用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH's interview (Central)
樓主: zigzag
go

SKH's interview (Central) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: SKH's interview (Central)

我只係報左skh同聖保羅堂, 其實之前已經concern skh太八股, 而家in埋, 真係
我都係鐘意聖保羅堂, 雖然未必有skh咁academic, 但我覺得佢老師較有心機! 呢樣野我覺得好緊要, 尢其我個仔唔係特別醒, 我希望老師可以有耐性去對待每一個小朋友lor!

醒目開學勳章 王國長老

faxfax
係呀, 而家間晒房, 好新淨好靚, 不過主要都係拉板形式, 有需要可以變返一個大廳
我老公就大讚個廁所"好豪華"   
不過好攪笑, 校長話, 有d家長鐘意新setting, 話concentrate一d, 又新又靚, 反而有d家長鐘意以前一大個廳, 話氣氛無咁焗促wor!

醒目開學勳章 王國長老

有skh家長話舊年skh多人入左dg, db, 所以今年多左人爭...
我心唸, 我又唔係skh家長, 鬼知佢d畢業生去左邊咩! 上網又無資料.......
anyway, in完之後, 發現skh唔係我杯茶 :evil:

醒目開學勳章 王國長老

填咩學校? 我記得無wor
(只有問有無sibling讀過skh, 如果有, 升左去邊間小學)
維多利亞份form就有!
faxfax 寫道:
skh 張 application form 道
有一欄係要填兄姊就讀小學

醒目開學勳章 王國長老

keilocl,
你可以去following link去睇睇聖保羅堂升小情況:http://stpaulkg.siliconworkshop.net/php/file/img/06_1.pdf
無錯, 官津校派位係計分&抽獎, 所以讀邊間kinder(or even唔讀!)都係關係, 所以要睇幼稚園考小學"實力", 就要focus on直資/私小, 你睇spc, 去高主教(私立, 22.9%)同st paul's college(直資, 8.3%), 男仔黎講, 算係十分理想
而且加埋你所講, 校園warm, staff有愛心, 重視家校合作等等, 都係好重要既attributes, 所以我真係好希望仔仔入到呢間學校呀!

醒目開學勳章 王國長老

我收到信喇, waitlist呀

醒目開學勳章 王國長老

佢話, 如果有位, 就會24/11打電話通知wor

醒目開學勳章 王國長老

下, 我以為一係正選, 一係waitlist咋, 仲有落選咩?
可能一早都預左無行, 所以心情無咩大起伏啦.......

keilocl
oops! 其實我係apply畢拉山分校......希望無嚇親你地啦
btw, 我住銅鑼灣(所以咁快 )

醒目開學勳章 王國長老

CONGRATULATIONS TO THOSE SUCCESSFUL KIDS!!
我見果日真係有好多好醒既小朋友, 抵讚
‹ 上一主題|下一主題