用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

andymamama 發表於 17-7-23 20:37
今年見到有幾個例子乙二入唔到Tsk
升中人數多咗。

hkpapa852 發表於 17-7-23 18:40
其實3/4年前已有B1學生乙3不入TSK,不過入到乙4既RC。今年亦有B1生乙3不入TSK
如果係3/4年前,我估係估錯BANDING機會大啲。

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:38
又搵番當年份塵封資料:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2620797 ...
2013年的確有可能,現在情況同2013年應該比較接近。其實只係經過三年(尤其係2015年,人數最少)比較特別。

mcl203 發表於 17-7-24 23:29
灣仔本區應夠B1位招乎晒本區B1生,全票意思係你無選取所有本區B1中學,假設你係乙4已選B2中學,當頭3間都 ...
如果男女校既小學,啲精英班女仔全部放棄女校,情況會好唔同。

2jkidsfather 發表於 17-7-24 15:56
是否以入到的中學作此結論?
有可能軒上軒下B2生 派入 B1中學嗎?
只可以話派B1學校比率肯定多過50%  
灣仔B2生派入B1中學機會係全港最高之一。

punlik 發表於 17-7-25 09:23
如果灣仔B1中學有位俾B2學生,
人數少既年份,聖鄧收多D Band2生.
人數多既年份,聖鄧收少D Band2生.
唔好唔記得灣仔係女仔B1位多,男仔未必可以咁老定。

hkpapa852 發表於 17-8-1 11:01
妳認識過有B1生自行不少聖鄧嗎?

坦白講, 聖鄧既名氣, 首先一定吸引唔到太多外區B1生, 就算外區B1生要搏,  ...
雖然聖鄧既名氣未必係最勁,但係其實佢係區內唯一既基督教男女B1學校,所以唔少虔誠教徒111揀佢。

hkpapa852 發表於 17-8-1 15:55
其實灣仔區一直都係全港最難估計既一區, 因為太多小學有直屬B1中學, 令到區內出現好多派位假象 (不少學校升 ...
講得啱,兩軒、St James、高主教,四間都係男多女少。選學校時,真係需要考慮呢點。

不如大家理性啲推測下自行入TSK既情況:

TSK大約收到600份自行表,假設申請人既中位成績同平均成績都係全港40%(即係B2A水平),又假設申請人既標準差係10%(即係一個標準差既申請人成績係落喺全港30%至50%範圍內),如果係咁即係大部分(84.1%)既申請人係全港30%之後(睇落好差,係唔係?)。但係換另一個角度睇,84.1%既申請人係全港30%之後,即係話有15.9%既申請人係全港前30%。15.9%睇落好少,但係對於有600份申請表既學校來講,15.9%即係有95份。又假設一半係自行一、一半係自行二,而自行二既申請人有一半被自行一既學校收咗(其實一定無一半咁多),即係600份申請表裡面有71份(95x50% + 95x50%x50%)係全港前30%而且係TSK收就一定派俾佢。

上面既計算係假定申請人既標準差係10%,現實可能大好多,所以應該唔止95份既申請人係全港前30%。所以我由舊年開始,已經叫啲男仔家長保守啲,B1入唔到TSK唔係無可能。

YmOra 發表於 17-8-3 22:18
你說得好好你好清楚成個局面,以前嘅分析係有問題存在,只是"成龍"級國際巨星"言語值萬金"而矣!多謝你 ...
正如你所講,我都發現好多人死响自己既主觀度,尤其係相信自己小朋友一定係B1學生。亦主觀地錯誤演繹其他人既分析,相信B1位多,B2學生可以入B1學校。問題係佢哋無諗過「可以入」同一定入係兩個好唔同既概念,一天一地。所以其實睇客觀數據好重要,B2學生需要知道入到B1學校既 probability,如果 probability 唔高,未必博得過。

雲牛 發表於 17-8-4 09:49
你個ticker 快d出番個6 font size disclaimer: banding 及派位機會率可升可跌,家長在升定排位前請先了解 ...
其實所有數據分析都基於一個假設:所有人都係理性既。
問題係其他人既非理性只會增加你入更好學校既機會。

hkpapa852 發表於 17-8-4 10:41
有一句說話係好啱既: 人心難測
牽涉到人多既事情, 就好難有準確既估計
好一句「人心難測」,老師有老師既 agenda,同學生、家長既agenda 多多少少有唔同。

mcl203 發表於 17-8-4 11:02
我小朋友當年間灣仔小學,升中表現咁理想,係眼見,唔係出自科幻推理,我諗左咁多年都未明區內如何派位, ...
加上有啲野,即使知道都唔可以係網上講得咁明。

mcl203 發表於 17-8-4 13:46
果D朋友分享,坊間流傳,其實係~~~

所以有D智者就以為大家係自己友,口輕輕不負道德責任咁去 ...
都係嗰句坊間流傳,唔好相信。
反而各人係呢度既 debate,如果認真分析各人既見解,可以仲更加有用。當然,前題係需要真係認真分析。

punlik    發表於 17-8-4 16:41
Felix223    發表於 17-8-4 16:28
greenapple1093    發表於 17-8-4 15:28

mcl203 發表於 17-8-4 14:56
前提係...唔係科幻小說式...某小學100% B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok, ...
各有各意見,唔同結果係因為有唔同既假設,都好正常。其實唔同既意見越多,越容易搵到需要既資料。睇完之後,自己分析下邊個既假設同自己既理解類似,邊個既假設同自己既理解唔同,認真分析睇下邊個既 probability 高啲,計下 weighted average,大概可以知道各 scenario 既 probability,然後再作決定。

mcl203 發表於 17-8-4 18:18
若例如...以下建基於乜基準下既假設...街市式議價模式 ?? ~~~

某小學100% 本區 B1率,唔係呀,咁 ...
哈哈,唔好咁負面睇問題啦!從100%跌落去80%,80%一定比100%更貼近現實,一路咁落去,最終會越來越接近真實情況。

mama_papa 發表於 17-8-4 19:42
原本我都唔敢搭嘴,但"王家爸爸"你講得好中,好多時學校/老師同家長/同學既agenda 真係唔同,如果唔 ...
校長想學校出名,想學校出名有好多方法,老師會揀最容易既,即係第一志願成功率同首三志願成功率。正正係呢樣野,變咗老師無可能純粹從家長/同學既利益諗,尤其係第一志願成功率高既學校,需要小心分析背面既原因。

mama_papa    發表於 17-8-5 13:20
‹ 上一主題|下一主題