用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學
樓主: dp微笑
go

鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學 [複製鏈接]

引用:呢個話題,+2013年已經提過+http://www.edu-

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-22 發表
呢個話題, 2013年已經提過
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1240282
收唔收學生升上書院係書院校長話事,小學校長喺咁嘅情況能力相當有限。有好多家長經常有著迷思認為只要入到一條龍學校就"火燒旗桿"一直讀到中六,其實有少少一廂情願。據九龍某龍校校長講就算小一收生時,喺揀學生取錄過程上書院校長權力還要比佢大。

引用:呢個話題,+2013年已經提過+http://www.edu-

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-22 發表
呢個話題, 2013年已經提過
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1240282

不過小學校長都好應該盡早(可能喺初小時)令所有學生及其家長知道書院收生要求,去避免唔適合升上書院嘅學生同家長到最後一刻先至有錯愕嘅感覺。

引用:+本帖最後由+Olympian+於+15-7-28+00:24+編

原帖由 Olympian 於 15-07-28 發表

其實我最欣賞沙崙沒有踩住學生的血﹗近這兩年,沙崙已收生 ...
個人意見覺得無論中或英語文上,閱讀多尐課外書籍會比單單教高一級更為有效,因為課外書籍可以提供喺課本之外更廣闊及靈活嘅語文運用。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-28+02:13+

原帖由 LeeCC 於 15-07-28 發表
較高一級是可以,但要有先決條件,就是所收的學生是挑選過,入讀的學生本身的程度和能力是已經是高一級的, ...
我嘅意思係無論小朋友入唔入到精英班或教高一級,多閱讀語文課外書藉會遠比單單依賴學校語文課程上有更有效果,其實大多數名校都只係用基本課本去教授日常課程(如果你有佢地嘅書單就會明白冇乜特別),但佢地會要求學生閱讀大量課外書藉及做閲讀報告,呢種方法效果會遠超於只依賴基本課程上(無論教高幾多級)效果更為顯著,如果您有機會課餘時見到佢地尐叻仔叻女,佢地嘅袋裡面經常都袋住本課外讀物。

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-7-28+10:16+編輯+

可能我令您誤會,我意思係家長可以為小朋友選擇對佢地程度合適嘅課外書籍去增潤佢地嘅語文能力,而非單單去應付學校喺課程或Reader上嘅要求,其實有好多小朋友都經常習慣袋住本課外書作為課餘消磨時間之用,而非只作為做閱讀報告。至於您所描述嘅女名校生情況可能係個別例子,所以不方便俾意見。

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-7-28+17:28+事實上

原帖由 little_yolky 於 15-07-28 發表
書係唔可以丟給小朋友睇, 係要陪佢一齊睇, 尤其係小小朋友。

今時今日原來仲有好多家長仲抱住指意哂學校嘅心態,只要將小朋友交俾一間大家認為好嘅學校上學去、到補習社學硬知識小朋友就自自然然會有好成績,而忽略點樣誘發小朋友對趕求知識應有嘅正確態度,對小朋友實在太過可惜。

MrBeast  我身邊都有唔少  發表於 15-7-28 19:07

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-28+17:41+

我已經做了差不多七年Reading machine,每晚讀到氣咳,想請教如何來令小朋友自行閱讀? ...
小朋友到咗某一個階段應該同您喺閱讀上要有互動,唔可以俾小朋友型成依賴

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-28+17:41+

我已經做了差不多七年Reading machine,每晚讀到氣咳,想請教如何來令小朋友自行閱讀? ...
如果七年,應該係您變成有閱讀習慣,而您小朋友變成聽讀習慣,我跟阿仔喺幼稚園時已有互動閲讀,有時佢讀故事書我畫簡單公仔去配合佢所講嘅故事內容,有時我讀佢畫....久而久之佢會自自然然對閲讀產生興趣。不過各師各法,要盡量令小朋友投入書本嘅世界之中。

‹ 上一主題|下一主題