用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立小學谷到死?
go

官立小學谷到死? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

朋友個仔讀官小, 之前校長仲話小3呈分唔駛咁緊張, 點知成績好唔掂, 之後至拿拿臨叫操返下
至於我朋友個仔, 小學畢業連英文都唔多敢講
(之後見我老公朋友2個仔女一樣)

醒目開學勳章 王國長老

錯! 我女讀直資一樣要考
至於壓唔壓力就睇學校處理手法, 我女學校唔多谷, 所以都係平常狀態應戰(我女抽中左做, 做完有枝鉛筆仲鬼咁開心 )
我亦聽過有d學校日日留堂操練, even聽過叫d成績唔好既小朋友唔好返學(費事被抽到)
原帖由 magiccandy 於 10-1-20 08:36 PM 發表
想問TSA呈分是否小三小、五及小六?是官津校才需考嗎?聽說私立及直資少些壓力是因為不需考TSA?有家長清楚嗎?

醒目開學勳章 王國長老

因為banding唔出得街, tsa成績就出得街, d學校咪谷到好好睇睇lor (如果唔係點會有請假事件丫)
原帖由 bakusensei 於 10-1-21 03:15 PM 發表

edb kept on saying that TSA is not using for S1 allocation. but i really don't understand why the primary schools r still so pushy on the TSA. [size=133%][size=90%]n

醒目開學勳章 王國長老

我只聽過有D官校有精英班, 精英到咪得米LOR, 唔精英既.............學你話齋GOOD LUCK喇
原帖由 Rattie 於 10-1-21 04:57 PM 發表
傳聞軒官小四開始會收十個八個插班生,呢班外來精英順順利利入QC, BPS。咁至於嗰d “no great pressure, study happily嘅 student” 就 good luck啦。

醒目開學勳章 王國長老

官中雖然有聯繫中學, 係我自己覺得想升得好亦唔係傳說中咁易, 我朋友個仔軒官上剛升中, 之前第一次呈分試考60幾/150), 老師已經叫揀BAND TWO, 佢媽唔甘心揀左間BAND ONE中中入左
我唸頭20名就可以有信心入名BAND ONE英中, 30以後都要搏搏, 咁叫唔叫易入名校?
原帖由 lro14sheung 於 10-1-21 05:20 PM 發表
我仲聽人講保良局的學校都是咁谷喎...
我都相信是同家長的要求有關..我是個無乜要求, 但求呀女開心我又不用天天苦戰就ok架啦...最怕功課多過乜咁,到時又話學多野樂器, 咁就死都唔得閒囉...
我是在職媽咪(呀爸又無q用 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔係我朋友識玩, 佢都想搏, 係佢個仔話唔想讀英文學校......所以.........
原帖由 Rattie 於 10-1-21 05:37 PM 發表
你朋友識玩呢個升中遊戲咪幫到個仔,我朋友就差d,俾佢老公哦兩哦,走去博,就派咗去間band2。
‹ 上一主題|下一主題