用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2009年9月入讀循道小學下午校
樓主: cameltkk
go

2009年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

君媽,

我都決定加入這個大家庭, 有以下的問題想問?

1. 今天到學校註冊, 為何不用交簿費/雜費?
2. 你所指視藝科用的是油粉彩, 不是已包括在簿費/雜費內嗎?
3. 小一及小二, 是否不用返星期六?
4. 是否沒有課外活動/自費活動給小一參加呢?
5. 買校服及體育服, 幫那間買比較好呢? 以質料及價錢.
6. 從校網看到有不同種類獎學金, 怎樣可以獲得呢?
7. 最後, 想問學校英文科係咪無用Longman的GP - Grammar Practice? 會否有其他的worksheet / 補充呢?

唔好意思, 咁多問題.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

君媽,

你真是我們小一新生的明燈, 日後還須要你的幫助.謝!

原帖由 君媽 於 09-7-16 19:19 發表

1) 簿費及雜費在開學後才收的。學校對家長非常信任,開學後先派簿﹑手冊﹑聖詩禱文﹑學生卡等等,之後才一次過收費。
2) 視藝科的用品是不包括在雜費內的。家長須自行購買油粉彩﹑台布和圍裙。家長日那天會有sample在校內給家 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

ansontong,

未入學已感到壓力係好大, 囡囡係仁立考入中普班, 要面試3.5小時, 考中英普, 還要交錢在暑假讀兩個星期的拼音班, 即使你日後成績可以入讀精英班, 也不可轉出嚟讀精英班.  

我不是得一個囡, 還有哥哥升小五及小六, 相對嚟講, 係未來兩年, 我會緊張哥哥多啲, 咁囡囡入咗仁立呢班, 我又唔可以完全唔理會, 我怕我受唔住咁多壓力, 而且仁立的保母車要好早(6:40am)在美孚上車, 應該唔到我屋企, 即使到可能要更早上車, 太早 - 怕囡囡起唔到身.  另外, 我由始至終, 我都係選循道為我志願內. 還有入學校的感覺, 仁立cool, 循道warm, like a big family, 所以我決定讓囡囡讀有直屬中學的循道.

日後, 若囡囡成績好的, 都可以考其他中學嘛!

相反, 你的小朋友在循道也讀了兩年, 你覺得如何? 程度可以嗎? 辛苦嗎? 考試範圍大嗎? 老師好嗎? 有何值得一讚嗎?

原帖由 ansontong 於 09-7-18 16:39 發表

Crabtree
我想問點解你選循道而唔選仁立。只想八吓。

君媽,

下午校成績較好 - 我上次都係聽校長咁講, 原來真係好啲, 我見校網post出的升中成績都幾好, 起碼有24%係可以自行入到其他心儀的中學, 但想問銘基好過循道嗎?

原帖由 君媽 於 09-7-18 11:05 發表

教署中學派位仍然是將上下午班作獨立學校來派的,但學校網頁公佈的是上下午合併後的派位結果。
下午班的成績一向較上午班好。我認為原因是下午班有部分同學是考入來的,如成績不好,是考不到入來,所以下午班普遍有多幾個 ...

ansontong,

唔係呀, 咁多功課, 你指係小二時才係咁, 還有是否包括埋改正呀, 簽名等.  其實最多功課係邊科呢? 請問你係上午班還是下午班呢? 還有返學是否須用八達通咭拍咭呢?

原帖由 ansontong 於 09-7-19 00:26 發表

其實我都有朋友個囡囡讀仁立,佢講學校係好谷,但D老師都唔係咁cool喎!因為佢係一個超級緊張嘅人,一有D問題就打電話問老師,佢都無講D老師覺佢煩!
另我對循道的感覺是D老師好好,有愛心,有D咩野問題佢地都會幫。兩年黎亞仔寫字都好 ...

ansontong,

我囡囡都係讀上午校的, .

原帖由 ansontong 於 09-7-20 22:07 發表

其實循道D功課都唔少㗎!好似係小二時,果次又好似唔無包括改正,當然唔計簽名啦。我仔仔係上午班,學校係有一張卡的,唔需要用八達通咭拍咭。 ...

PWHPOPO,

Nice to meet u!  Keep in touch!  Mightbe our child will be the same class.  

原帖由 PWHPOPO 於 09-7-22 20:57 發表
My daughter changed to AM class from PM class.

君媽,

想問吓學校有無規定女生的校裙要蓋過膝嗎? 因囡囡買咗校裙是剛好蓋過膝(31碼), 但恐怕她去廁所時不方便(輪盡), 我想摺短改, 但又怕學校是規定的.

還有多謝你提議的活動, 但囡囡參加了暑期班, 未能參與.

Tks for yr info, but I've taken photos for my daughter.  I would like to know the quality of the photos?

原帖由 君媽 於 09-8-12 17:14 發表
溫馨提示:
學校在開學後會聘請攝影師為學生影學生相,收費便宜(去年約10元一打相),經學校影的相片可直接印在成績表上。
當然,你可選擇自行拍攝,然後再交回學校。 ...

See all of u tmr!  Keep in touch!

My girl is Chloe Wu and in 1B class.

Sukihob,

你係咪無去29/8的迎生日, 當日派了小一新生家長手冊, p.24有講要注意事項:

1. 穿著整齊校服
2. 帶備書包和文具
3. 不用帶課本
4. 自備清水飲用

Keep in touch!

原帖由 sukihob 於 09-8-31 17:02 發表
君媽, 你好...
明天開學了, 請問要注意些什麼?
今晚不知道要準備什麼...
要帶書包, 文具回學校嗎?

macy03,

我都正有此疑問? 但都係算了, 我照為囡囡帶英文書.

原帖由 macy03 於 09-9-3 21:51 發表
Dear all,

今日的通告...

"第一、二循環週(Cycle A/B)不用帶英文課本"

Cycle A/B 是什麼意思呢 ??
A=第一循環週
B=第二循環週
正確嗎 ??

君媽,

係我呀!  我能聽到朗文中文的課文內容, 但係趣味識字網的內容就話沒有這條link, 如紅綠燈, 小星星等.

原帖由 君媽 於 09-9-8 16:08 發表
好像有家長說過聽不到朗文中﹑英文的課文內容。我已經試過,聽到的。你可先進入eclass,在"課室地帶"便會找到。

君媽,

oic!  Tks!

原帖由 君媽 於 09-9-9 07:30 發表

紅綠燈和小星星好像是老師作的,當年陳主任在班上朗讀出來後,我囡囡回家又左搖右擺地模仿著讀,現在想起都很開心。囡囡自此喜歡了普通話,到現在還記著陳主任的好。
話說回頭,這些文章不用默的,我想是老師希望小朋友先讀些 ...

睇到你地啲內容, 你地下午班的中文教得快過我地上午班, 今天我囡才做中作第一課咋.

原帖由 macy03 於 09-9-22 13:23 發表

你自行同仔仔溫習一吓, 應該很快趕回....不用擔心 ~

"蜘蛛"不會收起,, 聽小兒話老師覺得靚既就同"蜘蛛"影相留紀錄
佢個隻當然係無份影啦.....哈哈

你地有無練習講事故事 ? 好長吓wor ~ ...

我最初都係諗住無分別, 進度應該一樣!  今天囡囡都收到呢本詞語存摺, 佢話寫啲詞語入去, 不用帶回校, 咁派嚟做吔???

原帖由 macy03 於 09-9-22 15:15 發表

咦....有分別架 ??  我無諗過bor ~

教得咁快架!  我囡那班只剛教完Ch1, 下星期英默? 今日才做WB P.1-4咋.  話...你地下午校什麼都超快呀

原帖由 macy03 於 09-10-8 18:20 發表
下1A
今日功課 "Read e-class Ch.2 notes"

溫習e-class ch.2 ?
e-class charter 2 開唔到 > "not found"   
有無人可以指教吓 ?

‹ 上一主題|下一主題