用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-4-13 21:55
我覺得你老師的建議好好,但必需揀番最少1間B3a中學响最後,道理與B1生也會填B2a中學响已選填之 ...

請教一下,亞仔係沙田band2 生,乙1想博鄭榮之或者馬崇,咁之後填滿其餘band2學校,咁之後係咪band3然後band1? 還是可以先填band1最後先填band3? 謝謝!

YmOra 發表於 21-4-14 21:46
你的情況與樓層#65和#70差不多做法,你可以去細閱一下,而乙1搏鄭榮之或馬崇係可以的,這兩中學是 ...

先謝謝你嘅回覆!亞仔考呈1是B1, 呈2是B1B2邊沿人,所以當時自1是郭德勝自2是鄭榮之。後來,呈3考得跟呈2差唔多,但未見老師,我唔肯定佢係邊沿人還是已經變成B2, 所以就保守啲估計喺B2 pool。如果要穩陣我就會簡馬崇,但又想甲一乙一放鄭榮之(想抽中亦為將來若有機會叩門而作安排),當然我都知道好多B2生都會同我一樣想搏間英中,其實機會好微,除非no.夠細...

YmOra 發表於 21-4-15 10:35
我覺得你的策略已經幾全面,乙1搏入鄭榮之係可以的,至於到時有幾多人和你爭就唔好諗太多了,只要行對路 ...

好的,遲啲我會問清楚老師有關banding問題,然後再作決定!填埋份表就等個天安排好了!無論如何,好多謝你以及EK咁多位大神嘅資料同埋意見,等我唔洗盲舂舂亂晒籠唔知點做好!再次多謝你嘅祝福!

YmOra    發表於 21-4-15 21:54
‹ 上一主題|下一主題