用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 D CERT 和奖项有用吗?
樓主: GAT
go

D CERT 和奖项有用吗? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:D CERT 和奖项有用吗?

我覺得睇下咩cert啦。如果真係好勁(有國際認受性果d),萬一面試表現欠佳校長都會份外考慮。普通細型比賽/校長推薦信就無呢d功效

All_is_well  Agree!  發表於 13-10-27 21:39

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-10-22 10:17
我覚得校際音樂節的,尤其是鋼琴獨奏攞到頭3名應該好有用

我覺得係有D分加, 但未至好有用

bobbob  考音小應該好有用  發表於 13-10-22 12:50

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-10-22 13:51
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖 ...

點會呀........咁多場比賽, 一定有人得獎架wor......

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/plays1213.html#5
我睇開係咁架嘛........

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-10-22 14:45
所以我話普通嘅小學,港同一D都唔普通,今年三千幾人爭120個學位

...

邊係丫, 東區家長都心儀四龍一橋, 唔野小呀
不過可能港同唔揀學生報名, 人人都報得, 蟻多嬲死象 (呢樣又幾好呀, 咩比賽都肯報名, 小朋友就算唔贏, 參與下都好)

醒目開學勳章 王國長老

GAT 發表於 13-10-24 11:58
有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。 ...

我識有人"幾乎"考到SPCC, 非名幼, 普通家庭, 無關係, 無勁學課外活動
不過佢個女年年品學秉優, 而且有禮受教
真係恨屎隔離
最後入左你個LIST入面另一間非神級學校

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+CoffeeCake+於+13-10-22+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
如果係鋼琴,拎住八級考小一真係未見過,手指都未夠八度,而且五級樂理冇可能K3應付到掛!跨張點了吧!
以 ...
數年前,知道有人拎5級鋼琴程度去考神校,系出名門,吾收

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+13-10-27+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
認真,K3考到五級樂理真係堅!因考樂理涉及解題,邏輯,一點數理,仲要背下musical term, 個人覺得對於K3生 ...
聽聞果位妹妹,一家都係音樂家,祖母親自操刀陪練,一錯就一把間尺fit落去,一將功成萬骨枯呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-10-28+00:48+編

原帖由 Christi 於 13-10-28 發表

K3去考5級樂理,我替那位小朋友可憐!
咁又吾好咁講,最近識個媽媽,佢話仔仔勁鍾意音樂,係勁鐘意!每次學歌前(!)會自發聽歌背晒譜練晒至去上堂,老師執technique。真係p3已經準備考演奏級,我真心佩服

‹ 上一主題|下一主題