用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

993rs 發表於 19-3-22 10:16
其實咁樣去 set groundings 過份則重左兢技性比較,而忽略左學習模式既比較。
假如你同意沐恩足夠反映 LS, ...

LSC、DBS呢類學校唔係單單用step by step guidance既方法教學,所以就算香港四百多間LS課程範圍一樣,但教學模式都有好大分別

經常會見到呢類學生"死剩把口"既感覺,因為學校著重思考、獨立見解同重視知識當中既理論,而唔係公式同標準答案。

所以呢類學校亦唔可以代表大部份LS制度之下嘅情況。

993rs 發表於 19-3-22 11:43
阿媽係女人,校本之下仍有唔同既模式呢個當然。可能我踩襯用家條尾   利申先,我無意踩底 LS、LSC、DB ...

並非踩什麼學校,只係討論一般家長嘅誤解,正如有家長認為IS嘅部份負面誤解一樣偏頗。

做Comparison應該要有普遍代表性,我會覺得沐恩適合。

EK經常有句十分老套嘅說話「冇最好,但只有最適合嘅學校」,學校有好成績,未必係自己最好嘅學校。

heihei33 發表於 19-3-27 12:12
但其實成個制度好奇怪,直資小學冇壓力, 但你要考入去,幾歲人仔已經要感受過五關斬六將面試壓力同識18般 ...

為何會覺得直資小學就冇壓力?

dbchu 發表於 19-3-27 12:36
現時社會出黎班新一代,大多數係由10多年前香港教育教出黎,但你睇下現代一班年青人....社會,世界不停咁變 ...

讀本地或國際學校亦可以出國留學

dbchu 發表於 19-3-27 13:04
教育係要從小培養,由細到大讀國際同讀本地再去讀國際,己經好唔同,價值觀,對事物嘅主動性,對人對事嘅生 ...
本地學校"價值觀,對事物嘅主動性" 比較差?

呢句比較客觀"讀本地同國際都有人成功嘅"

mandy_ng207 發表於 19-3-27 13:53
見到隔離個帖講我母校,真係感觸良多...
我畢業快20年了,當年我地個個都好鐘意母校,亦覺得母校好好。
我 ...

呢個情況間唔中都會聽到女校畢業生咁講,男校畢業生比較少有呢個情況,唔少人千方百計都要入返母校。

MrBeast 發表於 19-3-28 08:21
question, 咁名女校舊生會不會叫阿仔入傳統神校/名呢?

對母校反感係對某一間學校嘅個人感受,自己未讀過嘅學校未必會咁抗拒。女校普遍較嚴,比較循規蹈矩,未必所有女仔都適合呢類文化。反觀男校(尤其傳統名校)比較自由,而且就算喺學校有不愉快嘅事好快就會遺忘,甚至將不快事當笑話講足一世...朋友幾十年前畢業於一間當年有體罰嘅男神校(兩個仔都係該校學生),佢當年同幾個同學犯事被學校罰打藤,到依家仲周圍同其他人講笑話自己被學校「開光」,引以為榮。如果發生喺女校學生身上,我相信唔只抗拒母校咁簡單。

mandy_ng207 發表於 19-3-28 10:46
回覆 Soundervolt 的帖子

我唔係抗拒母校,反而十分喜歡它,只是認為制度和家長令學校變質了,所以有女兒 ...

呢點當然,自己適合同自己仔女或現時處身環境適唔適合都係兩回事。我都有朋友仔女讀IS,仍然念念不忘想轉讀傳統名校。所以每人選擇同需要都不同。

MrBeast 發表於 19-3-28 08:21
question, 咁名女校舊生會不會叫阿仔入傳統神校/名呢?

朋友兩夫婦,男嘅想囝仔讀自己母校,女嘅想囝仔讀IS,差啲搞到離婚收場......

1992英语baby 發表於 19-3-28 11:30
"教育不應該是斬手斬腳!蕭若元:書房閒話〉2019-03-24
https://www.youtube.com/watch?v=MFIjpyfurKo

教育制度都要講供求,以前政府都有開辦過另類學校,例如工業學校(我有親人讀過),入面有不少非主流學科,設計、工科、時裝.....。但又有幾多家長願意俾子女去讀?當年我大學選讀Creative,親戚都問我點解揀一尐讀書不成嘅人先至去讀,而又搵唔到錢嘅學科....依家讀書競爭激烈,或多或少同家長心態有莫大關係,就算將全香港學校變成蕭若元口中嘅IS,冇功課、全學期睇書,但相信要「贏在起跑線」嘅家長一樣可以將IS改變。

nkd 發表於 19-3-28 11:50
唔少人神經過敏/偏執/狼虎成性,同學校無關。

所以咪讀任何學校 (包括LS或IS) 都可以有壓力。

nkd 發表於 19-3-28 12:11
中唔晒。除了睇唔開之外,要參加淘汰賽的小朋友,好難無壓力。

如果係咁...一條龍升中都可以有壓力,隔離個帖討論緊呢個問題。

nkd 發表於 19-3-28 12:51
你指呢個?

\\部份家長始終都係現實,公開試/升大學成績唔得,幾happy都冇用。\\

"天神band3升上SMCC会同佢小学部band3既-班,等同放棄班,反正谷你唔上、叫你唔走……"

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745125&extra=&page=2

當然唔係所有學校都係咁.....

MrBeast 發表於 19-3-28 15:40
我其實好簡單,is or ls ,邊間大d chance 見到虾佛就得
最好入到之後唔會啞子吃黃蓮
...

最快見到蝦伐!

https://www.harvardaddhair.com/tc/mobile/
‹ 上一主題|下一主題