用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Hokkaido
哈哈, 我個女都好硬頸架
不過大左就進步左d啦, so far做功課都仲算自動自覺既, 如果怕做功課, 咁真光都ok既, 有discipline, 功課唔算多(k2都仲係generally一日一版生字, 有時有d練習紙, 今年k3就多左d, 有中英文&日記, 有時有練習紙, 不過handle到既, 仲鬼咁多時間玩), 聽聞上到小學中學都唔係太大壓力, 唯一係衰在要自己補英文, 不妨考慮, 我個女有男仔同學, 哥哥已經係真光小三, 佢媽咪話, 女校男生都ok wor, 又唔見佢個仔有咩complaint wor!
港大同學會....講起都一殼眼淚...都唔知等到幾時至知results, 真係...慘! 今年係1400人爭120個位, 都幾犀利下, 可能遲幾年如果走勢好, 可能仲顛!

醒目開學勳章 王國長老

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

嗯...我都聽過維記, d人話除左英文好, 無樣好, 學唔到d咩...上傳統小一係要努力追上架
hay03 寫道:
03baby,

Victoria 出名英文好,但 D 課程唔深囉,如果小朋友轉讀番傳統的小學,就會覺得吃力;仲有就係 D 紀律好鬼寬鬆架,邊洗坐定定聽書架,係課室自由行都得架;而且我覺得係港島區大部分名校都係傳統的小學,小數係活動式教學,除非入番活動式教學的小學咪無大問題囉!

醒目開學勳章 王國長老

嘩! 你地真係好犀利, 記得晒邊個考邊間學校...我就真係記性非常差喇
其實st clare's都唔錯架, 不過我仲有個仔, 想家姐入男女校lor!

醒目開學勳章 王國長老

arm arm答左hokkiado d野, 抄多一次先, 因為你地都有用:
小一派位方法--<呢度>
你會睇到, 小一派位第一round(自行分配, 只可揀一間)係計分, 即係你話既"又無綜教分、又無畢業生分,又唔係係教區or該校做事", 呢一round, 唔受校網限制, 你想apply沙頭角都可以, 一樣咁計分
而第2 round"統一派位", 就係我地成日講既"大抽獎, 攪珠", from the pamphlet你又會睇到: 約佔學校小一學額50%,其中10% 不受學校網限制, 即係話, 假設有間學校本身有100個小一位, 其中50個已經o係第一round派左, 而家第2 round仲有50個位, 咁90%out of this50個位(ie45個), 係會分配俾區內學生, 而10%out of this50個位(ie5個), 就會公平地分配俾其他N咁個區既學生喇, 至於點分配? 就係根據學生既"隨機編號", 呢個NO到而家都仲係一個迷, 有人話, 就係份form上面最後幾個digit, 然後好似描居屋咁, 睇下邊個no行先wor
至於報私小/直資, 就完全好似報幼稚園咁, 總之佢總意收邊個就收邊個lor  
至於十八區中小幼學概覽, 睇<呢度>

醒目開學勳章 王國長老

yk, hay03
我都係咁話, 我得5分(加適齡10分), 咩都唔駛玩!
靠政府派位真係死得人多, 靠自己考好過

醒目開學勳章 王國長老

好似話中學跟小學網wor, 不過唔知聯繫學校, 咩直屬學校, 又收返某個%...我都未攪得清
所以港大同學會, 小學$1500學費仲一條龍中學, 個個都仆到入lor!
我夠想唔交學費啦, 不過無理由為左啖氣, 攪到邊間讀邊間架嘛...

醒目開學勳章 王國長老

哈, d小學學費你仲清楚過我, 佩服佩服   
(其實係我無特別留意啦, 反正1500or2000都比市價平就係喇)

醒目開學勳章 王國長老

Hokkaido
你對大細孖真係超有型呀! 今次輪到大孖妖拿? 佢兩個係咪即日o係屋企互妖架
作C咩, 2:30等到4:30, 2歲人仔梗係眼訓啦, 不過睇黎d老師都幾considerate幾有心機丫
好難講既, 或者校長見到佢goodbye kiss個樣, 暈晒大浪, 即收呢!
努力啦

醒目開學勳章 王國長老

ethanmummy
真光小學都有男仔架, around一班5個人左右
我識個媽咪, 得2個仔, 都係讀真光, 佢大仔已經小3,4 都話無問題, 唔覺得太多女仔wor
不過中學就無男仔喇!

醒目開學勳章 王國長老

見到你地d interview報導, 都真係忍唔到笑
出年輪到我喇, ....哈哈哈, 無眼睇!

醒目開學勳章 王國長老

我見有人收到skh信喇, 祝各位都有好消息啦   

醒目開學勳章 王國長老

hokkaido
真係好開心, 睇呢邊(幼稚園)版好鬼熱鬧, 好多開心事呀
我都要贈孖b一句: 妖得好!
我都唔知skh同llc戰況, 不過, 有人話skh英文好d, 應該考邊間小學都比較有利(個人意見)

醒目開學勳章 王國長老

rabbit
CONGRATULATIONS to you too!   
有時覺得考學校好似搵工咁, 有一個offer, 其他offer自然就會跟住黎

醒目開學勳章 王國長老

hokkaido
中西區ok既小學: 救恩, 基恩(津), 高主教, spcc(將搬去黃竹坑), st peter(津), 聖保羅書院
灣仔區: 寶血(津), st jo(津), 真光, 維記
我係一個唔敢搏既人, 我一定要有野jar手, 唔係我實騰雞死架, 所以黎梗阿仔, 我都係想佢入st jo kinder因為(聽聞)包升小學, 然後自己周圍考私校lor
如果講大抽獎, st jo有8班小一, 機會好大, 寶血程度好係無把握入到, st peter亦一樣...
如果就咁睇, 似乎中西區好既學校較多
pigpig
但spcc係人都有first in架bor, skh校長意思係入到second in至會推薦?
(我知寶山同spcc校長交情, 就真係好好喇, 講晒電話果隻lor...我唔講得太多, 隔牆有耳呀....)

想你幫我一個難題啊:
我個係大仔, 打算讀足1.5年nursery至升k1, 問題係, 我想佢k2入st jo(因為只有呢間包直升小學), 其實我唔想nursery一間, k1又轉一間, k2又轉一間, 所以我暫時planning係nursery呢間讀耐d(係英文幼稚園, 必要時我會自己跟中文), 一次過考st jo k2同插其他學校k2...會唔會太危險(i mean, 萬一入唔到st jo又插唔到其他....)

嶺南方面, 我聽過有教育界人士話, 佢理念係好好, 係老師好多都唔係太有經驗, 未必能好好發揮得到個教學方法, 對嗎?

醒目開學勳章 王國長老

係, 非常十分絕對肯定spcc搬去黃竹坑, 上次去小一家長會, 好多人問究竟堅小麥小有咩唔同, 校長都答"遲d都combine埋一間, 其實無分別喇" (好似唔記得07定08)
不過, 講真唔好對spcc咁大期望lor, 人地都講明(係spcc份form講明架), up to 70%既位係俾有關係既applicant (eg父母舊生, 有兄姊讀緊etc), 話就話up to 70%但其實年年都多人到爆燈, 點會收唔足70%丫!
咁堅小56人+麥小56人, 其中70%for自己人=78人, 淨返既34人至係open to public, 年年成千份申請, 係話機會幾"大"喇! 唔係"重要人物"既話, 除非小朋友真係勁叻啦, 否則有幸入到second in, 都只係陪跑!

醒目開學勳章 王國長老

pigpig
多謝你覆我
re嶺南...明晒明晒, 我公司都有開幼稚園, 江湖地位就無咩架喇, 江湖傳聞都仲八到d既, 所以....嘿嘿, 都係果句, 隔牆有耳....
我個仔都未入學(哈...唔好鬧我), 黎緊2月插班nursery, 讀1.5年, 如果轉k1就轉, 否則就原校升k1, 其實間nursery都好有愛心英文又好, 不過唔夠主流+外籍學生多所以好小本地學生讀到k3所以我唔sure佢升小一情況....
學你話齋我都唔想轉完k1轉k2, 不過如果到考k2至考埋(插班)其他學校k2, 又怕到時真係咩都考唔到....

醒目開學勳章 王國長老

泊去利園得唔得? or 聖保祿醫院? 中央圖書館有無時租位架?

醒目開學勳章 王國長老

yk
嘩, smm果頭......最近我都係唸到南華會咋!

醒目開學勳章 王國長老

Congratulations!
‹ 上一主題|下一主題