用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-21 10:07
放羊,係係一個受控嘅環境下,自由成長,牧羊人就係守護者,亦會兼顧佢哋紀律。狼來了的故事,除非自己係 ...
對,放羊唔係唔理,但係好多人都誤解咗。

PTL_L 發表於 21-10-22 22:21
睇錢睇數字可能係,但而家未必個個都係睇數字啦,為抱負講理想啦,而家既家庭邊駛佢哋幫補,除非係小朋友想 ...
考得最高分嗰600人,有幾多個係唔聽媽媽話既?媽媽既抱負係阿仔阿女揾到錢,理想係揾盡可能多既錢,所以喺父母既「支持」下,讀醫幾乎係必然既選擇。

tkhhung 發表於 21-10-22 22:41
外科醫生更好
所有專科都好,啲XX聖手,個個都發過豬頭。

mcl203 發表於 21-10-22 22:17
就係好多學生一樣睇法,夠分就選醫,宜家反為越來越明顯係咁。IB嘅追捧,咪就係對佢哋走呢條路更有保障。 ...
夠分既細路選醫,可能係呢600個阿媽幾年來既洗腦既成就。

mcl203 發表於 21-10-23 11:09
部分啦,都有非常大部份會自己選擇,一係可以讀醫,係成績身份嘅確認,二係香港仲有乜行業,可以穩定得嚟 ...
醫生好揾係基於一個假設,就係香港維持醫生供不應求。不過免試引入海外醫生之後,情況有無變就難講。到時可能會同律師一樣,兩極化,有啲揾好多,有啲未必。點都好,阿仔阿女讀醫,阿媽點都可以曬幾年。

mcl203 發表於 21-10-23 11:25
昨天先至有認為,新政策吸引力不大,咁又為乜阻住回流醫生呢,前面後矛盾,呢啲論點都係睇吓之後發展如何 ...
好似台灣咁,醫生護士夠多,醫療費用幾乎係政府全包。

mcl203 發表於 21-10-23 11:38
我囡佢哋試過校隊去台灣比賽,出咗事,大部分人要睇過醫生,發覺佢哋好掠水~~~
...
因為你唔係國民

bobbob 發表於 21-10-23 14:03
有啲好奇台灣醫生搵幾多,政府又要包晒醫療費?
原來hk同uk 初級醫生爭咁遠。。。
台灣醫生數量多,所以搵得唔太多,當然比普通人高啲,但係付出既時間又多啲。香港係特別例子,其他地方無咁高既薪金。

mcl203 發表於 21-10-23 14:00
錢係其次,係覺得佢哋流流地,搵食格~~~
做身體檢查之類,我會去台灣做。如果係免費醫療,香港係世界最好既,不過要排隊,等好耐。

ANChan59 發表於 21-10-24 12:17
金額差不多一樣,一個新台幣,一個港幣。

我之前問個一個急症室主管,約港幣四萬左右,當時香港高四倍左 ...
如果睇返臺北榮總既醫師薪資表,駐院醫生既基本薪金(佢哋叫本俸)係台幣62,000元,獎金、值班費等等加埋最多都係台幣20,000元,現在打疫苗可能多啲啲,招聘廣告話最高可以有84,000(元/月)。

crm1chm 發表於 21-10-24 19:22
原來谷細路就係盡父母責任…呢d 咩歪理呀?香港人放鬆d啦⋯⋯
我諗真係咁諗既人唔多。其實香港人無韓國人同大陸大城市既人咁緊張細路仔。韓國人係因為競爭真係好大,大陸係因為之前既一孩政策,嗰細路係六大長老既唯一希望。
‹ 上一主題|下一主題