用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教:English Language A lit/ Language B, maths/ mat ...
樓主: hei918
go

請教:English Language A lit/ Language B, maths/ maths studies的選擇 [複製鏈接]

阿女英文較好,數學弱,照計應該揀English A同maths studies,但eng A literature幾有挑戰性,驚失手,揀maths studies又驚報大學時影響選科,請問各位前輩可否比D意見?
   2    0    0    0

poonseelai 發表於 18-4-28 17:02
除非有特別原因,不建議讀eng b, 始終是第二語言,同第一語言差好多,當然選eng b HL可讀少一科HL, 会輕鬆D ...
多謝你意見,我女想讀eng a HL,所以我驚驚地

poonseelai 發表於 18-4-28 18:55
Eng lit HL要看好多本書,喜歡就無問題,我倆個比較喜歡lang and lit

我都覺得Lang & Lit好D,不過學校冇尼個選項

多謝大家的意見,會叫阿女再睇下吾同大學科系要求,同搵老師傾下先

filicity 發表於 18-5-1 09:47
回覆 ANChan59 的帖子

佢地指 IB English A 既 SL, 所以我聽完都好驚, 因為原來咁難考. ...
我仲驚,因為阿女打算讀Eng A lit嘅HL, 佢自己都話好有挑戰性
‹ 上一主題|下一主題