用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HKUGA講一套做一套,實在令人失望
go

HKUGA講一套做一套,實在令人失望 [複製鏈接]

原文章由 angry_mom 於 07-7-7 01:14 發表
港大同學會小學開辦五年以來,很多政策和目標,都未能兌現,實在使人失望。:cry:

還記得當日前校長在小一入學簡介會理說過,所有小學畢業生都能直升中學,結果去年第一屆畢業生中,有20-30%不能直升,原 ...

我有朋友響間學校度做,佢都有提過校長好想老師搞番掂第一屆d小朋友,但據聞因為質素參差(第一年冇得揀),真係好難教
朋友此前好耐冇搵我,打電話黎,係想問轉行行情:佢做左成10年,但係響呢間學校,每晚都要過9點至走得,星期六日都要返學校做野.佢話好多同事都係咁,假期會自動自覺番校開OT(薪酬好似未必比官津少,只係真太太辛苦,連屋企都顧唔到:( )

後來佢冇轉到,仲升左職,但係夾係中間,佢話仲辛苦 結果都惟有走路  

行條另類既路從來不易,我相信港大同學會既管理層係有理念既,無奈本港家長太依賴學校同填鴨教育,未必俾到小朋友誘導既空間,等佢地自發去探索同學習...

前線老師流動性咁高,其實係幾唔正常既.作為家長,考慮放棄其實係幾兩難的選擇.但係轉校係幾影響小朋友情緒、甚至自信既決定,宜慎重考慮.不妨同小朋友商量吓,了解佢地既感受.要知道,有D小朋友要用頗長時間適應新環境,而新環境又難保不會遇上因陌生而受杯葛的問題,一定要俾足小朋友心理準備

印象中,HKUGA果d家長質素普遍都唔差,你地可唔可以透過PTA了解吓學校發生緊咩事,再考慮吓值唔值得相信?

你小朋友幾年級?我果位老師朋友,以前分別係傳統同國際學校教過,佢話行類似國際學校學制既,係P1-P2都唔太注重默同寫,而以啟發思維為主,所P1-P2既學生同傳統同時注重聽讀講寫既學生比,似乎會較遜色.
去到P3,非傳統學校學生提出既問題,開始已見創意和深度,但寫文方面,因識字量既問題,仲係爭d.
到左P5-P6,當識字量有番咁上下時,非傳統學校教出黎既學生,因為思維活躍,諗野因經常有刺激而全面,優勢先顯露出黎.

假如小朋友係低年級,返番去傳統學校會幾辛苦 但係思維既野,有時又幾無形,唔易俾家長留意出個效果,所以都係要睇各人既情況

希望您作出雙贏既決定

原文章由 mamimummy 於 07-7-8 00:49 發表

點解妳要多謝我?難道妳就係post此題目既憤怒媽咪?

但點解妳要刪左條咁有用既link?唔通妳post呢個題目既目的,其實係想post條link出黎,俾d家長考慮轉校先?點知遇到我咁既過分認真既茂里,懶好心咁回應,諗落剩鋪條link唔多合情理,所以改成咁?

我為自己徙左咁多氣力而   

不過新開既學校咁快換校長,都真係幾令人閉翳.呢個故事係教訓我地,雖然香港傳統既教育制度令人嘆息,不過要去新校俾d仔女去做白老鼠,都要睇吓小朋友係唔係有好強既轉校適應力先

係呢點上,就算我幾懷疑妳既家長身份,但都同妳有d同感
‹ 上一主題|下一主題