo 於 10-10-19 12:13 發表
基本上我地已經逢星期六、日, 都係留在家趕功課、趕 project、趕溫習啦!
如果個風早一日打到來就好, 比一日我休息下, 唉... 我年紀唔細, 怕唔"禁"捱!, 血壓日日創新高!

...

TAMATAMA

下個月中先考試, 為何要趕住測驗??
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-19 12:25 發表
Stephanieshum,

Our teacher is saying Book 1 Ch. 4, Book 3 Ch 1-4, which one is correct?  We are now teaching Ch 2.  We have GS lesson on every Tue, Thurs and Fri.  Probably, the teacher needs to fini ...

AAmother

Yoyo話6級都幾難喎, 不過只有兩頁譜, 大約要彈兩分鐘(我估計). 小朋友成日諸多藉口唔彈琴 , 如果yoyo今日唔彈琴, 我會要佢聽日彈多一倍時間.
你囝囝可以自己照顧自己, 真係好叻! 係咪男仔會醒d? Yoyo仲係好bb, 乜都倚賴我! 真係心力交瘁!
原帖由 AAmother 於 10-10-19 13:52 發表
YoYo Ma

6級未好難? 有幾多頁譜呀??要彈幾多 mins??
阿囝都唔練琴的考試前一日都唔練

而家 P4 功課、默書、quiz or 温書都係阿囝自己理自己我冇時間理他 la...因為個細女好糍身 ...

TAMATAMA

考琴拿到好成績, 好比一支強心針和鼓勵, 令小朋友可以繼續堅持去彈琴!
考完琴可以專心應付測驗默書了!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-21 13:52 發表
AAmother,

Thanks! 考完啦!輕鬆哂!

一家三口,

喺女考官呀!不過佢都好nice.  Oral 呀女La La La 完, 佢話"okay, good!"

一家三口

考完琴, 比你囡囡休息都好, 就快又要應付考試了! 大家努力呀!

原帖由 一家三口 於 10-10-22 10:16 發表

YoYoMa,

我地暫時冇計劃再考5級. 或者把學琴係一種娛樂吧.

範圍咁大, 好難溫得哂, 我又唔識同阿囡溫法文, 唯有靠佢平時吸收到幾多, 佢溫左一陣就話自己溫哂, 見到你地咁勤力, 我個囡仲係懶懶閒, 我都開始擔心.

原帖由 idylo 於 10-10-25 11:20 發表
係好多字要串, 好彩今個星期只有一科 Quiz, 我囝要分幾日慢慢溫, 不能一次過記晒入腦.

idylo

今日老師話等完成呢個學期的課文, 就會派成語工作紙比佢地做啦!

聽日得18度咋, 大家小心身體!

原帖由 idylo 於 10-10-25 22:11 發表
中文成語: 從「一年半載」至「含沙射影」, 是什麼?? 在那裡的??

idylo

我寧願今個星期測哂, 呢個星期六日就可以去玩, 好耐都無去玩了......

原帖由 idylo 於 10-11-2 17:20 發表
原來已經是改了期啦!
冇錯, 真係 busy到死, Maths & GS係3考6測, 會唔會多左d呢!
‹ 上一主題|下一主題