用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資交表格請親身/掛號/速遞交,唔好郵寄,會寄失或郵資不 ...
樓主: 小時了了
go

直資交表格請親身/掛號/速遞交,唔好郵寄,會寄失或郵資不足 [複製鏈接]

申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交? https://www.edu-kingdom.com/foru ... 465&fromuid=1539350

東九龍滙基書院: https://www.edu-kingdom.com/foru ... %99%E5%9F%BA&page=3
#51 G媽咪
我係郵寄,亦未收到面試信。
今日打去學校問,佢叫我等埋呢兩日,如冇就下星期打去再問。
我check過張$50報名費支票冇兌現,唔知係咪寄失咗份報名表

#54 aa06
我今日打電話去學校問, 她説收不到
   3    0    0    0

真心叮嚀各網友, 交表格(特別是有心想讀直資中學), 請親身去學校交申請表, 真係唔好慳時間及唔好怕麻煩.

分享以下最近新鮮熱辣個案例子:
好友仔仔係沙田培基小學讀, 成績係培基小學係B2頭, 聖誕前(2017年12月22日) 當日同我講當日剛剛郵寄咗申請表去直資中學. 我當時已即時同佢講, 舊年係網上有網友講郵寄申請表間直資, 但間直資收唔同申請表, 連面試機會都無. 我仲問佢做咩唔親身交 (佢係家庭主婦)

前日(2018年1月10日) 我收到佢 whatsapp, 佢話俾我講中, 佢打去浸會王錦輝 check 收唔收到佢申請表及 check interview 時間, 王錦輝係電話覆佢收唔到佢嘅申請表(可能郵資不足寄唔到). 佢即時打去培基 check 收唔收到佢申請表, 答案又係收唔到佢嘅申請表. 匯基(東九)當然又係收唔到.

培基             截止申請日期: 2017年12月28日
浸會王錦輝  截止申請日期: 2017年12月30日
匯基(東九龍)截止申請日期: 2018年  1月16日

依家最新情況:
浸會王錦輝:俾佢即刻再交申請表, 並可以明天星期六(2018年1月13日) interview.

培基:原本唔俾再交申請表, 最後用各種渠道及方法, 好辛苦先至可以俾佢特別一次機會再交多一次申請表 (依家仲未知有無得 interview)

匯基(東九龍): 佢今次想我女返學時親身幫佢交去學校校務處. 我同佢講明天(2018年1月13日) 我會去阿女學校 open day, 我可以星期六親身去學校幫佢交 (我驚我女唔記得幫佢交報名, 表, 我真係驚過佢喇), 我尋日原本打算去佢屋企樓下攞申請文件, 佢竟然話未準備好文件俾我去交?!

唉! 我都唔識講了

bettyay    發表於 18-1-12 14:50

Yanamami 發表於 18-1-12 14:18
呢个世界上最信得过既就只有自己~
真心多謝您哋舊年教我親自交表. 當時我心裏面仲嫌網友您哋洗唔洗咁麻煩, 咁樣上山下海為女升中考直資咁樣去交表?

呢個星期見我好友報直資下場係咁, 我真係好多謝網友您哋舊年俾我嘅意見, 而我又見到我好友唔聽我意見落得如此下場, 我都唔識點同我好友再講咩野了.

我想幫佢親身交匯基(東九龍), 我仲緊張過佢, 今日佢都唔知放工時俾唔俾到文件我喇. 真係咩人都有, 仔女升中事宜, 對我來講係重中之重, 點解佢可以文件未準備好? 點解可以郵寄寄唔到?

如果收唔到直資中學 interview 機會, 原來可能係申請人懵懵地郵寄唔到直資中學, 仲以為間直資唔俾面試機會

终於,好友仔仔依家係王錦輝面試緊,今日中午前俾到文件我今日去匯基 open day 親身交

HaYi 發表於 18-1-13 10:13
好彩有你幫,你朋友遇贵人
講真的,我係EK呢度遇到贵人多不勝數。我呢啲擧手之勞,真係見笑

小時了了 發表於 18-1-13 09:54
终於,好友仔仔依家係王錦輝面試緊,今日中午前俾到文件我今日去匯基 open day 親身交 ...
任務完成,今日親手交了匯基申請表。
今日有聽校長簡介會,校長講截今日簡介會開始時,今年破記錄創新高收嘅申請表超過1,500份,今日open day不断有家長交申請表,仲有下星期一及二最後交表,今年學童回升第二年,考直資競爭比我去年又再激烈多啲

又到直資中學申請嘅時候.

溫馨提示: 大家交報名時一定要貼足郵資. 最好梗係親身交 / 掛號 / 速遞交喇.

祝願大家考到心儀中學
‹ 上一主題|下一主題