用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二中文閱讀報告
go

中二中文閱讀報告 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-5-29 20:25
鍾意乜類型?島田洋七個阿嬤系列好好睇,又唔厚,笑中有淚,發人心省。

如果嫌低B,可以睇下季羨林牛棚雜 ...

喺博客來買咗佐賀的超級阿嫲,好睇。
好推介

回覆樓主:

其實我一直有個問題,點解睇散文會令文筆好啲?

例如 點解個個都會推介阿濃, 從利益角度睇,睇得多真係會對中學、甚至DSE寫作有幫助? 因為我覺得睇散文同作文類型好似完全唔同咁。

little_yolky 發表於 20-6-9 22:00
自己唔攞起支筆,作文唔會好的。

睇散文呢,唔同小說,有個文章結構見到,而且睇多D唔同類型既散文咪學到 ...

我仔每個星期都有攞起支筆㗎。不過,可能仔有言語表達問題,再加上本身少睇中文書,寫嚟寫去,支筆都未得。 不單止結構有問題 (不是文章結構,而是每段嘅内容),往往詞不達意,好似嗰腦好混亂咁,書面語都缺乏。

MrBeast 發表於 20-6-10 06:59
我覺得就只閲讀成效不大,若可以試下朗讀,不可以就退而求其次,audio book

仔依家大個唔肯朗讀,聽嘅佢又無興趣。

MrBeast 發表於 20-6-10 06:53
我有另一問題,睇開故事性強的小說會對這些散文有興趣嗎?

可能人人不同,我自己係鍾意睇小說,唔鍾意睇散文。前1、2年先開始睇散文,旨在揾啲好睇、啱仔睇嘅,興趣仍然未有。

回覆樓主:

其實中一會審咩題目呢?

MrBeast 發表於 20-6-10 21:48
朗讀係有expiry date, 咁睇片都是一個alternative.  點解閲讀成效唔高呢,因為當可speed read 時係一組組字 ...

以前都有朗讀嘅,不過依家真係到咗限期lu。
我諗緊轉換寫作方式,暑假實行。
之前little Yolky介紹過呢本書,裏面有作家散文、導讀、寫作指引,或者同仔一齊讀,然後寫一段,睇下可唔可以先搞掂段落。

little_yolky 發表於 20-6-11 06:48
陳郁如乜唔係寫小說架咩?

仲有呢2本

MrBeast 發表於 20-6-11 13:40
小時我叫小朋友用mind map 先組織一下,又試過作「來自星星的你」續集,加插一些conditions, eg 一定要有邊 ...

我仔係唔肯用mind map, 除非學校功課/堂課

jli008 發表於 20-6-18 00:00
聽講讀寫的步骤,聽都無興趣,自然之后就更難。呢啲真系要從小学开始做起来才好。
...

係㗎,所以由佢幾個月大就由我讀比佢聽,仔幼稚園時就會叫佢讀,大概去到四、五年級就唔願意讀。audio books唔係完全冇,不過真係少,因為佢話佢睇得快,audio books通常讀得都慢。
其實即使幼稚園還是小學階段肯朗讀,好多去到高小已經唔會再讀。

b3410 發表於 20-8-22 17:53
剛剛收到網上買的書。
余秋雨的散文值得睇。汪曾祺的也比較有趣

好多好書
‹ 上一主題|下一主題